E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σύρος πρόσφυγας: Γιατί περνάμε από την Ελλάδα και όχι από τη Βουλγαρία ή την Αλβανία

Εξηγεί τους λόγους και ευχαριστεί την Ελλάδα

Σύρος πρόσφυγας: Γιατί περνάμε από την Ελλάδα και όχι από τη Βουλγαρία ή την Αλβανία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1.500 πρόσφυγες, 1.500 διαφορετικές ιστορίες, περισσότερες από 250 πολυμελείς οικογένειες, η κάθε μία να ζει τη δική της αλήθεια, αλλά και τον ίδιο πόνο, για μία πατρίδα που σφαδάζει από το εμφύλιο αιματοκύλισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλοι τους βρίσκονται σε αναζήτηση μιας νέας πατρίδας, μια ελπίδας που ποτέ δεν σβήνει, ακόμα και όταν η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων.

Δεν είναι όμως μόνο η ελπίδα που συγκλονίζει σε αυτούς τους πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει ασφυκτικά κάθε σπιθαμή τετραγωνικού μέτρου από το βράδυ της Παρασκευής το εκθεσιακό κέντρο του Επιμελητηρίου «Απόστολος Μαρδύρης», στη Νέα Καρβάλη του Δήμου Καβάλας. Είναι τα πρόσωπα δεκάδων εκατοντάδων μικρών παιδιών, είναι η προσδοκία ότι τα δυο παιδιά που γεννήθηκαν προχθές το βράδυ θα ζήσουν σε έναν νέο κόσμο. Είναι η ανεμελιά των μεγαλύτερων παιδιών που, παρά τις δυσκολίες, χαίρονται όταν μπορούν να παίξουν μπάλα, να τρέξουν, ν' απολαύσουν ένα σοκολατένιο γλύκισμα, που γελούν τόσο αθώα και αυθόρμητα όταν τους προσφέρεις ακόμα και ένα πολύ απλό παιχνίδι.

Πάνω απ' όλα όμως είναι αυτή η λέξη που από το βράδυ της Τετάρτης την ακούς ξανά και ξανά. Μία λέξη που γεμίζει το στόμα αυτών που τη λένε και προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε αυτούς που την ακούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι η λέξη ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, των τελευταίων προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στην Καβάλα μετά την ανάσχεση της αστυνομίας, ώστε να μην κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

Είναι το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ χιλιάδων άλλων προσφύγων που από τον Ιούλιο και μέχρι σήμερα διέρχονται κάθε εβδομάδα από την Καβάλα, συνεχίζοντας το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς την άσβηστη ελπίδα για μια καλύτερη και πιο ασφαλή ζωή.

Είναι το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ του πρόσφυγα γιατρού από τη Συρία, του Αλί Καντίρ, που άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για το οδοιπορικό του, την περιπέτειά του μέχρι να περάσει στην Ελλάδα, όπως και για τους λόγους που όλοι οι συμπατριώτες του που επιλέγουν τελικά τη χώρα μας ώστε να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έφυγα από το Χαλέπι της Συρίας με αυτήν την ομάδα που ήρθαμε στην Καβάλα», λέει ο Αλί και συνεχίζει: «Συγκεντρωθήκαμε στην Τουρκία, στα παράλια, και εν συνεχεία περάσαμε στη Μυτιλήνη κι από 'κει στην Καβάλα, για να βρεθούμε σε αυτό εδώ το στάδιο (σ.σ. εννοεί το Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο, όπου αρχικά μεταφέρθηκαν πριν πάνε στο εκθεσιακό κέντρο)».

Αναφορικά με το κόστος του ταξιδιού, ο Αλί Καντίρ είπε ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι ζητούν 700 ευρώ ανά άτομο και, όπως λέει χαρακτηριστικά, «τώρα είναι φτηνά τα ναύλα. Παλιότερα, ζητούσαν περισσότερα και μας είχαν σε βάρκες-σκουπίδια. Φανταστείτε, ότι εγώ ταξίδεψα με ένα φουσκωτό και στοιβαχτήκαμε εκεί 70 άτομα. Ο κάθε λαθρέμπορος επιδιώκει να βγάλει κατά μέσο όρο 50.000 ¤ σε κάθε ταξίδι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εργάζομαι ως γιατρός», λέει ο Καντίρ και συνεχίζει: «Δεν έχω οικογένεια, οπότε για μένα δεν είναι πρόβλημα, όπου και να πάω. Στο παρελθόν, εργαζόμουν στη Μεγάλη Βρετανία. Πάντως, οι περισσότεροι από τους 800 ανθρώπους που είμαστε εδώ, σχεδιάζουν να φτάσουν στη Γερμανία. Ξέρουμε ότι η Κροατία, τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορά τους, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο στην Καβάλα, παρόλο που είναι εξαιρετική η φιλοξενία. Δεν αντέχει άλλο το μπάτζετ των περισσότερων ανθρώπων, που είναι ζήτημα να έχουν απομείνει 100-200 δολάρια ή ευρώ σε μια οικογένεια. Είναι λεφτά, τα οποία έχουν φυλάξει για να πληρώσουν τα εισιτήρια του λεωφορείου που θα τους πάει στα σύνορα. Πάντως, αν μπορέσουμε να φτάσουμε, ξέρουμε ότι θα περάσουμε. Υπάρχουν εκεί άνθρωποι, που αν τους πληρώσουμε, θα μας περάσουν, ώστε ο καθένας να ακολουθήσει τη μοίρα του».

Ερωτηθείς για τους λόγους που επιλέγεται η Ελλάδα ώστε να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια, κι όχι κάποια εναλλακτική διαδρομή από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, ο Αλί Καντίρ επισημαίνει: «Είναι ο μόνος δρόμος που δεν θεωρείται έγκλημα να περάσεις τα σύνορα. Για παράδειγμα, σας λέω ότι όποιος πρόσφυγας προσπαθήσει να περάσει, για παράδειγμα, τα σύνορα της Ουγγαρίας, κινδυνεύει με τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Αν τώρα πάμε από τα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας, υπάρχουν αστυνομικοί που θα μας κλέψουν, ώστε να μας αποτρέψουν να περάσουμε. Θα μας πάρουν τα χρήματα, τα τηλέφωνά μας κι ό,τι βρουν επάνω μας. Την έχουν πατήσει άλλοι συμπατριώτες μας πιο πριν και τώρα ξέρουμε. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα μας αφήσουν να περάσουμε. Μπορεί να μας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Όσο για την Αλβανία, υπάρχει μια κανονική μαφία στα σύνορα».

Καταλήγοντας, ο Σύρος γιατρός ευχαριστήσει τους κατοίκους και τους υπαλλήλους του Δήμου Καβάλας για την παροχή βοήθειας στον ίδιο και τους συμπατριώτες του:

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Καβάλα. Είστε εξαιρετικοί άνθρωποι. Ήρθαμε ξαφνικά εδώ και χωρίς να υπάρχει σχέδιο για να μείνουμε, κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας και μας παρείχατε τα πάντα. Ήρθαν 15 γιατροί εθελοντικά, έδωσαν φάρμακα σε όποιους το είχαν ανάγκη, ενώ βοήθησαν κι εμένα, ώστε να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου τους συμπατριώτες μου, αφού είμαι γιατρός. Ευχαριστώ, Ελλάδα».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νέα τρέλα των πλουσίων είναι να εξαφανίζονται από το ίντερνετ

Πριν 3 ώρες

Το ακριβότερο πράγμα στο διαδίκτυο ίσως είναι η ιδιωτικότητα

ΟΗΕ: «Καμπανάκι» για την Τεχνητή Νοημοσύνη ‑ Τι φοβούνται για το μέλλον

Πριν 3 ώρες

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ προειδοποιεί για τους πρωτοφανείς κινδύνους από τα ισχυρότερα συστήματα AI και ζητά άμεσα διεθνείς κανόνες πριν η τεχνολογία ξεφύγει από τον έλεγχο

«Το παλιό σύστημα εξουσίας κατέρρευσε»: Γιατί ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά ριζική αλλαγή στην παγκόσμια τάξη

Πριν 3 ώρες

Η άνοδος των αναδυόμενων δυνάμεων και το αδιέξοδο των βέτο  

Το διάσημο ελληνικό γλυκό που κρύβει ιστορία 2.500 ετών – Η άγνωστη σύνδεση με την αρχαία Ελλάδα

Χτες

Από τον φρέσκο μούστο του τρύγου μέχρι ένα γλυκό που συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα – Τι γνωρίζουμε πραγματικά για τη μουσταλευριά και τη μυστηριώδη «οινουττά»

Η γυναίκα που εξαφανίστηκε μία μέρα πριν την 11η Σεπτεμβρίου και δεν βρέθηκε ποτέ

Χτες

Μπήκε στην πολυκατοικία της και μετά εξαφανίστηκε - Τρία λεπτά αργότερα άλλαξε ο κόσμος

Ποια ήταν πραγματικά η Mona Lisa; Η έμπνευση πίσω από το πιο διάσημο χαμόγελο του κόσμου

Χτες

Η πραγματική Mona Lisa είχε όνομα, σύζυγο και παιδιά - Η ιστορία της Lisa Gherardini

Γροιλανδία: Το πισωγύρισμα της κλιματικής αλλαγής ‑ Τι συνέβη κόντρα στα σενάρια υπερθέρμανσης

Προχτές

Η έκθεση της ΕΕ «European State of the Climate 2025» καταγράφει απώλεια 139 Gt πάγου πέρυσι, όμως τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού από τη δεκαετία του 1920.

Εξωγήινοι: «Δεν είμαστε έτοιμοι» ‑ Η πραγματική μορφή που θα έχουν

Προχτές

Με αφορμή το διαστρικό αντικείμενο 3I/ATLAS, κορυφαίοι επιστήμονες από το Χάρβαρντ και το ινστιτούτο SETI αναλύουν τα σενάρια της ανακάλυψης ζωής στο Σύμπαν και το τεράστιο κενό στην παγκόσμια προετοιμασία.

Οι 10 δεξιότητες που θα χρειαστείς για να μη σε ξεπεράσει η AI

Προχτές

H νέα εποχή είναι εδώ και πρέπει να προσαρμοστείς

Υπάρχει πιθανότητα να ενταχθεί ο Καναδάς στην ΕΕ;

Προχτές

Η γεωπολιτική στροφή προς την Ευρώπη και οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις

Έπινε κάθε μέρα καφέ από την ίδια κούπα για 20 χρόνια, το τέλος είναι ανατριχιαστικό

Προχτές

Το αντικείμενο που είχε πάντα μαζί του αποδείχθηκε μοιραίο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.