E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έχασε την ζωή του στο Αιγαίο

Μετά από αερομαχία με τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο

Σαν σήμερα: Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έχασε την ζωή του στο Αιγαίο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006, έξι τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατευθυνόμενα προς την Κρήτη. Δυο ελληνικά F-16 απογειώνονται αμέσως από την βάση της Σούδας με σκοπό να τα αναχαιτίσουν. Τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν χωριστεί σε δυο σχηματισμούς των τριών και θα επιχειρούσαν να φτάσουν στο σημείο που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών s-300 με σκοπό να τις φωτογραφήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα F-16 πλησίασαν τα τουρκικά μαχητικά θέολοντας να προχωρήσουν σε αναγνώριση και εικονική αναχαίτιση, λόγω παραβίασης του FIR Αθηνών. Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, ένας από τους δυο Έλληνες πιλότους, πλησίασε την μια τριάδα των τουρκικών αεροσκαφών. Όμως όπως αποδείχτηκε δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη αναχαίτιση. Ένας Τούρκος πιλότος έκανε επιθετικούς και επικίνδυνους χειρισμούς που προκάλεσαν μια πραγματική αερομαχία πάνω από το Αιγαίο. Το αποτέλεσμα αυτών των επιθετικών χειρισμών, ήταν ο διεμβολισμός του αεροσκάφους του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. 

Τα δυο αεροπλάνα κατέπεσαν στο Αιγαίο. Ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και σώθηκε από ένα δεξαμενόπλοιο που έπλεε εκεί κοντά. Ο Κώστας Ηλιάκης και το αεροσκάφος του όμως δεν βρέθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για περίπου 30 λεπτά, Ελλάδα και Τουρκία, βρίσκονταν στα πρόθυρα σύρραξης. Δεκάδες μαχητικά απόγειώθηκαν από τις ελληνικές βάσεις, βρισκόμενα σε ετοιμότητα. Οι προσπάθειες ανέυρεσης του ελληνικού F-16 και του πιλότου του, συνεχίζονταν από τη θάλασσα. Τέσσερα πλοία, μια φρεγάτα, δυο κανονιοφόροι και ένα υδρογραφικό, έψαχναν απεγνωσμένα τα συντρίμμια και τον σμηναγό Ηλιάκη.

Έπρεπε να φτάσει έξι το απόγευμα για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι όλων των Ελλήνων. Η φρεγάτα «Λήμνος» εντόπισε εκείνη την ώρα, ύστερα από εντατικές έρευνες, την κάσκα, το PL και ένα Survival Kit. Ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης θεωρήθηκε νεκρός.

H αναμνηστική έκδοση Γραμματοσήμων προς τιμή του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα τουρκικό ελικόπτερο παρέλαβε τον Τούρκο πιλότο λίγο πρίν τις 3 το μεσημέρι. Το αρχηγείο του ΓΕΕΘΑ, είχε δώσει εντολή να παραδοθεί ο πιλότος στο τούρκικο πλήρωμα διάσωσης. Ήταν η πρώτη φορά που παραδόθηκε Τούρκος πιλότος στους συμπατριώτες του, αφού είχε πέσει στο Αιγαίο και είχε προκαλέσει το θάνατο ενός Έλληνα πιλότου.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης ήταν πατέρας δυο παιδιών, ηλικίας 1,5 και 5 χρονών. Στις 28 Δεκεμβρίου του 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων από την Ακαδημία Αθηνών, του απενεμήθηκε το μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 20 Μαΐου του 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στα Χανιά.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.