E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η μεγάλη νίκη του Ελληνικού Στρατού στην μάχη των Γιαννιτσών

Η αποφασιστική νίκη για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Σαν σήμερα: Η μεγάλη νίκη του Ελληνικού Στρατού στην μάχη των Γιαννιτσών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Οκτώβριο του 1912, ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος βρισκόταν στην κορύφωσή του. Μετά την αναπάντεχη νίκη του Ελληνικού Στρατού στο Σαραντάπορο, η Δυτική Μακεδονία είχε περάσει υπό τον έλεγχο της Ελλάδας. Ο στρατός είχε αρχίσει να προελαύνει προς την Κεντρική Μακεδονία, με τον μεγαλύτερο στόχο του να είναι η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τούρκος στρατηγός Χασάν Ταξίν Πασάς μπροστά στον κίνδυνο αποφάσισε να πολεμήσει τους Έλληνες στα Γιαννιτσ’α, μια πόλη ιερή για τους μουσουλμάνους, αφού εκεί είχε ταφεί ένας διακεκριμένος Οθωμανός στρατηγός, ο Γαζή Εβρενός.

Άλλωστε η περιοχή είχε δυο στρατιωτικά πλεονεκτήματα. Το βουνό Πάικο στα βόρεια και την βαλτώδη λίμνη των Γιαννιτσών στα νότια, που έγινε γνωστή από το βιβλίο για τον μακεδονικό Αγώνα που έγραψε η Πηνελόπη Δέλτα, «Τα μυστικά του βάλτου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ελληνικός Στρατός έφτασε στα Γιαννιτσά το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου, με τους Τούρκους να είναι οχυρωμένοι σε ένα ύψωμα που έφτανε τα 130 μέτρα. Το επόμενο πρωί οι Έλληνες άρχισαν την επίθεση. Δυο μεραρχίες επιτέθηκαν κατά μέτωπο αλλά απωθήθηκαν. Όμως οι άλλες δυο που επιτέθηκαν στην δεξιά πτέρυγα του εχθρού, κατάφερνα να τον πλήξουν και τελικά να κρίνουν την τελική έκβαση της μάχης και την μάχη υπέρ των Ελλήνων.

Ο Χασίν Ταξίν Πασάς, διέταξε υποχώρηση. Η ήττα των Τούρκων ήταν ολοκληρωτική και επιστεγάστηκε την επόμενη μέρα, με την υποχώρηση και της πυροβολαρχίας των Τούρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 20 Οκτωβρίου ο Ελληνικός Στρατός, μπήκε στην πόλη των Γιαννιτσών που τότε είχε μικτό πληθυσμό. Αμέσως έκαψε την μουσουλμανική συνοικία ενώ άφησε ανέπαφη την χριστιανική.

Η μάχη των Γιαννιτσών χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη νίκη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ήταν πια θέμα λίγων ημερών, όπως αποδείχθηκε και περίτρανα στις 26 Οκτωβρίου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ντομάτες, αγγούρια, ροδάκινα: Πόσο κοστίζουν σήμερα σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ

Πριν 8 ώρες

Ανακαλύψτε πώς οι αυξήσεις τιμών σε φρούτα επηρεάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Μάθετε περισσότερα και προσαρμοστείτε σήμερα!

Μεξικό ‑ Ισημερινός 2‑0: Τέσσερις στις τέσσερις και πρόκριση στους «16»

Πριν 8 ώρες

Γκολ-έργα τέχνης από Κινιόνες και Χιμένες έκριναν το παιχνίδι

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο «Ταμτάκος» του ελληνικού κινηματογράφου

Πριν 8 ώρες

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών - Το συγκινητικό αντίο του γιου του

Δύο νεκροί και μία 40χρονη με εγκαύματα από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο, αγωνία για το 12χρονο παιδί που αγνοείται

Πριν 8 ώρες

Το απόγευμα της Τρίτης εντοπίστηκε νεκρός ο 66χρονος πατέρας του 12χρονου παιδιού - Με σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο η μητέρα - Το βράδυ εντοπίστηκε και δεύτερη σορός, φόβοι ότι είναι το παιδί που αγνοείται

Γαλλία ‑ Σουηδία 3‑0: Διπλός Μπαπέ και δύο ασίστ Ολίσε για την πρόκριση στους «16»

Πριν 8 ώρες

Χωρίς εκπλήξεις στο Νιου Τζέρσι - οι Τρικολόρ πέρασαν άνετα στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου τους περιμένει η Παραγουάη

Ακτή Ελεφαντοστού ‑ Νορβηγία 1‑2: Ο Χάαλαντ σφραγίζει την πρόκριση και οι Βίκινγκς πάνε στους «16»

Χτες

Με τον σταρ της Σίτι να κάνει τη διαφορά, η Νορβηγία νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία στη φάση των «16»

Τραγωδία στη Λητή Θεσσαλονίκης: Νεκρός άνδρας, τραυματισμένη γυναίκα και αγνοούμενο ανήλικο παιδί στη μεγάλη πυρκαγιά

Χτες

Αν και κατά το τελευταίο διάστημα η εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.

Πέθανε ο ηθοποιός Μάικλ Μπερν

Χτες

Ο Βρετανός ηθοποιός του «Ιντιάνα Τζόουνς» και του «Χάρι Πότερ» πέθανε στα 82 του χρόνια

Τραγωδία στην Ιταλία: Σκότωσε ιδιοκτήτη πιτσαρίας για μια δωρεάν... πίτσα

Χτες

Ο δράστης φέρεται να ζήτησε από το θύμα μια πίτσα δωρεάν και, βλέποντας την άρνηση, αντέδρασε βγάζοντας ένα μαχαίρι. Τραυματίστηκε επίσης η αδελφή του πιτσαδόρου, η οποία επενέβη προσπαθώντας να σώσει τον αδελφό της.

Αγνοούμενο παιδί μετά τη φωτιά στη Θεσσαλονίκη – Συναγερμός στις Αρχές

Χτες

Εντατικές έρευνες για αγνοούμενο παιδί έπειτα από την πυρκαγιά στη Λητή του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.