E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το ξεχασμένο ρωσικό έδαφος που βρίσκεται στην Ευρώπη

Πάνω ακριβώς από την Πολωνία

Το ξεχασμένο ρωσικό έδαφος που βρίσκεται στην Ευρώπη
@http://neweasterneurope.eu
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης που συνορεύει με την Πολωνία στον νότο και την Λιθουανία στον βορρά, ενώ βρέχεται από την βαλτική θάλασσα. Το πιο παράξενο είναι πως ενώ δεν συνορεύει πουθενά με την Ρωσία, είναι ρωσικό έδαφος. Ένα άγνωστο ρωσικό έδαφος στην Ευρώπη, που ίσως της δίνει και το δικαίωμα να ανήκει σε αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα τέτοιο παράδειγμα γης ονομάζεται «εξκλάβιο», δηλαδή μια απομονωμένη περιοχή από την υπόλοιπη χώρα. Η Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, όπως είναι το επίσημο όνομά της, έχει πληθυσμό κοντά στις 950 χιλιάδες. Η πόλη πάλι, το πρώην Κένιγκσμπεργκ, είναι το λιμάνι της Ρωσίας που της δίνει πρόσβαση στην Βαλτική και είναι το μοναδικό που δεν πιάνει πάγο κατά την διάρκεια του χειμώνα.

https://www.bbc.com/news/world-europe-18284828

@bbc.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως όμως αυτό το εξκλάβιο, που σε μέγεθος είναι σχεδόν δυο φορές όσο η Κύπρος, παρέμεινε ρωσικό έδαφος μετά την ανεξαρτητοποίηση των χωρών της Βαλτικής;

Το ότι η Ρωσία κατέχει αυτή την λωρίδα γης, δεν είναι πολύ γνωστό στον κόσμο. Το Καλίνινγκραντ, ως Κένιγκσμπεργκ, υπήρξε η πρωτεύουσα της Πρωσίας. Αργότερα πέρασε στα χέρια της Γερμανίας. Υπήρξε μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου, ενώ εκεί γεννήθηκε το 1724 ο μεγάλος φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ. Στην πόλη υπήρχαν τα πάντα. Πανεπιστήμια, αποβάθρες, γέφυρες και εντυπωσιακά κτίρια.

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βομβαρδίστηκε από την Βρετανική Βασιλική Αεροπορία και αργότερα έπεσε στα χέρια του Κόκκινου Στρατού. Οι Γερμανοί κάτοικοι εκδιώχθηκαν, το Κένιγκσμπεργκ πήρε το όνομα του Μιχαήλ Κάλινιν, ενώ πάνω στα συντρίμμια του κάστρου, χτίστηκε το κτίριο «House of the Soviets» που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://en.wikivoyage.org/wiki/Kaliningrad_Oblast

@wikivoyage.org

Η Ρωσία κατάφερε να κρατήσει αυτή την λωρίδα γης μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης λόγω της στρατηγικής θέσης της και των συμφερόντων της στην Βαλτική. Με το τέλος του ψυχρού πολέμου, το ερώτημα για το που θα καταλήξει η περιοχή έκλεισε γρήγορα, αφού η Ρωσία δεν είχε κανέναν σκοπό να την παραχωρήσει ή να την αφήσει να ανεξαρτητοποιηθεί. Επιπλέον καμία γειτονική χώρα δεν προσπάθησε να την διεκδικήσει, κυρίως λόγω των συνεπειών που θα αντιμετώπιζε.

Άλλωστε οι περισσότεροι κάτοικοι, πλέον, ταυτοποιούνται ως Ρώσοι. Έτσι η Ρωσία, συνεχίζει να την χρησιμοποιεί ως εμπορική και στρατιωτική βάση στην Βαλτική, παραμένοντας έτσι κοντά στα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Το ΝΑΤΟ έχει συνεχώς την προσοχή του στραμμένη στην περιοχή, ειδικά από το 2016, όταν και δόθηκε διαταγή για μεταφορά πυραύλων μεγάλης εμβέλειας. Το σίγουρο είναι πως ακόμα και σήμερα, η Περιφέρεια του Καλινινγκράντ παραμένει ξεχασμένη από τον περισσότερο κόσμο, αν και αποτελεί το «παράθυρο» της Ρωσίας στην Ευρώπη.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 3 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 3 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 3 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.