ADVERTISEMENT

Κοτζιάς: Επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια στα δυτικά

«Ζω το παράδοξο να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής»

Από το NEWSROOM

Ενημερώθηκε
2' χρόνος ανάγνωσης
Κοτζιάς: Επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια στα δυτικά
ADVERTISEMENT

Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google

Την επέκταση των ορίων αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια από 6 μίλια, από τα Διαπόντια νησιά έως τα Αντικύθηρα, ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από συνεννόηση, όπως είπε, με τον Αλέξη Τσίπρα.

ADVERTISEMENT

Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «σημαντική πολιτική επέκταση της κυριαρχίας της χώρας για πρώτη φορά από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο», και σημείωσε ότι τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα.

Παράλληλα, περιέγραψε τα βήματα που όπως είπε έχουν ολοκληρωθεί - να κλείσουν οι κόλποι, να φτιαχτούν οι γραμμές βάσης και με βάση αυτό να γίνει η επέκταση στα 12 μίλια και της ΑΟΖ προς Αλβανία και Ιταλία.

Τα Διαπόντια νησιά, που βρίσκονται σε απόσταση 8 με 10 χλμ. από την Κέρκυρα, αποτελούνται από τρία μεγαλύτερα νησιά, τους Οθωνούς, την Ερεικούσσα και το Μαθράκι και ακόμη 9 ακατοίκητες βραχονησίδες.

ADVERTISEMENT

Κατά την τελετή παράδοσης του ΥΠΕΞ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κοτζιάς είπε χαρακτηριστικά: «Ζω το παράδοξο να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής», ενώ χαρακτήρισε αθλιότητες τα περί αδιαφάνειας στη διαχείριση των απόρρητων κονδυλίων.

Ο κ. Κοτζιάς προχώρησε σε εκτενή περιγραφή των πεπραγμένων του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή όπως είπε που του έκανε να μετρηθεί τα προβλήματα της Εξωτερικής Πολιτικής.

«Κύριε πρωθυπουργέ η χώρα κάτω από την ηγεσίας σας κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την ανυποληψία. Η χώρα με αυτή την κυβέρνηση έκανε μια δημοκρατική εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα, σοβαρότητα, έχοντας στρατηγική και συγκροτώντας συμμαχίες», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

ADVERTISEMENT

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Σκοπίων μίλησε για «ένα βήμα μπροστά» και ευχαρίστησε δημοσίως τους κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της χθεσινής ψηφοφορίας.

«Ζω το παράδοξο να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής», σχολίασε επίσης ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στο χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τη μέχρι τώρα πορεία της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι αποκρούστηκαν τα όσα λέγονταν περί διεθνούς διπλωματίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των απόρρητων κονδυλίων ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε διαφανή την όλη διαδικασία και αναφερόμενος στις σχετικές καταγγελίες μίλησε για «αθλιότητες που πιστοποιούν ότι σε μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα».

[ΠΗΓΗ]
Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ADVERTISEMENT
READ NEXT

Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.

Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Γυναίκες χωρίς φίλτρο