E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μαξίμου για «Μακεδονία του Ιλιντεν»: Πρώτα συμφωνία για erga omnes ‑ Σύνταγμα

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Μαξίμου για «Μακεδονία του Ιλιντεν»: Πρώτα συμφωνία για erga omnes ‑ Σύνταγμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/5/2018 | 19:33

Θέση στα δημοσιεύματα για το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» πήρε το μέγαρο Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άτυπο σημείωμά του, το πρωθυπουργικό γραφείο δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει τίποτα, αλλά σημειώνει ότι η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία για το erga omnes και την συνταγματική αναθεώρηση του γειτονικού κράτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως "έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι

  1. Το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
  2. Η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)».

Ο Τσίπρας ενημέρωσε Παυλόπουλο -Αύριο βλέπει τον ΠτΔ και ενημερώνει αρχηγούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως μετέδωσε πρώτο το iefimerida.gr, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σήμερα τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός πάντως θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο Σάββατο, στις 9:30 το πρωί, ενώ μέσα στην αυριανή ημέρα θα ενημερώσει τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Η επικοινωνία με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά θα γίνει περί τις 10:30-11:00, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Χ. Τρικούπη από το Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στον Προκόπη Παυλόπουλο και στους πολιτικούς αρχηγούς το όνομα που πρότεινε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια: Ilindenska Republika Makedonija (στα σλαβικά) και Ilinden Μacedonia (στα αγγλικά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θετικά βλέπει την ονομασία η ελληνική κυβέρνηση

Πηγές αναφέρουν ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» γίνεται προς το παρόν αποδεκτή και από την ελληνική πλευρά, ενώ διευκολύνει και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό αφού παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στην εκδοχή του ονόματος ως «Republika Ilidenska Makedonija». Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι:

-Υπάρχει γεωγραφική διαφοροποίηση από την ελληνική Μακεδονία

-Το όνομα θα είναι erga omnes προς χρήση μέσα και έξω - κάτι που αποδέχονται τα Σκόπια.

-Δεν αφήνει περιθώριο να γίνεται αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, αφού η Εξέγερση του Ίλιντεν έγινε το 1903.

-Η εξέγερση αυτή, όπως κρίνει η κυβέρνηση, είχε οικονομικο-κοινωνικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή αγροτών και οι τότε εξεγερμένοι είχαν καλέσει Έλληνες και Αλβανούς για να λάβουν μέρος.

-Ο Ζάεφ εκτιμά πως την ονομασία αυτή μπορεί να τη δεχθεί το κόμμα του Γκρούεφσκι, το εθνικιστικό VMRO.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου μπορεί να υπάρξει συνάντηση στις Πρέσπες με τους δύο πρωθυπουργούς για την τελική συμφωνία, εφόσον οι διεργασίες σε Αθήνα και Σκόπια έχουν αίσια έκβαση στο μεσοδιάστημα.

Τι γράφουν τα σκοπιανά ΜΜΕ

Σύμφωνα και με το σκοπιανό μέσο a1on.mk, «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» είναι το όνομα που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Βέβαια το a1on.mk επισημαίνει ότι ως επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (ιδίως το πρώτο) γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως χρειάζεται λεπτομερή εξέταση καθώς το θέμα με το συγκεκριμένο όνομα μπορεί να κρύβει παγίδες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η εξέγερση του Ίλιντεν  στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη.

Στο νέο όνομα που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι αναφέρεται και το MIA, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα ενημερώσει τον πρόεδρο Ιβανόφ και τους πολιτικούς αρχηγούς για το νέο όνομα», με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση πάντως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, μέχρι στιγμής, τις πληροφορίες ότι το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι το "Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας"».    

Επιβεβαίωση από τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας

Η επιβεβαίωση, ωστόσο, ότι το όνομα «Ίλιντεν Μακεδονία» έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια ήρθε από τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας, Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

«Άκουσα ότι το όνομα “Ίλιντεν Μακεδονία” αναφέρθηκε στις συζητήσεις, όπως επίσης και τα “Vardarska” και “Gorna”», είπε ο Καρακατσάνοφ στο τηλεοπτικό κανάλι BTV. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό, μάλιστα, «οι δύο χώρες (σ.σ.: Ελλάδα και Σκόπια) έχουν φτάσει σε καλό επίπεδο προσέγγισης».

«Είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα, για να ξεμπλοκάρει ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

Δεν επιβεβαιώνει ο Τζανακόπουλος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ρωτήθηκε πριν από λίγο σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» ως ένα από τα σενάρια που συζητούνται στην διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

«Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, σχολιάζοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συνομιλιών Αθήνας – Σκοπίων έχει πέσει το όνομα «Ilidenska Republika Makedonija» για την επίλυση της διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Ο κύριος Τζανακόπουλος σημείωσε ακόμη: «Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Η πολιτική βούληση υπάρχει, αλλά όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, απομένει αρκετή απόσταση να διανύσουμε για μία τελική συμφωνία».

Τα σενάρια για συζητήσεις γύρω από το όνομα «Ilidenska Republika Makedonija» φούντωσαν 24 ώρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην Σόφια.

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός Αμερικανός σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά των Χανίων

Πολιτική Σήμερα

69χρονος επιβάτης από τις ΗΠΑ βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πλοίο με σημαία Μάλτας

Τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου στο Οχάιο: Βίαιο μαλλιοτράβηγμα μαμάδων μέσα στην αίθουσα

Πολιτική Σήμερα

Οι βίαιες εικόνες από τη συμπλοκή έθεσαν σε κίνδυνο την αποφοίτηση των μικρών παιδιών

22χρονος κατέγραψε με κινητό τη στιγμή που προκάλεσε καραμπόλα ‑ το βίντεο που τον έκαψε

Πολιτική Σήμερα

Με αποδεικτικό υλικό από το ίδιο του το κινητό, ο νεαρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και υποχρεωτική επανάληψη εξετάσεων οδήγησης μετά από σχεδόν τρία χρόνια

Πυροβολισμοί στην Πατησίων: Τραυματίστηκε καταστηματάρχης – Τρεις ύποπτοι πιάστηκαν μετά από καταδίωξη

Πολιτική Σήμερα

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση μετά το αιματηρό περιστατικό – Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Λαμία

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει η Θεώνη Κουφονικολάκου ‑ Ποιοι ορίζονται αναπληρωτές

Πολιτική Σήμερα

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα γνωστοποίησε τους εκπροσώπους Τύπου της ΕΛΑΣ

Ο Oleksandr Usyk έγινε ξανά viral με εμφάνιση Βυζαντινού πολεμιστή στο ρινγκ

Πολιτική Σήμερα

Ο αήττητος πρωταθλητής βαρέων βαρών προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με την έντονη θρησκευτική και ιστορική συμβολισμό της ενδυμασίας του στον αγώνα τίτλου κόντρα στον θρύλο του kickboxing Rico Verhoeven

Πέθανε ο ηθοποιός του «Emily in Paris», Πιερ Ντενί, έπειτα από μάχη με το σύνδρομο ALS

Πολιτική Σήμερα

Ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός έχασε τη μάχη σε ηλικία 69 ετών

Real Polls: Νέα δημοσκόπηση με εκπλήξεις

Πολιτική Σήμερα

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Πλεύση Ελευθερίας οι μεγάλοι χαμένοι - Τι βγάζουν τα σενάρια δεύτερων εκλογών που εξέτασε η εταιρεία

Conference League: Πεδίο μάχης η Λειψία από οπαδούς της Κρίσταλ Πάλας και της Ράγιο Βαγιεκάνο, δείτε βίντεο

Πολιτική Σήμερα

Από το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν εστίες έντασης, αλλά το κλίμα στην πόλη της Γερμανίας όπου διεξάγεται ο τελικός παραμένει τεταμένο

Ο 10χρονος έπαιζε και έπεσε στο κανάλι, πώς έγινε η τραγωδία στις Σέρρες

Πολιτική Σήμερα

Συνελήφθη η μητέρα του για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο - Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη ατόμου που φέρεται να προχωρούσε σε ρευματοκλοπή, περνώντας καλώδιο μέσα από το νερό

Σοκαριστική πρόβλεψη της Μέρκελ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Πολιτική Σήμερα

Η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο ειρηνικού διαπραγματευτή

Την έφτυνε, την κλωτσούσε και την απειλούσε με θάνατο – το δικαστήριο δεν τον φυλάκισε παρά τις αδιανόητες εικόνες βίας

Πολιτική Σήμερα

Η Μαρί δεν μπορούσε να πιστέψει ότι δεν πήγε στη φυλακή παρά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 34
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.