E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

To Fahrenheit 451, είναι το μέλλον ή απλά φαντασία;

Προφητεία ή ουτοπία;

To Fahrenheit 451, είναι το μέλλον ή απλά φαντασία;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ΗΠΑ του μέλλοντος, τα βιβλία είναι παράνομα, και ειδική ομάδα μπαίνει στα σπίτια και καίει βιβλιοθήκες. Η γνώση είναι επικίνδυνη, και θεωρείται εχθρός του κράτους και της ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιτρέπεται μόνο η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, που φυσικά λογοκρίνεται, ενώ η ποινή για όσους αντισταθούν, είναι ο θάνατος στη πυρά.

Ο κόσμος που αντιστέκεται αποστηθίζει τα βιβλία, και τα μεταδίδει ο ένας στον άλλον. Αυτή είναι η υπόθεση του Fahrenheit 451, του δυστοπικού μυθιστορήματος του Ray Bradbury, που εκδόθηκε το 1953 εν μέσω απίστευτων δυσκολιών. Κανείς εκδότης δεν ήθελε να το αναλάβει, καθώς θεωρήθηκε πολύ ουτοπικό. 

Βασικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Γκάι Μόνταγκ, ένας πυροδότης που χαιρόταν να καίει βιβλία, παντρεμένος με μια αφελή νοικοκυρά που παίρνει υπνωτικά και περνάει όλο της το χρόνο μπροστά στη μικρή οθόνη. Η γειτόνισσά του Κλαρίς θα τον κάνει να ενδιαφερθεί για την ανάγνωση και τα βιβλία. Πηγαίνουν σε κάποιο σπίτι να κάψουν τη βιβλιοθήκη και, επειδή η ιδιοκτήτρια αντιστέκεται, παραδίδουν κι εκείνη στις φλόγες. Ο Γκάι μαθαίνει από τον Μπίτι, τον προϊστάμενό του, ότι η καύση των βιβλίων γίνεται όχι με κυβερνητική εντολή, αλλά επειδή εκτοπίστηκαν από την εικόνα (τηλεόραση, κινηματογράφος, αλλά και το ραδιόφωνο) και από τις κοινωνικές ομάδες που λογόκριναν ό,τι ήταν αντίθετο στις πεποιθήσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γνωριμία του Γκάι με τον άλλοτε καθηγητή Λογοτεχνίας Φάμπερ, τον κάνει να αντιληφθεί τη σημασία των βιβλίων και του γραπτού λόγου, που δίνει την πραγματική διάσταση του κόσμου και των προβλημάτων του, σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης. Ο Γκάι θα στραφεί κατά των συνεργατών του πυροδοτών και κατόπιν θα πάει σε μια περιοχή όπου ζουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν απομνημονεύσει βιβλία για να μην χαθούν αυτά από τη συλλογική μνήμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρόνια μετά συναντάμε παντού λογοκρισία, ειδικά σε καθεστώτα δικτατορίας, ενώ πολλοί "ενοχλητικοί" για τις κυβερνήσεις, έχουν καταλήξει στη φυλακή, με τη κατηγορία του τρομοκράτη.

Το «Fahrenheit 451» μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο από τον (François Truffaut το 1966. Φέτος, αναβιώνει ξανά αυτή τη φορά στη μικρή οθόνη μέσα από την τηλεταινία που ετοιμάζει και θα προβάλλει το HBO.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταινίες της εβδομάδας: Η άχαστη μαύρη κωμωδία του Στίβεν Σόντερμπεργκ

Πριν 1 ώρα

Οι ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες

Akylas: Κυκλοφόρησε το video clip για το νέο τραγούδι του με τίτλο «Parto»

Χτες

O Akylas εμφανίζεται δίπλα σε μια ηλικιωμένη γυναίκα, με τους δυο τους να δημιουργούν έναν δικό τους ξεχωριστό κόσμο.

Iron Maiden: Δεκάδες χιλιάδες θεατές αποθέωσαν το θρυλικό βρετανικό συγκρότημα

Πριν 3 μέρες

Η βραδιά εντάσσεται στην πολυαναμενόμενη επετειακή περιοδεία Run For Your Lives World Tour 2026, που τιμά τα 50 χρόνια της ιστορικής τους πορείας στη μουσική

To τραγούδι που γράφτηκε για τη Βrigitte Bardot και σκανδάλισε τον πλανήτη

Πριν 4 μέρες

To oποίο όμως ηχογραφήθηκε με άλλη γυναίκα στα φωνητικά, την επόμενη ερωμένη του συνθέτη

Spotify: Θα δίνει εισιτήρια συναυλιών ‑ Η νέα λειτουργία που ετοιμάζει η πλατφόρμα

Πριν 5 μέρες

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης νέες λειτουργίες ΑΙ που θα επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν και να επεξεργάζονται δικά τους μουσικά κομμάτια

Οι Iron Maiden «πρόδωσαν» το μεγάλο comeback στο ΟΑΚΑ – Το τραγούδι που περιμένουν οι fans εδώ και 38 χρόνια

Πριν 5 μέρες

Ένα μικρό στοιχείο σε νέο βίντεο του συγκροτήματος άναψε φωτιές στους οπαδούς πριν από τη μεγάλη συναυλία στην Ελλάδα

Rollin` Baby: Οι Limp Bizkit φέρνουν το απόλυτο nu‑metal χάος στην «περιοδεία του καλοκαιριού»

Πριν 6 μέρες

Η μεγάλη επιστροφή της μπάντας που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά

Αυτή είναι η πιο ακραία ταινία των Καννών ‑ Και δεν είναι για όλους

Πριν 1 εβδομάδα

Το queer slasher που έκανε άλλους να χειροκροτούν όρθιοι και άλλους να φεύγουν από την αίθουσα πριν ανάψουν τα φώτα

Eurovision 2026: Μεγάλη νικήτρια η Βουλγαρία με τραγούδι του Κοντόπουλου ‑ Στην 10η θέση η Ελλάδα με τον Akyla

Πριν 1 εβδομάδα

Η Dara και ο Δημήτρης Κοντόπουλος στην κορυφή της Eurovision – Ελλάδα στη 10η θέση, Ισραήλ 2ο

Τι κρύβεται πίσω από το νέο λογότυπο «ντισκομπάλα» του Spotify;

Πριν 1 εβδομάδα

Μια μεγάλη αλλαγή περίμενε τους χρήστες

7 τραγούδια και οι αληθινές ιστορίες που τα δημιούργησαν

Πριν 1 εβδομάδα

Οι ιστορίες πίσω από τα τραγούδια που τα κάνουν ακόμα πιο όμορφα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.