E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τζον Κόρφας: Ο θρυλικός πλέι‑μέικερ με το ιδιαίτερο στυλ

Όσοι τον υποτίμησαν λόγω ύψους, το πλήρωσαν ακριβά

Τζον Κόρφας: Ο θρυλικός πλέι‑μέικερ με το ιδιαίτερο στυλ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το ελληνικό μπάσκετ είχε την τύχη να φιλοξενήσει μερικούς από τους σπουδαιότερους παίκτες όλου του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια δεκαετία, από 1988 μέχρι και τέλη του 2000, στα ελληνικά παρκέ, μάγεψαν με τη μπάλα στα χέρια κορυφαίοι αθλητές, που μας έκαναν να αγαπήσουμε το άθλημα και μας έφερε στα γήπεδα.

Μέσα στη λίστα με τα χρυσά ονόματα φιγουράρει και έχει ξεχωριστή θέση, ένας ελληνο-αμερικανός, ο Τζον Κόρφας.

Γεννημένος το 1962 στο Οχάιο, από Έλληνες γονείς, μεγαλώνει κυριολεκτικά μέσα στα γήπεδα μπάσκετ. Λατρεύει το άθλημα, και παρά το 1,78 ύψος του, καταφέρνει και ξεχωρίζει ανάμεσα στα ταλέντα της εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα γραφεία της ΚΑΕ ΠΑΟΚ φθάνει η πληροφορία για έναν Έλληνα που κάνει θαύματα. Η επαφή γίνεται. Λίγο το ελληνικό αίμα. λίγο τα 40.000 δολάρια συμβόλαιο, και ο Τζον Κόρφας προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι το 1986 κάνει το ντεμπούτο με τα ασπρόμαυρα, ξενίζοντας στην αρχή τους φιλάθλους. Κοντός, χωρίς καμιά ιδιαίτερη σωματική διάπλαση, και με ένα περίεργο στυλ σουταρίσματος. Χρησιμοποιούσε μόνο το ένα χέρι. 

Οι αρχικοί ενδοιασμοί, δίνουν τη θέση τους στην απόλυτη λατρεία. Το αμερικανάκι όπως τον έλεγαν οι Θεσσαλονικείς, κέρδισε την κερκίδα με τη συνέπεια του, την εξαιρετική του ευστοχία, και έγινε ο πλέι-μέικερ που θα οδηγούσε την ομάδα στη κορυφή.

Τα πρώτα χρόνια δεν συνοδεύονται από κάποιο τίτλο. Η χρυσή χρονιά είναι το 1991, όπου ο ΠΑΟΚ κατακτά το κύπελλο Κυπελλούχων, χωρίς τον Κόρφα ομως στο τελικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί πρώταθλημα Ελλάδος, κύπελλο Κόρατς και κύπελλο Ελλάδος. Φόρεσε και το εθνόσημο, ενώ μετα από 9 χρόνια κατηφορίζει στην Αθήνα και τον Παναθηναικό. Εκεί παίρνει και το μόνο τρόπαιο που έλειπε από την συλλογή του, το ευρωπαικό πρωτάθλημα.

Ο Τζον Κόρφας ολοκλήρωσε τη μεγάλη του καριέρα τέταρτος στις ασίστ της Α1 (1.060 τελικές πάσες) και έκτος σκόρερ (4.534 πόντους) όλων των εποχών, αναδεικνυόμενος ταυτοχρόνως για τρεις συνεχόμενες σεζόν πιο εύστοχος παίκτης του πρωταθλήματος στις βολές (με ποσοστό άνω του 90%!). Επίσης, ήταν πρώτος στις ασίστ για τρεις απανωτές χρονιές και το 1989 ο πιο εύστοχος παίκτης του πρωταθλήματος στα τρίποντα.

Το 2008 ξεκίνησε να εργάζεται σαν προπονητής και συνεχίζει να είναι το ίδιο εργατικός και αποτελεσματικός και από τον πάγκο.

Εξαιρετικός οικογενειάρχης, φανατικός παοκτσής, δύσκολα θα ξεχαστεί από τους μπασκετόφιλους. Απέδειξε σε όλους, ότι το μπάσκετ δεν είναι θέμα ύψους, αλλά καρδιάς.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η κοπέλα που χάθηκε σε κρουαζιέρα και έγινε θρύλος – Νέες αποκαλύψεις από το FBI

Πριν 8 ώρες

27 χρόνια αγωνίας, θεωρίες, φήμες και ένα νέο ντοκιμαντέρ φέρνουν ξανά στο φως τη μυστηριώδη υπόθεση της Amy Bradley, της 23χρονης που χάθηκε χωρίς ίχνος από κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean

Το παράξενο «club 300» της Ανταρκτικής δεν είναι αυτό που νομίζεις

Πριν 8 ώρες

Ούτε να το σκεφτούμε δεν μπορούμε

Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Χτες

Τον χαρακτηρίζουν με τη φράση «εκείνος που εσύ (και σχεδόν όλοι) του χρωστάς τη ζωή σου»

«Ουδέ εις άρτος υπάρχει»: Ο σεισμός που ισοπέδωσε την Ιερισσό και γονάτισε τη Χαλκιδική – Η νύχτα που δεν ξεχάστηκε ποτέ

Προχτές

161 νεκροί, πάνω από 9.000 άστεγοι και ένα τηλεγράφημα-κραυγή απελπισίας που συγκλόνισε την Ελλάδα – Το χρονικό του φονικού σεισμού που άλλαξε τη μοίρα ενός τόπου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.