E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για τους συζύγους με απόφαση του ΣτΕ

«Δεν συντρέχει λόγος, και μάλιστα προφανής λόγος, δημοσίου συμφέροντος»

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για τους συζύγους με απόφαση του ΣτΕ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/3/2018 | 12:14

Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλουν από εδώ και στο εξής οι σύζυγοι και να εκδίδονται χωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την πάρεδρο Κωνσταντία Λαζαράκη, στην υπ' αριθμ. 330/2018 απόφασή του επισημαίνει ότι «δεν συντρέχει λόγος, και μάλιστα προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων».

Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η διάταξη του άρθρου 67 παράγραφος 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΔΕ) ερμηνευμένη υπό το φως των διατάξεων των άρθρων 2 παρ. 1, 4 παρ. 1, 2 και 5, 5 παρ. 1 και 25 παρ. 1 Συντάγματος και τα άρθρα 8 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχει την έννοια ότι ο σύζυγος υποβάλλει κατ' αρχήν κοινή δήλωση και για το εισόδημα της συζύγου του εφόσον αμφότεροι οι σύζυγοι συναινούν, συναίνεση η οποία μπορεί να αποτυπώνεται και στην υποβολή της κοινής δήλωσης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή διατυπώνεται ρητώς η έλλειψη τέτοιας συναίνεσης από έναν έστω από τους συζύγους, οι σύζυγοι διατηρούν το δικαίωμά τους να υποβάλουν αυτοτελώς δήλωση φόρου περί εισοδήματός τους».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμο τον ισχυρισμό του Ελληνικού Δημοσίου, ότι η αντιμετώπιση χωριστής δήλωσης από τους συζύγους επιφέρει αύξηση του αριθμού των δηλώσεων, καθυστέρηση στην εκκαθάριση, σύνταξη διπλών χρηματικών καταλογισμών κ.λπ.

Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε, καθώς «έχουν εκλείψει προ πολλού» οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί, εν όψει «της αλματώδους προόδου της τεχνολογίας», αλλά και από την υποβολή (το 2001) της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υποβολή κοινής δήλωσης των συζύγων μπορεί μεν να διευκολύνει το Δημόσιο ως προς τη φορολογία των εγγάμων, αλλά το εισόδημα των συζύγων μπορεί να προκύπτει από το άθροισμα των αυτοτελών δηλώσεων, αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση.

Επίσης, οι σύμβουλοι προέβλεψαν και τις περιπτώσεις διαζυγίων και πτωχεύσεως ενός εκ των συζύγων. Αναφέρουν ότι είναι αυτονόητο εκ των πραγμάτων ότι εκλείπει η συναίνεση για ανεξάρτητη υποβολή φορολογικής δήλωσης σε περιπτώσεις διακοπής της έγγαμης συμβίωσης και στις περιπτώσεις πτώχευσης ενός εκ των δύο συζύγων, καθώς στην τελευταία περίπτωση υπόχρεος προς υποβολή δήλωσης είναι ο σύνδικος ή ο δικαστικός συμπαραστάτης.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απασχόλησε περίπτωση δικαστικού λειτουργού, ο οποίος αφού κατέθεσε ηλεκτρονικά κοινή με τη σύζυγό του δήλωση εισοδήματος για το περασμένο έτος, υπέβαλε στη ΔΟΥ στην οποία υπάγεται δήλωση με την οποία υποστήριζε ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ η σχετική διάταξη (άρθρο 67 παρ. 4) του ΚΦΕ, η οποία τον υποχρεώνει στη φορολογική του δήλωση να περιλάβει τα εισοδήματα της συζύγου του. Παράλληλα, ζήτησε να του επιτραπεί να υποβάλλει ανεξάρτητες φορολογικές δηλώσεις. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα κι έτσι ο δικαστικός λειτουργός προσέφυγε στο ΣτΕ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Σήμερα

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Σήμερα

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Σήμερα

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Σήμερα

Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

Σήμερα

Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Σήμερα

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Σήμερα

Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

Σήμερα

Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Σήμερα

Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

Σήμερα

Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 2
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.