E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του εκδότη της εφημερίδας «Βραδυνή»

Στις 19 Μαρτίου του 1983

Σαν σήμερα: Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του εκδότη της εφημερίδας «Βραδυνή»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 19 Μαρτίου του 1983, μια μυστηριώδης δολοφονία συντάραξε την Ελλάδα. Ο εκδότης της «Βραδυνής» Τζώρτζης Αθανασιάδης έπεσε νεκρός από τα πυρά άγνωστου άντρα, ο οποίος εξαφανίστηκε αμέσως μετά και κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν. Το πολιτικό κλίμα της χώρας δέχθηκε ένα γερό πλήγμα. 36 χρόνια μετά, η δολοφονία του εκδότη παραμένει ανεξιχνίαστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος ήταν ο Τζώρτζης Αθανασιάδης

Ο Αθανασιάδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912 και σε ηλικία 12 ετών μετακόμισε με την οικογένεια του στον Πειραιά. Εργάστηκε για λίγο ως λογιστής, αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Εξέδωσε μαζί με τον αδερφό του το «Ναυτικό και Εμπορικό Δίκαιο Πειραιώς», το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «Ναυτεμπορική».

Από το 1962, ανέλαβε την γενική διεύθυνση της εφημερίδας «Βραδυνής». Μεταξύ άλλων υπήρξε πρόεδρος του ΟΠΑΠ και πρόεδρος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Υπήρξε και προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μοιραίο βράδυ

Όπως κάθε Σάββατο, ο Αθανασιάδης έμενε στα γραφεία της εφημερίδας και έπαιζε τάβλι μαζί με τον καλό του φίλο Βαγγέλη Κουρλιμπίνη. Στο κτίριο βρισκόταν μόνο οι δυο τους και ο τηλεφωνητής Τάκης Αναγνωστόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο μετά της 7.30, στα γραφεία εμφανίστηκε ένας άντρας χλωμός, γύρω στα 35, και ζήτησε να δει τον εκδότη επειγόντως. Ισχυρίστηκε ότι έχει μια πολλή σημαντική πληροφορία γι’ αυτόν. Ο Αναγνωστόπουλος κάλεσε τον εκδότη. Παρά την έκπληξή του ο Αθανασιάδης δέχθηκε να τον δει.

Όταν ο άγνωστος άντρας έφτασε στο γραφείο του, ο Κουρλιμπίνης έβγαινε. Λίγο αργότερα, άκουσε τον εκδότη να φωνάζει «Δεν είναι δυνατόν. Δεν γίνονται αυτά» και τρείς πυροβολισμούς. Επέστρεψε στο γραφείο με τον δράστη να τον πυροβολεί, χωρίς να τον πετυχαίνει. Ο τελευταίος έφυγε τρέχοντας και εξαφανίστηκε.

Η έρευνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μυαλό όλων πήγε στην «17Ν». Ωστόσο η τρομοκρατική οργάνωση αρνήθηκε κατηγορηματικά την συμμετοχή της και έριξε το φταίξιμο στην ΚΥΠ. Το τηλεφώνημα μιας γυναίκας έριξε για λίγο φως στην υπόθεση, αλλά τελικά την περιέπλεξε ακόμα περισσότερο. Είπε πως την δολοφονία αναλαμβάνει η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη» και παρέπεμψε τις αρχές σε ένα σημείο όπου είχε αφήσει την προκήρυξη. Η προκήρυξη βρέθηκε. Όμως, οργάνωση με τίτλο «Αντιστρατιωτική Πάλη» υπήρχε ήδη, και δραστηριοποιούνταν ειρηνικά στο κίνημα εναντίον της υποχρεωτικής στράτευσης. Φυσικά, αρνήθηκε κάθε ανάμειξή της.

Ο εισαγγελέας Γιώργος Θεοφανόπουλος που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας έβγαλε το συμπέρασμα πως επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο. Δυο χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε και αυτός, αυτή την φορά από την οργάνωση «Αντικρατική Πάλη».

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, άφηναν να εννοηθεί, πως το ΠΑΣΟΚ είχε αναμειχθεί στην δολοφονία του εκδότη. Η κηδεία του μετατράπηκε σε συλλαλητήριο κατά του τότε κυβερνώντος κόμματος, με το τελευταίο να κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία ότι χρησιμοποιεί το γεγονός για «διαφήμιση».

2,5 χρόνια μετά την δολοφονία, η αστυνομία έφτασε στο σπίτι του Ντάνου Κρυστάλλη, στο οποίο βρέθηκαν αδημοσίευτες προκηρύξεις της οργάνωσης «Αντιστρατιωτική Πάλη». Όπως αποδείχτηκε αργότερα, ο Κρυστάλλης ήταν πράκτορας της ΚΥΠ και ισχυρίστηκε πως είχε διεισδύσει στην οργάνωση και γι’ αυτό βρέθηκαν στην κατοχή του οι προκηρύξεις. Το δικαστήριο τον αθώωσε. Ύστερα από 36 χρόνια, η δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη παραμένει ανεξιχνίαστη.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 7 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 7 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 7 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.