E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σόρος: Μετρημένες οι μέρες για Facebook και Google

«Είναι απειλή για τη δημοκρατία»

Σόρος: Μετρημένες οι μέρες για Facebook και Google
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/1/2018 | 09:58

Ο μεγαλοεπενδυτής επενδυτής Τζορτζ Σόρος επιτέθηκε στα «τεχνολογικά μονοπώλια», όπως το Facebook και η Google, αποκαλώντας τα «απειλή για τη δημοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο 87χρονος εβραιο-ουγγρο-αμερικανικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος επέκρινε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε ανησυχία για τη δύναμη που έχουν να τραβούν την προσοχή των ανθρώπων και προέβλεψε ότι «οι μέρες τους είναι μετρημένες», καθώς είναι θέμα χρόνου οι φορολογικές και άλλες υπηρεσίες να στραφούν εναντίον τους.

Όπως είπε, «οι μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες εκμεταλλεύονται το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι εταιρείες των μέσων δικτύωσης το κοινωνικό περιβάλλον». Επεσήμανε ότι «η δύναμη διαμόρφωσης της προσοχής των ανθρώπων, ολοένα περισσότερο συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων εταιρειών».

Ανέφερε ότι «οι εταιρείες social media επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται, χωρίς καν οι τελευταίοι να το συνειδητοποιούν, πράγμα που έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της δημοκρατίας και ιδίως για την ακεραιότητα των εκλογών». Κατηγόρησε τις τεχνολογικές εταιρείες ότι «χειραγωγούν την προσοχή των χρηστών τους, ώστε να τους κατευθύνουν προς τα εμπορικά συμφέροντά τους» και ότι «σκοπίμως δημιουργούν εθισμό των χρηστών στις υπηρεσίες που τους προσφέρουν», πράγμα επιβλαβές ιδίως για τους εφήβους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος κατ' επανάληψη στη Google και στο Facebook,τόνισε ότι «χρειάζεται πια πραγματική προσπάθεια για να υπερασπίσει κανείς αυτό που ο Τζον Στιούαρτ Μιλ ονόμαζε "ελευθερία του νου". Υπάρχει πιθανότητα ότι από τη στιγμή που αυτή θα χαθεί, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν στην ψηφιακή εποχή, θα δυσκολευθούν να την ανακτήσουν».

Προειδοποίησε ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν «ευρύτερες πολιτικές συνέπειες» και ότι ήδη έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Σόρος αποκάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ «κίνδυνο για τον κόσμο», ενώ εκτίμησε ότι έως το 2020 ή και νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Ο Σόρος επαίνεσε την Ευρωπαία επίτροπο Μαγκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, για την οποία είπε ότι θα αποτελέσει τη «νέμεση» των εταιρειών social media. Η Βεστάγκερ ήδη βρίσκεται σε κόντρα με πολλές αμερικανικές τεχνολογικές πολυεθνικές (Google, Amazon, Apple κ.α.), έχοντας ήδη επιβάλει ή απειλώντας να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σόρος επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει δικούς της διαδικτυακούς «γίγαντες» και αυτό της επιτρέπει «να προστατεύει την κοινωνία από αυτούς», ενώ αντίθετα, όπως είπε, οι αντίστοιχες ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ είναι πολύ αδύναμες.

«Τα μονοπώλια του διαδικτύου δεν έχουν ούτε τη θέληση ούτε τη διάθεση να προστατεύσουν την κοινωνία από τις συνέπειες των δράσεών τους» τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος είχε γίνει για πρώτη φορά διάσημος το 1992, όταν είχε βγάλει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας με επιτυχία για την υποτίμηση της βρετανικής λίρας.

Σήμερα είναι επικεφαλής σε αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν ως κοινό στόχο «την προάσπιση των ανοικτών κοινωνιών από τους εχθρούς τους» - κάτι που τον έχει βάλει στο στόχαστρο της κριτικής από διάφορες πλευρές. Όπως είπε και στο Νταβός, «οι ανοικτές κοινωνίες σήμερα βρίσκονται σε κρίση και διάφορες μορφές δικτατορίας και μαφιόζικων κρατών βρίσκονται σε άνοδο, όπως η Ρωσία του Πούτιν».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.