E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Οι Βάτραχοι» του Αριστοφάνη και αυτό το καλοκαίρι στην Επίδαυρο

Σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου

«Οι Βάτραχοι» του Αριστοφάνη και αυτό το καλοκαίρι στην Επίδαυρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/4/2018 | 17:32

Στους Βατράχους, κωμωδία που διδάχτηκε στα Λήναια το 405 π.Χ., ο Διόνυσος, απογοητευμένος από την πενία των δραμάτων που παρουσιάζονται στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο προκειμένου να φέρει πίσω ένα μεγάλο ποιητή, ικανό να σώσει την Πόλη από την παρακμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνει έναν ποιητικό αγώνα ανάμεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη, ορίζοντας διαιτητή τον ίδιο τον Πλούτωνα, ώστε ο καλύτερος εκ των δύο να επιστρέψει. Και καλύτερος για τον Αριστοφάνη, που σατιρίζει ανελέητα τα νεωτερικά ήθη, άρα και τον τότε εκπρόσωπό τους Ευριπίδη αναδεικνύεται ο Αισχύλος. Ο Αισχύλος θα είναι ο νικητής.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Στους Βατράχους ο Αριστοφάνης ξεδιπλώνει στην ορχήστρα μια φαντασμαγορική νέκυια, σαν άλλος Οδυσσέας που αναζητά τον δρόμο για την ουτοπική Ιθάκη του. Πρέπει κανείς να μάθει τι είναι θάνατος για να φέρει σε πέρας τη ζωή του. Πρέπει να συνειδητοποιήσει η Πόλις τις απουσίες της για να είναι παρούσα ως Πόλις. Πρέπει να καταβυθιστεί στον ξένο κόσμο του Άδη για να κατακτήσει την ταυτότητά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο θεός Διόνυσος, μασκαρεμένος σε Ηρακλή, κατεβαίνει στον Άδη για να φέρει στη γη τον Ευριπίδη, αφού η Αθήνα δεν έχει πια κανέναν μεγάλο ποιητή. Το ταξίδι αυτό, αν και γίνεται μέσα στον επιβλητικό ζόφο του κόσμου των ψυχών, διαθέτει την ευθυμία μιας ψυχαγωγικής περιήγησης, η οποία αγγίζει τα όρια του μεσαιωνικού καρναβαλιού.

Ο Διόνυσος δεν κατεβαίνει στον Άδη για να φέρει στον κόσμο ούτε κάποιον παλιό καλό πολιτικό ούτε κάποιον παλιό καλό φιλόσοφο ή στρατηγό. Κατεβαίνει για να φέρει έναν δραματικό ποιητή. Είναι προφανές πως ο Αριστοφάνης θεωρεί την ποίηση και το θέατρο τα μόνα φάρμακα που μπορούν να σώσουν τη χώρα από την παρακμή. Περίεργο, πραγματικά, για τα δικά μας δεδομένα.

Ο καρναβαλικός Άδης, όπως τον παρουσιάζει ο Αριστοφάνης στους Βατράχους, είναι απόλυτα υγιής, μπροστά στον άρρωστο κόσμο των «νηφάλιων» ζωντανών. Και η κωμωδία –με όλα τα ξεκαρδιστικά επεισόδιά της– μετατρέπεται σε μια πολιτική διδασκαλία, που έμελλε να ταξιδέψει ως την εποχή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Βάτραχοι είναι ο ίδιος ο άνθρωπος: αμφίβιος, ένας ξένος στεριανός, ένας ξένος θαλασσινός, κι όμως παντού σαν στο σπίτι του, έτοιμος να τραγουδήσει, να χορέψει. Το καρναβάλι, η προσπάθεια του ανθρώπου να βγει από τα όρια του εαυτού του, είναι η κατάκτηση της ταυτότητάς του. Και την ταυτότητα αυτή δεν την εκφράζει ο «ρεαλιστής» Ευριπίδης, αλλά ο επικός «παραμυθάς» Αισχύλος, αυτός που –αν και σοβαρός, επιβλητικός ποιητής– στον ποιητικό αγώνα του με τον Ευριπίδη μπορεί να ξεπερνά τον εαυτό του, να λέει συνεχώς για τον αντίπαλό του: «ληκύθιον απώλεσεν», μια φράση που η φιλολογική έρευνα έχει πλέον ταυτίσει με την έκφραση «του έπεσε τ’ αρχίδι»!

Στην παράσταση, ο κόσμος των ζωντανών αργοπεθαίνει μέσα στην αδυναμία του να πλάσει μύθους που θα τους σέβεται όσο εξωφρενικοί κι αν είναι. Αντίθετα, ο Άδης σφύζει από ζωή, γιατί οι κάτοικοί του, έχοντας διασώσει το προαιώνιο ένστικτο του παιχνιδιού, συνεχίζουν να φαντάζονται και παραμένουν ικανοί να παίρνουν απόσταση από τον εαυτό τους.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ZAMNA x PRIMER: Ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα

Προχτές

Axwell, MRAK, Armand Van Helden και 4 ακόμη διεθνείς artists στην πρώτη φάση ανακοινώσεων του ZAMNA x PRIMER

12ο Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών

Προχτές

Σάββατο & Κυριακή 25 – 28 Ιουνίου 2026: 2 μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Δόρα Στράτου

Athens Pride 2026: Η παράσταση «Σταθμός Ω» ανοίγει τη συζήτηση για την ομοφοβία και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί ένα σύγχρονο ελληνικό έργο για την απώλεια, τη βία και τη διαφορετικότητα - με ανοιχτή συζήτηση μετά την παράσταση

Athens Pride 2026: Συζήτηση για τα τρανς και intersex παιδιά στο ελληνικό σχολείο

Μια ανοιχτή εκδήλωση για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο εκπαιδευτικό περιβάλλον

Athens Pride 2026: Ένα πολύχρωμο εργαστήριο Bollywood χορού έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Μια δίωρη εμπειρία γεμάτη ρυθμό, ενέργεια και χαρά μέσα από τον κόσμο της σύγχρονης ινδικής χορευτικής κουλτούρας

Athens Pride 2026: Ένα εργαστήριο για τις προκλήσεις καριέρας των LGBTQI+ ατόμων

Από το coming out στον εργασιακό χώρο μέχρι την επαγγελματική εξέλιξη - μια ανοιχτή συζήτηση για τη συμπερίληψη και τη στήριξη στην καριέρα

Το InfinityGreece παρουσιάζει το 4ο απολογιστικό event Impact Showcase

Παρουσιάσεις, networking και συζήτηση για τη νεολαία και την επιχειρηματικότητα στο ετήσιο event του InfinityGreece στη Θεσσαλονίκη

Το Plastiras Lake Festival 2026 επιστρέφει με secret opening day και ένα από τα πιο δυνατά line‑ups του καλοκαιριού

9–12 Ιουλίου | Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, Λίμνη Πλαστήρα | Η προπώληση συνεχίζεται

Mayans & Guy J b2b Guy Mantzur στο Bolivar Beach Club

Πριν 1 εβδομάδα

BOLIVAR BEACH BAR21/05

Thessaloniki Street Food Festival 2026: Music Program

Πριν 1 εβδομάδα

Τετάρτη έως Κυριακή 20 –24 Μαΐου στη Δ.Ε.Θ. –TIF HELEXPO

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.