E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το θρυλικό συλλαλητήριο του 1992 για το Σκοπιανό

Η ιστορία γράφεται στις πλατείες

Το θρυλικό συλλαλητήριο του 1992 για το Σκοπιανό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

21/01/2018, ώρα 14.00 η Θεσσαλονίκη μυρίζει ζωντάνια. Η μυρωδιά της ναφθαλίνης, της εσωστρέφειας, του "ποιος ασχολείται, οι αποφάσεις παίρνονται στην Αθήνα", δεν υπήρχε πια, χάθηκε χωρίς να φυσήξει ο Βαρδάρης μας. Από το παλιό λιμάνι, μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, άνθρωποι κάθε ηλικίας, κόσμος στη πλατεία Αριστοτέλους, κόσμος στη πλατεία ΧΑΝΘ, πολίτες κάθε ηλικίας, διαφορετικοί μεταξύ τους, δώσανε το παρόν, σε ένα συλλαλητήριο χωρίς κομματική ταυτότητα, χωρίς τις ευλογίες κανενός, τους ένωνε όλους η ανάγκη να φωνάξουν παρών, ότι πρέπει να τους υπολογίζουν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχάστε τους ομιλητές, όσους ακραίους βρέθηκαν ανάμεσα στο πλήθος, αυτούς που φωνάξαν για να ακουστούν. Κρατήστε την εικόνα οικογενειών, νέων παιδιών τυλιγμένων με την ελληνική σημαία, ηλικιωμένων, που στάθηκαν όρθιοι για ώρες, κρατήστε τις λέξεις, ομοψυχία, αξιοπρέπεια, συμμετοχή. Με αφορμή το χθεσινό συλλαλητήριο, ανέτρεξα 26 χρόνια πριν. Τότε που το ίδιο θέμα ήταν στην επικαιρότητα, και ο κόσμος γέμισε τους δρόμους γράφοντας ιστορία.

14 Φεβρουαρίου, λεωφορεία από όλη την Ελλάδα έχουν σταθμεύσει στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, και χιλιάδες πολιτών αποβιβάζονται. Μια ανθρώπινη θάλασσα κατευθυνόμενη προς τη πλατεία Αριστοτέλους. Οι φωτογραφίες της εποχής προκαλούν ρίγος. Η πλατεία Αριστοτέλους ασφυκτικά γεμάτη μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου, η παραλία της Θεσσαλονίκης μοιάζει με τεράστια ελληνική σημαία.

Επίσημοι αριθμοί, 1.200.000 Έλληνες εκείνη τη μέρα φώναξαν "η Μακεδονία είναι Ελληνική". Οι ομιλητές χάνουν τα λόγια τους αντικρύζοντας τη λαοθάλασσα που πλημμύρισε τη πόλη. Με σπασμένη φωνή και δάκρυα στα μάτια μιλούν ένας ένας. Ήταν όλοι εκεί ενωμένοι, πολιτική ηγεσία, Εκκλησία, φορείς της πόλης, η ομογένεια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκινητικές ομιλίες του τότε δημάρχου κ. Κοσμόπουλου, και του τότε Μητροπολίτη ακόμα Χριστόδουλου. Οι εξελίξεις ραγδαίες, τα συλλαλητήρια μεταδίδονται σαν ιός σε όλη την Ελλάδα. 1.500.000 κόσμου στην Αθήνα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Το  θέμα είναι εθνικό και μας βρίσκει ενωμένους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απάντηση σε όσους θα ρωτήσουν "και τι έγινε;", τέσσερις μέρες μετά το συλλαλητήριο και πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής προεδρεύει στην πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Ν.Δ.), Ανδρέας Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) και Μαρία Δαμανάκη (ΣΥΝ), παρουσία του τότε υπουργού εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά. Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η συμφωνία για κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η βιβλιοθήκη που δε θα διαβάσει κανείς μέχρι το 2114

Σήμερα

Η βιβλιοθήκη του μέλλοντος: Ένα μυστήριο που θα αποκαλυφθεί σε 100 ζρόνια

Ποιες είναι οι Ροζ Κυρίες στο Λονδίνο και τι ζητάνε

Χτες

Μάχη στους δρόμους του Λονδίνου

Πέθανε η Jane Goodall, η ανθρωπολόγος που έγινε φίλη με τους χιμπατζήδες

Χτες

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η ερευνήτρια που ανέδειξε τις ομοιότητες μεταξύ ανθρώπων και χιμπαντζήδων

O δρόμος που ενώνει την Ελλάδα με τη Φινλανδία ‑ Τον ήξερες;

Προχτές

Από την Κρήτη στη Λαπωνία: Ο δρόμος-θρύλος που διασχίζει όλη την Ευρώπη

Το παράξενο χόμπι των αρκούδων που μοιάζει με διαλογισμό

Προχτές

Γιατί οι αρκούδες κοιτάζουν τη φύση χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα;

1994: Το black out που έκανε τους κατοίκους του Λος Αντζελες να νομίσουν πως ήρθαν… UFO!

Πριν 3 μέρες

Το «ασημένιο σύννεφο» που τρόμαξε μια μεγαλούπολη – κι όμως ήταν ο Γαλαξίας μας!

Όταν το να πλυθείς ήταν… αμαρτία: Οι παράλογοι φόβοι του Μεσαίωνα

Πριν 3 μέρες

Μια ιστορία που δείχνει πόσο περίεργα μπορούν να γίνουν οι φόβοι γύρω από την καθαριότητα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.