E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς έζησαν οι μαύροι Γερμανοί την περίοδο του ναζιστικού καθεστώτος

Τους αποκαλούσαν «μπάσταρδους του Ρήνου»

Πώς έζησαν οι μαύροι Γερμανοί την περίοδο του ναζιστικού καθεστώτος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λίστα των ανθρώπων που υπέφερε κάτω από την μπότα των ναζί είναι τεράστια. Εβραίοι, αθίγγανοι και ομοφυλόφιλοι, βασανίστηκαν και εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι περισσότεροι βρήκαν τραγικό θάνατο.

Λίγα όμως έχουν ακουστεί για τους μαύρους, οι οποίοι βρίσκονταν στην χώρα. Μπορεί ο αριθμός τους να μην ήταν πολύ μεγάλος, όμως υπήρχαν. Ακόμα και σήμερα, μόλις το 1% του πληθυσμού της Γερμανίας αποτελείται από μαύρους, οπότε φανταστείτε πόσο μικρότερος ήταν ο αριθμός την δεκαετία του ’30. Και ίσως αυτό να έσωσε αρκετούς…

Την περίοδο του ναζιστικού καθεστώτος, υπολογίζεται πως μόλις μερικές χιλιάδες Αφρο- Γερμανοί, ζούσαν στην χώρα. Οι περισσότεροι ήταν παιδιά γαλλοαφρικανών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν μετατεθεί στις όχθες του ποταμού Ρήνου. Αυτά τα παιδιά ήταν από τα πρώτα που κυνηγήθηκαν από τους ναζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τους αποκαλούσαν «μπάσταρδους του Ρήνου» και τους βασάνιζαν, αφού πρώτα τους στείρωναν. Οι ναζί θεωρούσαν τους μαύρους κατώτερους, όπως και όλους όσους δεν ανήκαν στην Αρία Φυλή.

Ο  Hans Massaquoi γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1926. Ο πατέρας του ήταν από την Λιβερία ενώ η μητέρα του λευκή Γερμανίδα. Στην αυτοβιογραφία του « Destined to Witness», εξιστορεί την ιστορία των μαύρων Γερμανών την περίοδο των ναζί.

Ο ίδιος, όπως οι περισσότεροι τότε, προσπάθησε να μπει στην νεολαία του Χίτλερ, αλλά φυσικά δεν τον άφησαν λόγω του χρώματος και της καταγωγής του.

«Όταν πήγα στο σχολείο μια ημέρα του 1934, μας είπαν πως ο διευθυντής έδωσε οδηγία να συγκεντρωθούμε στην αυλή. Εκεί μας είπε ότι ‘η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μας ήταν μπροστά μας’ και πως το πεπρωμένο μας επέλεξε να είμαστε μεταξύ των τυχερών που θα ακολουθούσαν τον Φύρερ. Ήμουν 8 ετών και δεν κατάλαβα τότε πως ανάμεσα σε 600 παιδιά, ήμουν ο μόνος στον οποίο ο διευθυντής δεν απευθυνόταν».

Μετά την αποφοίτηση του, δεν του επιτρεπόταν να έχει σχέση με λευκές γυναίκες και συχνά του φέρθηκαν βίαια στον δρόμο. Τυχαία γλίτωσε. «Επέζησα από μια ‘κλειδαρότρυπα’ στους φυλετικούς νόμους. Δεν ήμασταν τόσοι πολύ ώστε να μπούμε στο στόχαστρο των ναζί».

Στο σύνολο, πιστεύεται ότι μόλις 20 μαύροι πήγαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όμως πάρα πολλοί συνελήφθησαν και βασανίστηκαν για το χρώμα τους και κατηγορήθηκαν για παραπτώματα που δεν έκαναν. Κάθε διαφορετικότητα ήταν «ποινικό αδίκημα» στην ναζιστική Γερμανία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ιστορία του «χρονoταξιδιώτη» που φέρεται να κέρδισε 350 εκατ. δολάρια σε δύο εβδομάδες

Πριν 9 ώρες

Ο άνθρωπος που ήρθε από το 2250 για να παίξει στο χρηματιστήριο – Μύθος, απάτη ή το πιο επιτυχημένο hoax;

Η ερωμένη που «έκαψε» τον «Ελ Μέντσο»

Πριν 9 ώρες

Το κρυφό ραντεβού στα βουνά και το τέλος του ισχυρότερου βαρόνου

Ποια μέρα ο ουρανός «σπάει» τα δεδομένα; Έξι πλανήτες σε σπάνια ευθυγράμμιση

Χτες

Ερμής, Αφροδίτη, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας σχηματίζουν πλανητική «παρέλαση» σε ένα εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο που δε συμβαίνει συχνά

Το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει γιατί μια ολόκληρη γενιά έμαθε να μισεί το σώμα της

Χτες

Το σκοτεινό παρασκήνιο του America’s Next Top Model που μας σημάδεψε

Γνώριζε ότι είναι φορέας HIV και το έκρυβε – Η υπόθεση που κατέληξε σε 5 χρόνια κάθειρξη

Χτες

Ραντεβού από τα social media και μήνυμα-βόμβα την επόμενη μέρα

Τέλος εποχής για τον «Ελ Μέντσο»: Ο θάνατος του ισχυρότερου βαρόνου και η αιματηρή κληρονομιά του CJNG

Χτες

Μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων και η «πρόκληση» της εθνικής ασφάλειας

Ο 59χρονος που βγάζει 1,3 εκατ. τον χρόνο δουλεύοντας μόλις 2 ώρες την ημέρα

Χτες

Ο Steve Barsh δεν είχε αρχικά σκοπό να γίνει διαχειριστής ακινήτων-ήθελε απλώς να νοικιάσει το εξοχικό του.

Έπεσε νεκρός πάνω στη σκηνή: Το συγκλονιστικό τέλος του ηθοποιού από το «The Κόπανοι»

Προχτές

Το κοινό νόμιζε ότι ήταν ατάκα του ρόλου – αλλά ήταν η τελευταία του ανάσα

Οι Απόκριες που βάφτηκαν στο αίμα: Το έγκλημα που πάγωσε την ελληνική κοινωνία

Προχτές

Ο Νίκος Κοεμτζής σκοτώνει τρεις ανθρώπους για ένα ζεϊμπέκικο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.