E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιους φόρους δεν πληρώνουν οι Έλληνες

Στον κουβά των ληξιπρόθεσμων καταλήγουν δυο στα δέκα ευρώ

Ποιους φόρους δεν πληρώνουν οι Έλληνες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/3/2018 | 09:01

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επιλέγουν πλέον ποιους φόρους θα πληρώσουν και ποιους θα αφήσουν βερεσέ στην Εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τουλάχιστον δυο στα δέκα ευρώ φόρων που βεβαιώνονται μένουν απλήρωτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φορολογούμενοι μεταξύ του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, προτιμούν να πληρώνουν πρώτα το ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν για το τέλος αν τους έχει περισσέψει κάτι στην τσέπη το φόρο εισοδήματος.

Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, εμφανίζει την καλύτερη επίδοση με ποσοστό που φθάνει το 84% πάνω από 8 στα 10 ευρώ του φόρου πληρώνονται στην ώρα τους. Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ με ποσοστό 75% και η πληρωμή των φόρων εισοδήματος έρχεται στην τελευταία θέση. Το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βρέθηκε το 2017 στο 67,86% ενώ τον πρώτο μήνα του 2018 προσγειώθηκε ακόμη πιο χαμηλά στο 62,07%, δηλαδή τέσσερα στα δέκα ευρώ που βεβαιώθηκαν δεν κατέληξαν ποτέ στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ήρθαν αντιμέτωποι το 2017 με δόσεις ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 3,154 δισ. ευρώ. Κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα 2,353 δισ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα του φόρου να διαμορφώνεται σε 74,6%. Τον Ιανουάριο του 2018 έπρεπε να πληρωθεί η τελευταία δόση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 622,51 εκατ. ευρώ αλλά πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 466,62 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 155,89 εκατ. ευρώ, η Εφορία τα έγραψε στο τεφτέρι της.
  • Στο μέτωπο των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, η εικόνα δεν είναι καλή. Στα 4,056 δισ. ευρώ των απαιτήσεων πληρωμής για τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του 2017 οι εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώθηκαν στα 2,752 δισ. ευρώ. Η εισπραξιμότητα στο 67,86%.
  • Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται περισσότερο συνεπείς. Τα στοιχεία δείχνουν εισπραξιμότητα στο φόρο εισοδήματος που το 2017 άγγιξε το 87% καθώς από τα 4,824 δισ. ευρώ των οφειλών πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 4,182 δισ. ευρώ. Το Γενάρη είχε βεβαιωθεί φόρος εισοδήματος 35,52 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν στην ώρα τους τα 30,18 εκατ. ευρώ.
  • Στο μέτωπο του ΦΠΑ, από τα 12,059 δισ. ευρώ οφειλών τα 10,149 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν στην ώρα τους ( εισπραξιμότητα 84,17%) και τα υπόλοιπα 1,910 δισ ευρώ μπήκαν στον κουβά των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τον Γενάρη του 2018 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έπρεπε να αποδώσουν ΦΠΑ 1,289 δισ. ευρώ. Κατάφεραν να πληρώσουν 1,081 δισ. ευρώ με την εισπραξιμότητα να αγγίξει το 84%.
  • Η συνολική εισπραξιμότητα ( εμπρόθεσμες πληρωμές) φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στο τέλος του 2017 ανήλθε σε 80,67% οριακά χαμηλότερη σε σχέση με το 2016 (80,88%) ενώ για τον πρώτο μήνα του έτους διαμορφώθηκε στο 80,09%.
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.