E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βίντεο: Τεράστιο ρήγμα στην Κένυα κόβει την Αφρική στα δύο

Τεράστιες ρωγμές έκαναν την εμφάνισή τους την Δευτέρα στην Κοιλάδα του Ναρόκ

Βίντεο: Τεράστιο ρήγμα στην Κένυα κόβει την Αφρική στα δύο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/3/2018 | 10:23

Η Κένυα χωρίζεται αργά και σταδιακά στα δύο, στην Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος, δήλωσαν σε τοπικά ΜΜΕ γεωλόγοι μετά την εμφάνιση τεράστιων «σχισμών» στο έδαφος λόγω έντονης τεκτονικής δραστηριότητας την περασμένη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Nation, οι βαθιές ρωγμές που εμφανίστηκαν στην επαρχία Ναρόκ μετέτρεψαν μια όμορφη γόνιμη πεδιάδα σε μια άγρια και αφιλόξενη έκταση, διαχωρισμένη από μια τεράστια «σχισμή» στο κέντρο της, που έχει βάθος πάνω από 15 μέτρα και πλάτος κοντά στα 20 μέτρα.

Επίσης προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στο οδικό σύστημα της χώρας, «κόβοντας» στα δύο δρόμους και απειλώντας κατοικημένες περιοχές, που χρειάστηκε να εκκενωθούν.
Αυτή η «ρωγμή» ωστόσο είναι μόνο μία από τις δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες «αδύναμα σημεία» της Κοιλάδας του Μεγάλου Ρήγματος, που καλύπτει μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη.

Μια νέα ήπειρος
Σύμφωνα με την Daily Nation, που επικαλείται γεωλογικές μελέτες, τέσσερις χώρες στο Κέρας της Αφρικής - η Σομαλία, η μισή Αιθιοπία, η Κένυα και η Τανζανία - αναμένεται να διαχωριστούν από την Αφρική σχηματίζοντας μια νέα ήπειρο - την επονομαζόμενη Σομαλική Πλάκα - σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τεκτονικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες στη βάση της κοιλάδας, αλλά και στην Κένυα υπάρχει έντονη γεωλογική δραστηριότητα, η οποία εστιάζεται γύρω από το ηφαίστειο Σουσουά.

«Η κοιλάδα έχει μακρύ ιστορικό τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας», είπε στην κενυάτικη εφημερίδα ο γεωλόγος David Adede. Όπως επισήμανε, «παρόλο που το ρήγμα ήταν τεκτονικά αδρανές στο πρόσφατο παρελθόν, ενδέχεται να υπήρξαν πρόσφατα κινήσεις βαθιά στον φλοιό της Γης που προκάλεσαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες εκτείνονται μέχρι την επιφάνεια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτές οι ζώνες αδυναμίας σχηματίζουν ρωγμές στο έδαφος που συνήθως γεμίζουν με ηφαιστειακή τέφρα, η οποία προέρχεται από το κοντινό Όρος Λονγκονότ. Οι πρόσφατες βροχές στην περιοχή ωστόσο έκαναν πιο εμφανές το γεωλογικό φαινόμενο, παρασύροντας την τέφρα και αποκαλύπτοντας τα μεγάλα «χάσματα», που φαίνονται να έχουν διευρυνθεί.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία: Η Δυτική Ελλάδα μετρά τις πληγές της

Χτες

Ποιοι δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συγκινητικό βίντεο: Καρέ καρέ η διάσωση αλόγου που είχε «βουλιάξει» σε λασπόνερα στη Φιλιππιάδα

Χτες

Το άτυχο άλογο είχε ακινητοποιηθεί μέσα στα νερά, αδυνατώντας να μετακινηθεί

Παγκράτι: Ελεύθεροι μετά τη δίωξη οι 2 οδηγοί για τον θάνατο 72χρονης ‑ Τραγική φιγούρα η κόρη της

Χτες

Χάθηκε ο μοναδικός άνθρωπος που τη φρόντιζε - Προσωρινά η κοπέλα θα φιλοξενηθεί στο «Αιγινήτειο»

Λουτράκι: «Δεν ξαναμιλάω με δημοσιογράφο» ‑ Έφυγε από εκπομπή η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο

Χτες

Η συμπεριφορά της δασκάλας προκάλεσε έντονη δυσφορία στους παρουσιαστές της εκπομπής

Τον Δεκέμβριο θα απολογηθούν Τριαντόπουλος και Αγοραστός στην ανακρίτρια για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Χτες

Μετά το τέλος των απολογιών η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους θα αποφανθούν για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου

«Ο Γουίτκοφ χρειάζεται ψυχίατρο» ‑ Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι με το σχέδιο για την Ουκρανία

Χτες

Το αμερικανικό 28-σημείο σχέδιο περιλαμβάνει χρήση των παγωμένων ρωσικών assets με κέρδος 50% για τις ΗΠΑ

Μπενφίκα: Βρέθηκε νεκρός ο αρχηγός των οργανωμένων κοντά στο «Ντα Λουζ»

Χτες

Η είδηση του θανάτου του Σέρτζιο Καετάνο, ηγέτη των «Red Devils» της Μπενφίκα, επισκίασε την πρόκριση των Αετών στους «16» του Κυπέλλου Πορτογαλίας, με την υπογραφή Βαγγέλη Παυλίδη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.