E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο στη Συρία

Έτοιμες για επίθεση στη Συρία οι ΗΠΑ

Το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο στη Συρία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/4/2018 | 10:25

Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε τη διπλωματική ετοιμότητά της για να απαντήσει στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ την Τρίτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει το είδος αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της απόφασης, η Νάουερτ αναφέρθηκε στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες αλλά και τις διπλωματικές επαφές που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή χώρα για την προετοιμασία της «συντονισμένης απάντησης».

«Είναι μια διαδικασία στην οποία προφανώς εμπλέκονται πολλές διαφορετικής υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ, μέσω του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων (αρμόδιων αρχών) έχουν συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στο εξωτερικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν μίλησε δύο φορές χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον... Ο Πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) μίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Πρόεδρος μίλησε με τον Μακρόν. Δεν είμαι βέβαιη εάν ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν ήταν σε αυτή την κλήση ή όχι, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τον Λευκό Οίκο, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τους εταίρους και τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα» είπε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντικρούοντας ευθέως τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που είχε υποστηρίξει πως ο ρωσικός στρατός δεν βρήκε «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, η Χέδερ Νάουερτ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Παράλληλα, «φωτογράφισε» τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του ως τις μόνες δυνάμεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη χρήση χημικών όπλων. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «ψευδή δημοσιεύματα» που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για να καλύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της επίθεσης.

«Αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε ότι το γνωρίζουμε, ότι χρησιμοποιήθηκε κάποια μορφή χημικού όπλου σε αυτή την επίθεση στη Συρία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 85 άτομα μέχρι στιγμής. Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες και γνωρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο χημικό όπλο... Λοιπόν, γνωρίζουμε ότι μόνο ορισμένοι παίκτες, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη σας, έχουν πρόσβαση σε αυτά τα είδη χημικών όπλων. Γνωρίζουμε ότι απαιτούνται ορισμένα είδη μηχανισμών για τη χρήση αυτών των όπλων. Δεν έχουν όλοι εκεί έξω πρόσβαση σε αυτούς τους μηχανισμούς χρήσης», είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλο που η Νάουερτ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν τον δικό τους αυτόνομο μηχανισμό συλλογής πληροφοριών πάνω στον οποίο στηρίζουν τις αποφάσεις τους, καλωσόρισε την αποστολή που θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) στη Συρία για να διεξαγάγει επιτόπια έρευνα και να προβεί στην συλλογή απαραίτητων στοιχείων. Διευκρίνισε, όμως, πως οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από το χρονοδιάγραμμα του συγκεκριμένου οργανισμού αν και, όπως είπε, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τους δικούς της μηχανισμούς για να μπορέσει να εξετάσει τα πράγματα. Ορισμένα από αυτά θα είναι θέματα πληροφοριών στα οποία δεν πρόκειται να αναφερθώ. Κατανοείτε πολύ καλά γιατί... Αναγνωρίζουμε τη σημασία του OPCW και δεν γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμά του για τη συλλογή πληροφοριών. Έχουμε τον δικό μας μηχανισμό συλλογής πληροφοριών και εκείνοι (OPCW) έχουν τις δικές τους πληροφορίες που έχουν συλλέξει στο έδαφος (της Συρίας), και έτσι έχουμε διαφορετικά είδη πληροφοριών».

Κόκκινος συναγερμός στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαφώνησαν έντονα την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους πιστεύεται πως ετοιμάζονται να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαιτίας της επίθεσης που φέρεται να έγινε με νευροπαραλυτικό αέριο στη Ντούμα το Σάββατο.

«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», τόνισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην προειδοποίησή του προς τους αερομεταφορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Eurocontrol επικαλείται οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Σήμερα

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Σήμερα

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Σήμερα

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Σήμερα

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Σήμερα

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Σήμερα

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Σήμερα

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Σήμερα

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Σήμερα

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Σήμερα

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Σήμερα

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.