E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί οι μικρές επιχειρήσεις αποφεύγουν τις κάρτες; Τι λένε στους πελάτες;

Μειωμένος ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω POS

Γιατί οι μικρές επιχειρήσεις αποφεύγουν τις κάρτες; Τι λένε στους πελάτες;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/4/2018 | 10:47

H «παρουσία» των POS στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει αυξηθεί κατακόρυφα αλλά ο τζίρος όλο και μειώνεται. Θα έλεγε κανείς πως με δεδομένη και την ανάγκη να χτίσουμε το αφορολόγητο με την χρήση πλαστικού χρήματος, ο τζίρος θα είχε αυξηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν μέρει αυτό που συμβαίνει είναι πως σε συμφωνία με τον πελάτη με δέλεαρ την χαμηλότερη τιμή, δεν εκδίδεται καθόλου απόδειξη. Επίσης όμως τελευταία συμβαίνει και κάτι άλλο. Ο έμπορος και οπελάτης-με πρωτοβουλία του πρώτου- συνεννοούνται να εκδίδεται μεν απόδειξη αλλά η χρέωση να είναι χαμηλότερη εάν ο πελάτης πληρώσει με μετρητά. Με άλλα λόγια, μετά την ύπαρξη διαφορετικών τιμών, με ή χωρίς απόδειξη, τώρα έχουμε και την ύπαρξη διαφορετικών τιμών, με ή χωρίς POS.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και πλέον το 80,1% των ΜμΕ έχει εγκαταστήσει POS, πραγματοποιεί μέσω POS μόλις το 28,2% του τζίρου της. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2017, POS είχε εγκαταστήσει το 65,3% των ΜμΕ, όμως το ποσοστό του τζίρου μέσω των καρτών ήταν υψηλότερο, 32,5%. Στην έρευνα δε του Φεβρουαρίου του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό τζίρου ήταν 33,22%.

O πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο Διονύσης Γράβαρης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό το παραπάνω φαινόμενο στο εξής: οι πολύ μικρές επιχειρήσεις διαθέτουν περιορισμένη ρευστότητα και επομένως χρειάζονται τα μετρητά άμεσα. Όταν οι πληρωμές γίνονται μέσω POS, τότε τα χρήματα είναι συχνά δεσμευμένα για 1-3 ημέρες. Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν αγορές με μεγάλη συχνότητα, καθώς προβαίνουν σε μικρές παραγγελίες και δεν διαθέτουν απόθεμα εμπορευμάτων.

Παρά τα προαναφερθέντα προβλήματα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις ΜμΕ διαμορφώθηκε στην τελευταία αυτή έρευνα (διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2018) στο υψηλότερο σημείο της περιόδου 2010-2018, με το 11,5% των ΜμΕ να δηλώνουν ότι η θέση της επιχείρησής τους βελτιώθηκε το τελευταίο εξάμηνο. Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ποσοστό είναι διψήφιο. Επιπλέον, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι επιδεινώθηκε η θέση της επιχείρησής τους το τελευταίο εξάμηνο, βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στο χαμηλότερο επίπεδο (53,2%) της περιόδου 2010-2018. Οι τομείς που εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική είναι η μεταποίηση και οι υπηρεσίες, ενώ οι επιδόσεις του εμπορίου υπολείπονται σημαντικά. Η παραπάνω εξέλιξη κάθε άλλο παρά άλμα προς τα εμπρός σημαίνει, καθώς μάλιστα αναμένεται ότι το επόμενο εξάμηνο θα διακόψουν τη λειτουργία τους περί τις 7.000 επιχειρήσεις.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο voucher έως 800 ευρώ για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές – Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις

Σήμερα

Τα vouchers που θα διατεθούν ανέρχονται στο ποσό των €12.000.000 και ο αριθμός των ωφελούμενων του προγράμματος καθορίζεται κατ’ ελάχιστον σε 2.500 παιδιά

Στον Ούγγρο Λάζλο Κρασναχορκάι το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025

Σήμερα

Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάζλο Κρασναχορκάι κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο φορέας απονομής του βραβείου

Μειώνονται συνεχώς τα διαθέσιμα καταλύματα Airbnb λόγω των αυστηρών προδιαγραφών που θέτει ο νέος νόμος

Σήμερα

Για ένα μικρό διαμέρισμα το κόστος συμμόρφωσης ανέρχεται μεταξύ 5.000-8.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερες κατοικίες ξεπερνά τα 15.000 ευρώ

Έρικ Μεταξάς: Ο συντηρητικός Ελληνοαμερικανός που θέλει να γίνει ο νέος Jimmy Kimmel

Σήμερα

Ο Μεταξάς, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παρουσιαστής και ευαγγελικός διανοούμενος, παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος που θα επαναφέρει τη «χαρά» στην ψυχαγωγία, απαλλαγμένη από το «δηλητήριο των φιλελεύθερων talk show»

Τραγωδία στην Disneyland: Γυναίκα πέθανε μετά τη βόλτα στο Haunted Mansion

Σήμερα

Μια 60χρονη γυναίκα πέθανε μετά τη βόλτα της στο εμβληματικό Haunted Mansion της Disneyland

Έβγαλε τσεκούρι μέσα σε λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας και απειλούσε επιβάτες και οδηγό

Σήμερα

Οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο σημείο, όρμησαν πάνω του, τον ακινητοποίησαν, του πέρασαν χειροπέδες και κατέσχεσαν το τσεκούρι

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την ειρήνη

Σήμερα

Το σχέδιο Τραμπ και οι προηγούμενες εκεχειρίες

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Είμαι αφοσιωμένος στους Μπακς, σε 6‑7 μήνες πολλά αλλάζουν όμως

Σήμερα

Τι είπε ο Έλληνας σούπερ σταρ, με αφορμή δημοσιεύματα για το μέλλον του

Γαλλία: Τραγικός θάνατος για 60χρονη ‑ Παγιδεύτηκε στο παράθυρο του αυτοκινήτου της ενώ το καθάριζε

Σήμερα

Η Μπερναντέτ Ντελμότ βρέθηκε νεκρή στο αυτοκίνητό της στο μικρό γαλλικό χωριό Μπισί-συρ-Φλε στις 13 Ιουνίου.

Αλλάζουν τα τεκμήρια διαβίωσης μετά από 20 χρόνια: Μειώνονται έως 73%

Σήμερα

Φορολογική ανάσα για 477.000 νοικοκυριά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.