E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε

Ένας πολιτικός που δεν έμοιαζε καθόλου με αυτούς που έχουμε συνηθίσει

Σαν σήμερα: Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 1986, στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, την Στοκχόλμη, έκανε αρκετό κρύο. Η ησυχία στην σουηδική πρωτεύουσα ήταν κάτι που συνηθίζεται. Ο ήχος από πυροβολισμούς τάραξε την ησυχία και προκάλεσε πανικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τότε πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε, σοσιαλιστής και παγκοσμίως γνωστός για την ειρηνευτική του δράση, συνήθιζε να μην κυκλοφορεί με συνοδεία σωματοφυλάκων. Εκείνο το βράδυ επέστρεφε πεζός από έναν κινηματογράφο με την σύζυγό του Λισμπέτ. Στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν της Στοκχόλμης, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, δεν είχε πολύ κίνηση. Ο Σουηδός πρωθυπουργός, πήγαινε προς το σπίτι του, όταν ένας άγνωστος επιτέθηκε στο ζευγάρι με πιστόλι. Ο Ούλωφ Πάλμε έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος με δυο σφαίρες στο στομάχι, ενώ η σύζυγός του, δέχθηκε μια σφαίρα στην πλάτη. Η Σουηδία ήταν τρομοκρατημένη και συγχρόνως απογοητευμένη. Γιατί ο Πάλμε ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην χώρα.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά ήταν ήδη νεκρός. Η σύζυγός του ξέφυγε από τον κίνδυνο και σιγά σιγά ανάρρωσε. Από την στιγμή της δολοφονίας του μέχρι και σήμερα, έχει επικρατήσει ένα όργιο φημών και θεωριών ως προς το φλέγον ερώτημα που παραμένει μέχρι σήμερα. «Ποιος σκότωσε τον Ούλωφ Πάλμε»;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην δολοφονία του έχουν μπλεχτεί μυστικές υπηρεσίες και διεθνή συμφέροντα. Η σύζυγός του Πάλμε αναγνώρισε τον δολοφόνο στο πρόσωπο του Κρίστερ Πέτερσον, ενός ναρκομανή με πολύ βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο. Όμως τελικά ο Πέτερσον αθωώθηκε από το σουηδικό δικαστήριο λόγω έλλειψης στοιχείων. 32 χρόνια μετά και ενώ ο φάκελος της δολοφονίας του έχει ξανανοίξει, η δολοφονία του πιο αγαπητού Σουηδού πρωθυπουργού παραμένει ανεξιχνίαστη και συγκρίνεται με την δολοφονία του εξίσου δημοφιλούς Τζον Κένεντι το 1963.

Ο Κρίστερ Πέτερσον

Ο Ούλωφ Πάλμε παρόλο που προερχόταν από την ανώτερη τάξη, ήταν ένας αληθινός Σοσιαλδημοκράτης. Όταν ως φοιτητικός ηγέτης ταξίδευε σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, δεν κοιτούσε ποτέ αδιάφορα. Ούτε αποστασιοποιημένα. Είδε τι μπορεί να κάνει ο πόλεμος και η φτώχεια και από εκείνη την στιγμή επέλεξε να σταθεί απέναντί τους. Όμως οι θέσεις του πείραξαν πολλούς. Η έντονη κριτική στις ΗΠΑ κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ δημιούργησε εχθρούς. Η καταδίκη του Απαρτχάιντ, ακόμα περισσότερους. Πόσο μάλλον όταν τα έβαλε με τα συμφέροντα και οργάνωσε εκστρατείες κατά των πυρηνικών όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρείχε οικονομική και πολιτική βοήθεια στην «Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο, όταν κανένας δεν τολμούσε. Οι πράξεις του έκαναν πολλούς να τον λατρέψουν αλλά και να τον μισήσουν. Εκείνοι που ήθελαν να τον βγάλουν από την μέση, δεν ήταν λίγοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ως πρωθυπουργός ο Ούλωφ Πάλμε αφύπνισε τα δυνατά αισθήματα των συμπατριωτών του», έχει δηλώσει η εισαγγελέας Κέρστιν Σκαρπ. «Λειτουργούσε πολωτικά, είχε πολλούς πολιτικούς εχθρούς». Πάνω από 10.000 άνθρωποι ανακρίθηκαν μετά την δολοφονία του. 134 από αυτούς παραδέχτηκαν πως αυτοί τον σκότωσαν. Οι φάκελοι της υπόθεσής του καλύπτουν ράφια μήκους 250 μέτρων.

Ήταν πρωθυπουργός της Σουηδίας από το 1969 μέχρι το 1976 και από το 1982 μέχρι και τον θάνατό του, στις 28 Φεβρουαρίου του 1986. Η συνωμοσιολογία για τον θάνατό του έχει ξοδέψει χρόνο και μελάνι σε όποιον βάλθηκε να ασχοληθεί με την υπόθεση. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η δολοφονία του ήταν εντολή του ΠΚΚ, κάποιοι άλλοι πίστεψαν ότι το έκαναν έμποροί όπλων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ήταν έργο ακροδεξιών της σουηδικής αστυνομίας. Κανένας δεν έχει αποκλείσει βέβαια το σενάριο για πληρωμένο δολοφόνο.

Ο Πάλμε είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη όπου είχε και σπίτι. Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, θεσπίστηκε το «Βραβείο Ούλωφ Πάλμε», που αποδίδεται κάθε χρόνο για ένα εξαιρετικό επίτευγμα στο πνεύμα του αδικοχαμένου Σουηδού πολιτικού.

Ο Ούλωφ Πάλμε ήξερε ότι είχε εχθρούς. Όμως επέμενε να ζει σαν πολίτης και όχι σαν πρωθυπουργός. Σαν απλός άνθρωπος και όχι σαν πολιτικός. Δεν φοβήθηκε ποτέ του, παρόλο που είχε αμέτρητους εχθρούς. Και αυτή είναι η ισχυρότερη κληρονομιά του.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.