E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιος ξεχώρισε στο ντιμπέιτ Αναστασιάδη‑Μαλά στην Κύπρο

Ο Κύπριος Πρόεδρος έσπασε το πρωτόκολλο της σοβαρής προεκλογικής συζήτησης κάνοντας χιούμορ... για το Survivor.

Ποιος ξεχώρισε στο ντιμπέιτ Αναστασιάδη‑Μαλά στην Κύπρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/2/2018 | 11:38

Η εμπειρία του Νίκου Αναστασιάδη ανέδειξε νικητή τον Κύπριο Πρόεδρο στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον αντίπαλο του για τη Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρο Μαλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Αναστασιάδης αρχικώς ήταν αγχωμένος και εκνευριζόταν εύκολα από τις αναφορές του κ. Μαλά στους χειρισμούς που έγιναν στο Κυπριακό. Γρήγορα όμως ανέκτησε τη ψυχραιμία του και μπόρεσε να δείξει αυτοπεποίθηση.

Αντιθέτως ο Σταύρος Μαλάς φάνηκε να μην γνωρίζει αρκετά θέματα και ανάλωσε μεγάλο μέρος του χρόνου σε ερωτήσεις προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο Κύπριος Πρόεδρος σε κάποια σημεία της συζήτησης έσπασε το πρωτόκολλο της σοβαρής προεκλογικής συζήτησης κάνοντας χιούμορ... για το Survivor.

Στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που έγιναν στις κυπριακές ιστοσελίδες (όση αξιοπιστία έχουν τέτοιες διαδικασίες) κέρδισε με διαφορά ο Ν. Αναστασιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση έγινε στο ΡΙΚ και μεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα παγκύπρια ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

Πρώτος στο ΡΙΚ έφτασε ο κ. Μαλας. Στην δήλωση του ανέφερε πως ο κυπριακός λαός «έδωσε μια ισχυρή εντολή, η χώρα πρέπει να αλλάξει πορεία όσο αφορά τα κοινωνικοοικονομικά, αλλά και να μας βρει η επόμενη μέρα ενωμένους, για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες πληγές, που αφήνει πίσω της η κρίση ώστε να κινηθούμε με επιστημοσύνη». Η κοινωνία, είπε, θέλει μια κυβέρνηση, «που να ενώνει τους πολίτες, όχι πολιτικές πίσω από κλειστές πόρτες». Αυτό, ανέφερε , υπόσχομαι να πράξω. «Την επόμενη Κυριακή δεν θα εκλεγεί ο κανένας αλλά ένας εκ των δυο. Η αποχή δεν είναι επιλογή και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες που ψήφισαν κόμματα ενδιάμεσου χώρου θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους», τόνισε ο κ. Μαλάς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την χαρά του, γιατί έγινε αποδεκτή η εισήγηση για ανοιχτού τύπου συζήτηση, που επιτρέπει στον καθένα να αναπτύξει τις θέσεις του, η κυβέρνηση να αναδείξει τα πεπραγμένα της και ο κ. Μαλάς τις προτάσεις του. «Ελπίζω ότι ο λαός έχει αποτυπώσει κρίση και άποψη και δεν θα επιτρέψει επιστροφή σε καιρούς που έφτασε η χώρα στα όρια της χρεωκοπίας. Ελπίζω να ψηφίσει ο κόσμος την Κυριακή. Εγώ εστιάζω την προσοχή μου σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχουν χρώματα στα προβλήματα, δεν υπάρχουν αντίπαλοι στα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ντιμπέιτ ξεκίνησε με αντιπαράθεση θέσεων για το Κυπριακό μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι αύριο θα δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο με τις προτάσεις του για την προεδρία της ομοσπονδίας σε περίπτωση λύσης, που υπέβαλε στο Κραν Μοντανά.

Σε κοινή ερώτηση, αν θα επιμείνετε στην εκ περιτροπής προεδρία, στη θετική ψήφο, στην ισότιμη μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων πολιτών, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι το άτυπο έγγραφο του γ.γ. του ΟΗΕ αναφερόταν στο κατά πόσο καταργούνται ή όχι οι εγγυήσεις. Σχετικά έθεσε το ερώτημα , ποιος εγγυάται ότι την επομένη η Τουρκία, που διακρίνεται για την ασυνέπειά της, θα μπορούσε να επιβλέπει την εφαρμογή της λύσης; Ο Τσαβούσογλου, είπε, « δεν απάντησε όλη τη νύχτα, και έλεγε πως ξέρει ο γ.γ του ΟΗΕ». Επίσης ανέφερε ότι ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είχε στείλει tweet ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θέση μου, είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι: «Ναι στη θετική ψήφο κάτω από προϋποθέσεις. Είχαμε συμφωνήσει πως το κεντρικό κράτος δεν θα παρεμβαίνει στις υποθέσεις της ομόσπονδης πολιτείας. Την ίδια ώρα θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός επίλυσης διαφορών για να μην υπάρχουν αδιέξοδα. Για τους εποίκους έχουμε συμφωνήσει το τέσσερα προς ένα, αλλά μελλοντικά για να μπορεί Τούρκος υπήκοος να πάρει υπηκοότητα θα πρέπει να προηγηθούν τέσσερις Έλληνες». Για το περιουσιακό, είπε , ότι πρώτα αναγνωρίζει το δικαίωμα περιουσίας και δεύτερον προσφυγή στο ΕΔΑΔ και να διασφαλίζεται η ανάκτηση κατοικίας, εφόσον υπάρχει συναισθηματικός δεσμός. «Υπάρχουν και σωρεία επιφυλάξεων, για να επιλυθεί το ζήτημα», σημείωσε .

Για την εκ περιτροπής προεδρία ο κ. Αναστασιάδης είπε πως θα κατέρχονται ( πρόεδρος - αντιπρόεδρος) με κοινό ψηφοδέλτιο, με συγκεκριμένους όρους, αλλά, τόνισε, «αν δεν υπάρξει αποχώρηση στρατευμάτων, κατάργηση εγγυήσεων, δεν υφίστανται οι προτάσεις που κατέθεσα».

Ο Σταύρος Μαλάς αντέτεινε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία. Επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη ότι «είχε μια ευκαιρία να συζητήσει (στο Κραν Μοντανά) αυτά που λέει και δεν το έκανε» Επίσης, υποστήριξε ότι υπήρχε σύγκλιση στις εξουσίες προέδρου-αντιπροέδρου, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και , πρόσθεσε , απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη, « τους δώσατε συνεξουσίες, ώστε αν δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να έχουν δικαίωμα βέτο».

Σύμφωνα με τον Σταύρο Μαλά η λύση «θα είναι πακέτο». Ο υποψήφιος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θα δεχθώ λύση με επεμβατικά, εγγυητικά δικαιώματα, χωρίς (επιστροφή) της Μόρφου. Στην εσωτερική πτυχή, ανοιχτά υπάρχουν πολλά θέματα. Η θέση μου είναι πως δεν αποδέχομαι την εκ περιτροπής, αλλά αν βελτιώνει τη Ζυρίχη, να τη συζητήσουμε, νοουμένου ότι καταργούμε τα βέτο προέδρου-αντιπροέδρου. Αυτό είναι ανοιχτό, δεν έχει κλείσει. Για τις περιουσίες, είναι γεγονός ότι σε ένα πλαίσιο λύσης θα υπάρχουν θέματα, που θα μας δυσκολεύουν. Έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα των ιδιοκτητών και μπορεί να ασκηθεί με αποκατάσταση ή επιστροφή. Οπότε θέλει σκληρή διαπραγμάτευση. Τη θετική ψήφο πρέπει να τη δούμε και αυτή σε πλαίσιο, είναι μια ρύθμιση που θα μπορούσαμε να τη συζητήσουμε εφόσον η εκλογή προέδρου-αντιπροέδρου είναι στη βάση καθολικής ψηφοφορίας».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Σήμερα

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Σήμερα

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

Σήμερα

Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Σήμερα

Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

Σήμερα

Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

Σήμερα

Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Σήμερα

Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

Σήμερα

Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

Σήμερα

Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

Σήμερα

Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

Σήμερα

Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.