E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εκτός ελέγχου δορυφόρος ετοιμάζεται να πέσει στη γη εντός 48 ωρών

Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται ένα από τα «επικίνδυνα» μέρη

Εκτός ελέγχου δορυφόρος ετοιμάζεται να πέσει στη γη εντός 48 ωρών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/3/2018 | 12:12

Eδώ θα πέσει, εκεί θα πέσει, πού θα πέσει; Σπαζοκεφαλιά για τους επιστήμονες εξακολουθεί να αποτελεί το πότε και πού θα πέσει στη Γη τα επόμενα δύο 24ωρα ο εκτός ελέγχου κινεζικός διαστημικός δορυφόρος Τιανγκόνγκ - 1 (σημαίνει «Ουράνιο Παλάτι»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα θα διερωτάται τι είναι αλήθεια και τι ψέμματα, οι ειδικοί θα μελετούν την ανεξέλεγκτη πτώση του διαστημικού εργαστηρίου σε κάποιο σημείο του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), η πιθανότερη ημερομηνία πτώσης είναι ξημερώματα Πρωταπριλιάς. Κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, τα συντρίμμια του κινεζικού δορυφόρου πιθανόν να μετατραπούν σε πύρινες μπάλες, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρεία «Aerospace Corporation», που πραγματοποιεί αναλύσεις για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, θεωρεί ως πιθανότερη ημερομηνία πτώσης, την Πρωταπριλιά συν/πλην μια-δύο μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να προβλέψουν πού και ακριβώς πότε θα πέσει ο μήκους 10,4 μέτρων και βάρους 8,5 τόνων σταθμός, ο οποίος κινείται με ταχύτητα 27 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα και χάνει σταδιακά ύψος, με ρυθμό περίπου δύο χιλιομέτρων καθημερινά.

Τα πιθανότερα σημεία πτώσης του είναι Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Πεκίνο, Σικάγο, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη και Τορόντο.

Πλήγμα για το κύρος των Κινέζων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί ο πραγματικός κίνδυνος για τους ανθρώπους να είναι μικρός, αλλά η πτώση αυτή θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.

Η προώθηση του διαστημικού προγράμματος της Κίνας αποτελεί εθνική προτεραιότητα για τον πρόεδρο Σι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η χώρα του φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμια διαστημική δύναμη. Αν και το Πεκίνο επιμένει ότι το πρόγραμμά του έχει μόνο ειρηνική διάσταση, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό περιλαμβάνει και μια κρυφή στρατιωτική συνιστώσα.

Στο διάστημα το «Ουράνιο Παλάτι» από το 2012

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το διαστημικό εργαστήριο είχε εκτοξευθεί στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012 για να αποκτήσουν εμπειρία οι Κινέζοι, ώστε να έχουν καταφέρει έως το 2023 να θέσουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας ένα μόνιμο και πιο μεγάλο διαστημικό σταθμό.

Το «Ουράνιο Παλάτι-1» αρχικά επρόκειτο να τεθεί εκτός λειτουργίας το 2013, αλλά η Κίνα επανειλημμένως παρέτεινε την αποστολή του. Ο σταθμός επρόκειτο τελικά να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στο τέλος του 2017, αλλά η νέα καθυστέρηση οδήγησε μερικούς να εκφράσουν τις ανησυχίες τους ότι πλέον είναι ανεξέλεγκτος. Από την πλευρά του, ο μηχανικός Τσου Κονγκπένγκ της Αεροδιαστημικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας διαβεβαίωσε με δηλώσεις του σε κινεζική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι ο σταθμός δεν πρόκειται να συντριβεί εκτός ελέγχου και δεν αποτελεί απειλή ούτε για κατοικημένες περιοχές ούτε για το περιβάλλον.

Για τους Κινέζους δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

«Παρακολουθούμε συνεχώς τον Τιανγκόνγκ-1 και θα του επιτρέψουμε να πέσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Θα καεί καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και τα απομεινάρια του θα πέσουν σε προκαθορισμένη περιοχή της θάλασσας, χωρίς να συνιστούν οποιονδήποτε κίνδυνο» ανέφερε ο Κινέζος μηχανικός. Αρχικά οι Κινέζοι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι, ο δορυφορικός σταθμός αναμένεται να «βουτήξει» στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, στην ίδια περιοχή όπου είχαν πέσει στο παρελθόν αμερικανικές και αμερικανικές διαστημοσυσκευές.

Όσο ένα σχολικό λεωφορείο είναι ο κινεζικός δορυφόρος Τiangong-1

Το Tiangong-1, βάρους 8,5 τόνων και μήκους 10,4 μέτρων- όσο ένα σχολικό λεωφορείο- σταμάτησε να λειτουργεί στις 16 Μαρτίου του 2016. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Πεκίνου ενημέρωσε γι΄αυτό τα Ηνωμένα Έθνη τον Μάιο του 2017 τηρώντας όμως σιγή ιχθύος για τα αίτια. Μέχρι σήμερα ο κινεζικός δορυφόρος κάνει 16 περιστροφές γύρω από τη Γη σε καθημερινή βάση.Ο σταθμός, που βρίσκεται τώρα σε ύψος περίπου 200 χιλιομέτρων από τη Γη και κινείται με ταχύτητα 27.000 χιλιομέτρων την ώρα, χάνει σταδιακά ύψος, με ρυθμό περίπου δύο χιλιομέτρων καθημερινά.

Η ζώνη της πτώσης εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, που αρχικά περιελάμβανε και την Ελλάδα, σύμφωνα με το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν την πτώση, η χώρα μας «βγήκε» από τις χώρες όπου ανήκουν στην «επικίνδυνη ζώνη».

Με την επανείσοδο του σταθμού στην ατμόσφαιρα ένα τμήμα του θα καεί καθώς θα διασχίζει τη γήινη ατμόσφαιρα, αν και μερικά κομμάτια του (από το 10% έως το 40%) αναμένεται να πέσουν στην επιφάνεια της Γης σε αποστάσεις έως 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Ειδικοί στον τομέα του διαστήματος τονίζουν πως ο κίνδυνος τα συντρίμμια του δορυφόρου να χτυπήσουν ανθρώπους είναι εξαιρετικά μικρός, με τις πιθανότητες να είναι λιγότερες από μία στο τρισεκατομμύριο. Όμως, ο Άλαν Ντάφι,ο οποίος συμμετέχει σε έρευνα του Κέντρου Αστροφυσικής και Υπερυπολογιστών στο πανεπιστήμιο τεχνολογίας Swinburne της Αυστραλίας, δήλωσε πως το γεγονός ότι η Κίνα είχε κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό την πορεία της αποστολής έχει καταστήσει δύσκολη την εκτίμηση των κινδύνων.

Ο Μάρκους Ντολένσκι, από το Διεθνές Κέντρο Ραδιοφώνου και Έρευνας για την Αστρονομία, δήλωσε στο CNN πως, οι ειδικοί που θα παρατηρούν με όργανα το γεγονός, πιθανότατα να δουν μια σειρά από πύρινες μπάλες να ίπτανται στον ουρανό. Αυτό βεβαίως θα συμβεί εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Χώρες και πόλεις που ανήκουν στην επικίνδυνη ζώνη, σύμφωνα με την Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία

Στην Ισπανία: Βαρκελώνη, Μπιλμπάο, Σαλτ Λέικ Σίτι, Σαν Σεμπαστιάν,Βαλαντολίντ,Μαδρίτη.

Στην Κίνα: Πεκίνο.

Στις ΗΠΑ: Μπόις, Βοστόνη, Μπόλντερ, Μπάφαλο, Σικάγο, Κλίβελαντ, Κονκόρντ, Ντε Μουάν, Μιλγουόκι,Φιλαδέλφεια,Πίτσμπουργκ,Ρότσεστερ,Ντιτρόιτ,Σιου Φολς.

Γαλλία: Κάννες, Νίκαια,Μασσαλία.

Νέα Ζηλανδία: Κράισττσερτς.

Τουρκία: Κωνσταντινούπολη.

Μονακό: Μονακό.

Ιταλία: Νάπολη, Ρώμη, Φλωρεντία.

Ιαπωνία: Σαπόρο,Κουσίρο.

Χιλή: Πούντα Αρένας.

Νησιά Φόκλαντ: Στάνλει.

Καναδάς:Τορόντο.

Αργεντινή: Tρελέου.

Ρωσία: Σότσι.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημογραφικό: Μειωθήκαμε κατά 500.000 άτομα, καταρρέουν οι γεννήσεις ‑ Πότε ξεκίνησε η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα

Πριν 11 ώρες

Η Ελλάδα καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην ΕΕ

Βόρεια Κορέα: Απειλές για «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση στη Νότια Κορέα μετά από πυρά της Σεούλ στα σύνορα

Πριν 11 ώρες

Προειδοποιήσεις από τον αντιστράτηγο Κο Τζονγκ Τσολ της Βόρειας Κορέας

Θρίλερ στην Εύβοια: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε πάρκινγκ στα Νέα Στύρα

Πριν 11 ώρες

Η σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου

Θεσσαλονίκη: Εφιάλτης για 26χρονη στα χέρια του 44χρονου θείου της

Πριν 11 ώρες

Πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της, την έπιασε από το λαιμό και τη γρονθοκόπησε στο πρόσωπο

Ιταλία: Οργή με ομάδα στο Facebook που μοιραζόταν yυμνές φωτογραφίες γυναικών

Χτες

32.000 μέλη, όπου άνδρες αντάλλασσαν φωτογραφίες και σχόλια σeξουαλικού περιεχομένου για τις συζύγους τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Το BDS Greece καταρρίπτει ως συκοφαντίες την ανάρτηση της Γλυκερίας ‑ «Η αλήθεια πίσω από την ακύρωση της εμφάνισης»

Χτες

«Έκλεισε τα μάτια στη γενοκτονία της Γάζας, αλλά «βλέπει» επεισόδια στο πολιτιστικό μποϊκοτάζ!»

Εκτός λειτουργίας ο Βιολογικός στην Πάτμο: Λύματα καταλήγουν στη θάλασσα και στις βρύσες σπιτιών και αυλών, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Χτες

Μεγάλο το πρόβλημα ρύπανσης στο νησί εν μέσω της τουριστικής σεζόν - Τι καταγγέλλουν κάτοικοι, ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα - Έντονη δυσοσμία και τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Μπαράζ κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην Κέα: Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ – Τι είπε η Παγώνη

Χτες

Επίσης, το φαρμακείο του νησιού έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1.500 ασθενείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 34
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.