E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι Έλληνες φοβούνται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Οι Έλληνες φοβούνται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/5/2018 | 10:23

Φόβο, οργή και απογοήτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει προκαλέσει στους Έλληνες η όξυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, και συγκεκριμένα η κλιμάκωση της επιθετικότητας από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα της Prorata που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», οι Έλληνες θεωρούν την Τουρκία νούμερο 1 εχθρό της χώρας και ως τη σημαντικότερη απειλή για την Ελλάδα. Η επιθετική τουρκική πολιτική προκαλεί όχι μόνο φόβο για θερμό επεισόδιο αλλά και οργή για τη συνολική στάση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Στα Βαλκάνια, παρότι μόνο η Βουλγαρία αποτιμάται ως κράτος φιλικό προς την Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ δεν εμπνέουν ανησυχία στους πολίτες, όπως δείχνουν τα ποσοστά της έρευνας.

Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση, και θέτοντας και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες στην εξίσωση, το 87% θεωρεί εχθρική την Τουρκία, και μόλις ένα 7% απαντά αρνητικά.

Όσον αφορά στις άλλες χωρες, την Αλβανία την θεωρεί εχθρική το 47% των ερωτηθέντων, την ΠΓΔΜ το 45% ενώ τη Βουλγαρία μόλις το 10%, μιας και δεν υπάρχουν διενέξεις με την γειτονική αυτή χώρα.

Εδαφική ακεραιότητα

Στην έρευνα υπήρχε και ερώτημα σε σχέση με το κατά πόσο θεωρούν οι πολίτες ότι είναι πιθανό να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα από τους γείτονες. Για την Αλβανία «Ναι» απάντησε το 27% και «Οχι» το 63%. Για την ΠΓΔΜ «Ναι» το 21% και «Όχι» το 69%. Για την Βουλγαρία «Ναι» το 5% και «Όχι» το 83%.

Η εικόνα αλλάζει όταν το ερώτημα επεκτείνεται στην Τουρκία, με το 78% των πολιτών να απαντά πως απειλούμαστε, και μόλις το 17% να δηλώνει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο και απογοήτευση για τη στάση της Ελλάδας

Το 67% των πολιτών δηλώνει πως αισθάνεται φόβο για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ενώ το 23% εμφανίζεται πιο ψύχραιμο. Επίσης το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει οργή για την γειτονική χώρα, και το ίδιο ποσοστό δηλώνει απογοήτευση από την «αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση».

Η ένταξη στην Ε.Ε

Στο ερώτημα για το αν η ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε θα βελτιώσει τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, το «Ναι» κυριάρχησε για Αλβανία (56%), ΠΓΔΜ (57%), ενώ στην Τουρκία η εικόνα είναι ξανά απαισιόδοξη, καθώς το 64% εκτιμά πως δεν πρόκειται να βελτιωθεί καθόλου.

Ωστόσο το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η διπλωματία πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Επίσης σε ποσοστό 82% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ χωρών των Βλακανίων θα βελτιώσει τους δείκτες ευημερίας στην περιοχή.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Σε 14 κτίρια οι ζημιές από τα έργα του Μετρό ‑ Τι είπε ο Χάρης Δούκας

Σήμερα

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει οι εργασίες του Μετρό σε κτίρια της Κυψέλης

Πορτογαλία: Η στιγμή που μεθυσμένος οδηγός πέφτει πάνω σε πλήθος ‑ 12 τραυματίες

Σήμερα

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή Αλγκάρβε

CBS: Ο διοικητής της CIA επέβαινε στο αμερικανικό μεταγωγικό που προσγειώθηκε στη Μόσχα

Σήμερα

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στους δρόμους της πόλης εντοπίστηκε αυτοκινητοπομπή με αμερικανικές διπλωματικές πινακίδες

Κάτω Κουφονήσι: Νεκρή 69χρονη Αγγλίδα μετά από βουτιά στη θάλασσα από ημερόπλοιο

Σήμερα

Οι προσπάθειες ανάνηψης με ΚΑΡΠΑ στο λιμάνι δεν κατάφεραν να σώσουν τη γυναίκα, ενώ το Λιμενικό διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του θανάτου.

«Πρωτοφανές τριήμερο μπλακάουτ»: Η αντίδραση Μπακογιάννη για την πυρκαγιά στον Αθήνα 9.84

Σήμερα

Ο Αθήνα 9.84 επέστρεψε στα FM, έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα Κυριακής στο δεύτερο υπόγειο του κτηρίου

Ηράκλειο: Απατεώνες επενδυτικοί σύμβουλοι ξάφρισαν 60.000€ από 48χρονη

Σήμερα

Δείτε πώς μια 48χρονη στο Ηράκλειο έμεινε χωρίς 60.000€ από επενδυτική απάτη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από ανάλογα κρούσματα.

Απομακρύνεται από την οικογενειακή κατοικία ο σύζυγος της παρουσιάστριας

Σήμερα

Κοινωνία - Για την Πέμπτη 27 Αυγούστου μετατέθηκε από το Αυτόφωρο η εκδίκαση της υπόθεσης του συζύγου της παρουσιάστριας

Πάργα: Σάλος σε παραλία ‑ Συνελήφθη άνδρας που κατέβασε το μαγιό του μπροστά σε λουόμενους

Σήμερα

Σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Φωτιά στο Λαύριο: Βρίσκεται σε ύφεση ‑ «Σταμάτησε ακριβώς έξω από τα σπίτια»

Σήμερα

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής επιβεβαίωσε πως η φωτιά που ξέσπασε βρίσκεται πλέον σε ύφεση

ΕΟΔΥ σε συναγερμό: Αναζητείται πιθανό νέο στέλεχος του ιού του Δυτικού Νείλου

Σήμερα

Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Φυλή: Πώς συνέβη το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε 17χρονη

Σήμερα

Πένθος στη Φυλή: 17χρονη έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα. Δείτε πώς εξελίχθηκε η τραγωδία και ενημερωθείτε για τα νεότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 1
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.