E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο εμίρης του Κατάρ στον εισαγγελέα!

Τον κυνηγούν το Δασαρχείο, η Εφορία, η Εκκλησία Ζακύνθου, η Πολεοδομία και ο ΟΑΕΔ

Ο εμίρης του Κατάρ στον εισαγγελέα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/9/2016 | 13:57

Ηρθε στην Ελλάδα με σκοπό να επενδύσει σχεδόν 2 δισ. ευρώ, ως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγόρασε ένα νησί (Οξυά) για να το μετατρέψει σε art island, μεγάλες εκτάσεις στη Ζάκυνθο για τουριστική εκμετάλλευση και το ξενοδοχείο «Miramare» στην Κέρκυρα. Κι όμως, εδώ και τέσσερα χρόνια ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι του Κατάρ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη (7oς στη λίστα του «Forbes»), βλέπει από τη μια τα σχέδιά του να παραμένουν στα χαρτιά και από την άλλη να τον κυνηγούν όλες οι δημόσιες αρχές της χώρας, από εισαγγελείς, Δασαρχείο, Εφορία, Εκκλησία, Πολεοδομία μέχρι και το... Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Η υπομονή του εμίρη φαίνεται πλέον να εξαντλείται και ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στα επενδυτικά του σχέδια δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στις δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ.

Επιπλέον, στα όρια της διπλωματικής εμπλοκής βρίσκονται και οι σχέσεις Ελλάδας - Κατάρ, με αφορμή τις μεγάλες καθυστερήσεις και τα διαρκή γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια που ορθώνονται στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις του εμίρη, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η κυβέρνηση προβάλλει ως βασική της επιδίωξη την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμπόδια που έφτασαν μέχρι το σημείο να οδηγήσουν τον εμίρη στις δικαστικές αίθουσες, καθώς κατατέθηκε εις βάρος της εταιρείας συμφερόντων του μέχρι και αγωγή από τη Μητρόπολη Ζακύνθου.

Δεν θεωρείται, άλλωστε, διόλου τυχαία η υποβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας της αραβικής χώρας στην Αθήνα, καθώς επί έξι μήνες η πρεσβεία έμεινε ακέφαλη λόγω «σιωπηρής αποχώρησης» και μη αντικατάστασης του υψηλόβαθμου αξιωματούχου και συγγενικού προσώπου του εμίρη, του Σολτάν Σαάντ Αλ-Μουραΐκι, θέση που καλύφθηκε τελικά μόλις τις προηγούμενες ημέρες, με σαφώς όμως χαμηλότερου επιπέδου διπλωματικό εκπρόσωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλέον ενδιαφέρον γεγονός, όμως, είναι ότι απογοητευμένη η καταριανή πλευρά στέλνει πλέον μηνύματα ακύρωσης των επενδυτικών προσπαθειών καταλογίζοντας στην ελληνική πλευρά έλλειψη ειλικρινούς ενδιαφέροντος, αδιαφορία στις απανωτές προσκλήσεις για συνεννόηση των δύο κρατών, ακόμα και εχθρική στάση από πολιτικούς, όπως ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αντιστρατεύεται τη μεγάλη επένδυση του εμίρη στο νησί της Ζακύνθου και να υποστηρίζει την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, η οποία κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας συμφερόντων του εμίρη Pimana Α.Ε. διεκδικώντας 3.000 στρέμματα από τη συνολική έκταση των 15.000 στρεμμάτων που αγόρασε η εταιρεία, μπλοκάροντας έτσι την επένδυση στην περιοχή.

Σαν να μην έφτανε αυτό, από Ελληνες αυτή τη φορά συνεργάτες του εμίρη εκφράζεται ανησυχία για το πώς η στα όρια της ψυχρότητας ή, ακόμα χειρότερα, για τα αραβικά δεδομένα προσβλητική στάση του ελληνικού κράτους απέναντι σε αρχηγό κράτους θα ερμηνευτεί πλέον πολιτικά και διπλωματικά δημιουργώντας αποστάσεις σε δύο κράτη που από το 2006 έχουν χτίσει καλές σχέσεις. >

Μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται να κρύβει όμως και άλλες πτυχές: στο Κατάρ δραστηριοποιούνται περίπου 180 ελληνικές μεγάλες ή μικρότερες επιχειρήσεις, κυρίως, σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα υποδομών και ενέργειας, ενώ υπάρχουν και μεγάλα ναυτιλιακά συμβόλαια. Επίσης, χιλιάδες Ελληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου έχουν μετακομίσει και εργάζονται εκεί λόγω της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγές μιλούν για αλλαγή κλίματος που υπάρχει εσχάτως λόγω της δυσφορίας για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Δυσφορία που λίγο θέλει να γυρίσει μπούμερανγκ για τις εταιρείες από την πατρίδα μας στην περιοχή. Οπως μας πληροφορεί άνθρωπος με πλήρη γνώση των επενδυτικών κινήσεων της πλευράς του Κατάρ, ήδη υπάρχει κινητικότητα από την Τουρκία ώστε να προσελκυστούν τα καταριανά κεφάλαια που θα επενδύονταν στη χώρα μας, καθώς εκφράζεται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται και ο πλέον αξιόπιστος συνεργάτης.

«Θεωρείται μάλιστα πρωτοφανές να μην υπάρχει επίσημη απάντηση στις δύο προσκλήσεις που έχουν δοθεί για επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κατάρ. Ακόμα και ο Πούτιν όταν υπήρξε ψυχροπολεμικό κλίμα με την Τουρκία συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει πηγή με γνώση των όσων συμβαίνουν. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, επίσης, ότι το διμερές κλίμα φέρεται να έχει παγώσει και από άλλα γεγονότα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 20 Οκτωβρίου 2015 η κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ Al Rayyan, η οποία διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια της οικογένειας του εμίρη, σε επιστολή της προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, την οποία δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», ενώ επισημαίνει πως της ανήκουν πολλά ακίνητα και εκτάσεις στη χώρα μας, εκφράζει την ανησυχία της διότι «οι μεγαλύτερες επενδύσεις μας έχουν αναβληθεί λόγω πολλών θεμάτων και εμποδίων τα οποία θα επιθυμούσαμε (σ.σ.: η εταιρεία του Κατάρ) να συζητήσουμε μαζί σας (σ.σ.: τον Αλέξη Τσίπρα) ή με οποιοδήποτε εκπρόσωπο επιθυμείτε».

Και η επιστολή συνεχίζει: «Αυτά τα επαναλαμβανόμενα εμπόδια στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα στην εταιρεία μας, η οποία θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευτεί ως αρνητική ανταπόκριση από το Ελληνικό Δημόσιο προς τη θετική προσέγγιση του κράτους του Κατάρ που εκπροσωπείται από την εταιρεία Al Rayyan Greece». Η επιστολή αυτή έμεινε αναπάντητη, όπως άλλωστε και οι άλλες δύο που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Νεκρή σε χωράφι βρέθηκε η 75χρονη που αγνοούνταν

Σήμερα

Την άτυχη ηλικιωμένη, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα άνοιας, εντόπισε τυχαία περαστικός στην περιοχή Νεροκούρου - τα αίτια θανάτου θα διερευνηθούν με νεκροψία.

Ψάθα: Συνελήφθη αδελφός αντιδημάρχου που παραβίασε τον αποκλεισμό στα συντρίμμια του ελικοπτέρου

Σήμερα

Ο 49χρονος επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του στον αποκλεισμένο χώρο του δυστυχήματος και τελικά ακούμπησε τα συντρίμμια, ενώ εκκρεμεί η έρευνα της ΔΑΟΕ για τον θάνατο των δύο χειριστών.

Drone κατέγραψε την καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά στη Φωκίδα

Σήμερα

Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της 1ης Αυγούστου σε δασική έκταση στο Σκάλωμα

60.000 μετανάστες «άναψαν φωτιά» στην Ευρώπη – Σύνορα κλείνουν και εντάσεις κλιμακώνονται

Σήμερα

Η Μελόνι απαιτεί αναστολή συμμετοχής της Ισπανίας στη Σένγκεν

Μεξικό: Αρχηγός καρτέλ διέταξε τη δολοφονία 23χρονης influencer επειδή χώρισε τον γιο του

Σήμερα

Η Βαλέρια Μάρκεζ σκοτώθηκε τον Μάιο του 2025 ενώ έκανε live streaming από το ινστιτούτο ομορφιάς της στο Χαλίσκο

Συναγερμός στην Ευρώπη για τους πυρηνικούς σταθμούς λόγω του παρατεταμένου καύσωνα

Σήμερα

Ρουμανία και Ουγγαρία είναι μόνο δύο από τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στους πυρηνικούς τους σταθμούς, καθώς ο κύμα καύσωνα δυσκολεύει την ψύξη των αντιδραστήρων.

Φοροελεγκτικό κόσκινο: Στο στόχαστρο εισοδήματα, καταθέσεις και ενοίκια

Σήμερα

Ποιοι φορολογούμενοι θα λάβουν ειδοποιητήρια για εξηγήσεις, πρόστιμα και φόρους

Μυστήριο με το άγριο ζώο που επιτέθηκε στο 4χρονο κορίτσι στη Θεσσαλονίκη – Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες

Χτες

Σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων προς μέτρα για την απώθηση άγριων ζώων

Δολοφονία στην Κυψέλη: Επαγγελματίας πυγμάχος ο 26χρονος – Φοβόταν ότι η Βρετανίδα ήθελε να κάνει τη σύντροφό του χριστιανή

Χτες

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της 38χρονης Βρετανίδας Ελίζαμπεθ Τζέιν Ρος στην Κυψέλη

Βρετανία: Οδηγοί γεμίζουν το ρεζερβουάρ και εξαφανίζονται χωρίς να πληρώσουν

Χτες

Η απότομη άνοδος στις τιμές των καυσίμων, εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, έφερε ένα νέο ανησυχητικό φαινόμενο στη Βρετανία, με πολίτες να γεμίζουν τα ντεπόζιτά τους και να εξαφανίζονται

Φωτιά Μέγαρα: Αγνοείται κτηνοτρόφος στη Βένιζα

Χτες

Ο κτηνοτρόφος φέρεται να μην δίνει σημεία ζωής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.