E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Με 5 προτάσεις για την ονομασία το σύμφωνο που έστειλε ο Κοτζιάς στα Σκόπια

Η επικρατέστερη ονομασία

Με 5 προτάσεις για την ονομασία το σύμφωνο που έστειλε ο Κοτζιάς στα Σκόπια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/3/2018 | 09:29

Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, πως το ελληνικό σύμφωνο έχει σταλεί εδώ και ημέρες στα Σκόπια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».
Το σύμφωνο αυτό περιλαμβάνει πέντε προτάσεις για το ονοματολογικό– με επικρατέστερο το Gorna Makedonija -, μια απαράβατη «κόκκινη γραμμή», και πολλές επιφυλάξεις για την τελική στάση της κυβέρνησης Ζάεφ.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι η αποστολή του συμφώνου αυτού ούτε κατεύνασε τα πνεύματα τις προηγούμενες ημέρες, ούτε εμπόδισε τον "μετριοπαθή" Ζόραν Ζάεφ και τον «αδιάλλακτο» Νικολά Ντιμιτροφ από το να εξαπολύουν προκλητικές δηλώσεις με την πρώτη ευκαιρία δεξιά και αριστερά. Γνωρίζοντας πλέον ότι ο σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών είχε στα χέρια του το Σύμφωνο, μπορεί κανείς να προσδώσει άλλη βαρύτητα στις δηλώσεις του περί «παράλογων απαιτήσεων» από την πλευρά της Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα από τα παραπάνω δεν απέτρεψε και τις δύο πλευρές να δηλώνουν αδικαιολόγητα αισιόδοξοι ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια την Πέμπτη. Το ταξίδι Κοτζιά θεωρείται καταλύτης για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Μακεδονικό και για το εάν, εν τέλει, είναι όντως δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και λύσης. Εκεί πάντως θα έχει συναντήσεις με το Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και πολιτικούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συγκεκριμένα δηλώνει αισιόδοξος για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αρκεί, όπως σημειώνει, «να είναι αξιοπρεπής και να σέβεται τα θέματα της ταυτότητας». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τόσο η επίσκεψη Κοτζιά, όσο και οι συναντήσεις υπό τον Αμερικανό διπλωμάτη, συνιστούν ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του ζητήματος. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της Μακεδονίας, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε.

Εκτός των άλλων πάντως η Αθήνα ζητά και την εκρίζωση του αλυτρωτισμού από τα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ και επιδιώκει συνολική λύση του Σκοπιανού, ενώ οι γείτονες θα ήθελαν μια εύκολη λύση, μία σαν την Ενδιάμεση Συμφωνία, με ένα όνομα δηλαδή για διεθνή χρήση, αλλά στο εσωτερικό και στις διμερείς εξωτερικές τους σχέσεις να συνεχίσουν ως "Μακεδονία".

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.