E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έφτασε η ώρα για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών

Τι πρέπει να προσέξουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Έφτασε η ώρα για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/1/2018 | 08:18

Τα στοιχεία για όλες τις συναλλαγές (έσοδα και έξοδα) που είχαν το 2017, θα πρέπει να δηλώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιχειρήσεις και γενικά κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 και οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Για όλα τα στοιχεία του φορολογικού έτους, τυπικά ορθό είναι να υποβάλλονται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ανά τρίμηνο και επομένως να υποβάλλονται συνολικά τέσσερις καταστάσεις πελατών - προμηθευτών ανά έτος.
  • Οι λήπτες, μη υπόχρεοι υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α., το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., υποχρεούνται σε υποβολή μίας κατάστασης προμηθευτών ετησίως.
  • Οι εκδότες και οι λήπτες φορολογικών στοιχείων (εκκαθαρίσεων) που η έκδοσή τους προβλέπεται μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα του επόμενου ημερολογιακού έτους υποβάλλουν τις καταστάσεις πελατών - προμηθευτών σε μία κατάσταση πελατών - προμηθευτών ετησίως.
  • Υποχρέωση υποβολής υπάρχει για όλες τις συναλλαγές ανεξαρτήτως αξίας.
  • Τα φορολογικά στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο Δ.Ε.Η.), τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού και την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών που υποβάλλουν οι εκδότες αυτών, ενώ οι λήπτες, υποβάλλουν στην κατάσταση προμηθευτών, τα στοιχεία αυτά, συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου (εκδότη).
  • Τα πιστωτικά τιμολόγια αθροίζονται ξεχωριστά σε διακριτή εγγραφή ανά ΑΦΜ επιλέγοντας «Πιστωτικό» (credit). Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί ο υπόχρεος να επιλέξει να μη στέλνει πιστωτικά (credit εγγραφές) ή να βάζει απευθείας την καθαρή θέση με κάθε αντισυμβαλλόμενο. Πρέπει υποχρεωτικά τα παραστατικά αντίστροφης αξίας να αθροίζονται ξεχωριστά σε διακριτή εγγραφή.
  • Στα έξοδα ο ΦΠΑ όπως προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία μπορεί να διαφέρει από το ΦΠΑ που τελικά εκπίπτει ο λήπτης.
  • Ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων.
  • Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος Απριλίου. Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγιος Παντελεήμονας: Δύο συλλήψεις ανηλίκων για την επίθεση με μαχαίρι σε 17χρονο μαθητή

Πριν 9 ώρες

Σε βίντεο ντοκουμέντο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης έχει καταγραφεί η στιγμή που οι δράστες σπεύδουν να εξαφανιστούν από το σημείο μετά την επίθεση

Θρίλερ με 28χρονο γιο Ουκρανού μαφιόζου στο Μπαλί

Πριν 9 ώρες

Η απαγωγή, το μήνυμα στους γονείς του και ένα αποκεφαλισμένο πτώμα

Το Ιράν αρνείται την εκτόξευση πυραύλου προς την Τουρκία

Πριν 9 ώρες

«Σεβόμαστε την εθνική της κυριαρχία»

Κατέβασαν ταχύτητα οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Πριν 9 ώρες

Σταθερά σε ανοδική τροχιά οι γονικές παροχές

«Θα λες ψέματα μέχρι να πεθάνεις»: 43χρονη δήμαρχος καταδικάστηκε για βiασμό 16χρονου

Πριν 9 ώρες

Η Μίστι Ρόμπερτς αντιμετωπίζει πολυετή ποινή φυλάκισης για τη σeξουαλική επίθεση τον Ιούλιο του 2024 σε πισίνα-πάρτι

Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ από το Ιράν ‑ «Ο πρόεδρος γέλασε τελευταίος», ανέφερε ο Χέγκσεθ

Πριν 9 ώρες

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ

Μεσόγειος: Βυθίστηκε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε LNG ‑ «Τρομοκρατική επίθεση», λέει ο Πούτιν

Χτες

Το πλοίο ήταν μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας - Η Αίγυπτος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη

Συρία: Πύραυλος καρφώθηκε δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία – Έσπευσαν για selfies οι κάτοικοι

Χτες

Πανικός στο Καμισλί από το βλήμα που έπεσε μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία

Ιρανικά drones Shahed – Ο ήχος του «μοτοποδηλάτου» που σπέρνει τον τρόμο – Τι να κάνετε αν το δείτε

Χτες

Γιατί δεν πρέπει να πλησιάζετε στα παράθυρα και ποιος είναι ο «κανόνας των δύο τοίχων»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 2
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.