E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και τα ταμεία

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και τα ταμεία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/1/2018 | 08:24

Εμπορικές επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί κ.λπ.) που χρωστούν στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να έχει ενεργοποιηθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), επιδιώκουν να βελτιώσουν ανάλογα τα πληροφοριακά τους συστήματα, έτσι ώστε να μπορούν να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους οφειλέτες και να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι, χωρίς να προκύψουν προβλήματα.

Το ενδιαφέρον των οφειλετών είναι μεγάλο αλλά για να υπαχθούν στη ρύθμιση δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Για να καταφέρουν να ενταχθούν πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με το ύψος εισοδήματος, τα περιουσιακά στοιχεία και με το εάν είναι βιώσιμη επιχείρηση.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει οφειλές 10.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία ύψους 251.000 ευρώ δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση. Oσοι λοιπόν καταφέρουν και ενταχθούν στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών ή του υπουργείου Εργασίας πρέπει για να μπορέσουν να διατηρήσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις και να μην αφήνουν απλήρωτους φόρους και εισφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο εφόσον είχαν βεβαιωθεί στην εφορία μέχρι και τις 31.12.2016, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υποβληθεί αίτηση μέχρι το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με την απόφαση οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συγκεντρώσουν μία σειρά από δικαιολογητικά, όπως για παράδειγμα πιστοποιητικά από το αρμόδιο Πρωτοδικείο (περί μη πτώχευσης του οφειλέτη, μη υπαγωγής αυτού σε διαδικασία εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης ή συμφωνίας ρύθμισης ή ειδικής διαχείρισης, ή βεβαίωση ότι δεν εκκρεμεί αίτηση για υπαγωγή του οφειλέτη σε μία από τις παραπάνω διαδικασίες κ.λπ.) ή από το Ειρηνοδικείο Αθηνών (ότι δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση ρύθμισης οφειλών ή επικύρωσης δικαστικού συμβιβασμού) ή επικυρωμένο αντίγραφο αν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Ειδικότερα, στη ρύθμιση εντάσσονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.
  • Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα των οποίων οι οφειλές προς τα Ταμεία υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.
  • Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τα Ταμεία δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Ρύθμιση ανά ύψος οφειλής
Ακολουθούν οι ρυθμίσεις για την κατηγορία οφειλετών φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι) ή νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές έως 50.000 ευρώ.

Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ:

α) Τμηματική καταβολή του συνολικώς οφειλόμενου ποσού χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

β) Καθορισμός του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων ως εξής, ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 36.

Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο από 3.000,01 έως 20.000 ευρώ:

α) Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

β) Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 120.

Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000,01 έως 50.000 ευρώ:

α) Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

β) Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 120.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Σήμερα

Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

Σήμερα

Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Σήμερα

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.