E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

50 προαπαιτούμενα σε 20 μέρες πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση

Βρυξέλλες: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 14 Ιουνίου

50 προαπαιτούμενα σε 20 μέρες πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 26/5/2018 | 08:30

Διορία 20 ημερών έχει η κυβέρνηση για να κλείσει τουλάχιστον 50 από τα 88 προαπαιτούμενα που μένουν εκκρεμή. Όπως έγινε γνωστό χθες στις Βρυξέλλες, ως τις 14 Ιουνίου πρέπει η Αθήνα να φέρει σε πέρας τα εκκρεμή προαπαιτούμενα (μόλις δέκα έχουν περατωθεί) έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης το EuroWorking Group, και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ημέρα, στις 14 Ιουνίου, οι θεσμοί θα συντάξουν και μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (Debt Sustainability Analysis - DSA) για να αποτελέσει την βάση ενός βιώσιμου πακέτου για την Ελλάδα. Αν και ο αξιωματούχος δεν συνέδεσε ευθέως την DSA με την σύναψη ενός προγράμματος της Ελλάδας με το ΔΝΤ, η έκθεση θα στοχεύει να υποστηρίξει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, για να μπορέσει να βγει στις αγορές.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν θα δοθεί λευκή επιταγή» στην Ελλάδα μετά το Μνημόνιο, την ώρα μάλστα που και η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handesblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα σε αυστηρή επιτήρηση για δεκαετίες» έλεγε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για «καθαρή έξοδο» στις 20 Αυγούστου και θέλει να σπάσει τις αλυσίδες, ενώ «όσο περνά ο χρόνος γίνεται όλο και πιο σαφές πως η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των όρων που θέτουν οι δανειστές. Και μετά την εκπνοή του προγράμματος στήριξης η Αθήνα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, όπως προκύπτει από το κείμενο του "Συμπληρωματικού Μνημονίου" της Κομισιόν»?, αναφέρει η εφημερίδα, καταλήγοντας πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050 και η επιτήρηση θα ξεπερνά τα πλαίσια μια κανονικής εποπτείας όπως της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Κύπρου, «μέχρι η Αθήνα να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Στην περίπτωση της Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένει και η μη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Απομένει ένα δισ. ευρώ ακόμα από τα κονδύλια της τρίτης αξιολόγησης που δεν έχει αποδεσμευθεί και, μετά τις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα αυτά, αφού θα πρέπει να επιστραφούν στο ταμείο του ESM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως -στην φάση αυτή τουλάχιστον- το ΔΝΤ δεν πιέζει ώστε τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου, που έχουν θεσπιστεί για το 2020, να επιβληθούν από το 2019. Και αυτό επειδή φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018-2019, όσο και τα επόμενα έτη.

Ωστόσο πολλά θα κριθούν στις 4 Ιουνίου, όταν η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της Οικονομίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2018. Την ίδια ώρα, η άνοδος των τιμών των καυσίμων διεθνώς αλλά και η κατάσταση στην Ιταλία (από την οποία μόνον η Ελλάδα έχει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη) εντείνουν τις αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των προβλέψεων για την Ανάπτυξη, τα πλεονάσματα και το χρέος.

«Πάγο» έβαλε επίσης ο ευρωπαίος αξιωματούχος και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ύποστηρίζοντας πως στο παρελθόν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα καθώς, και πριν το 2009 ακόμα, οδήγησαν σε μεγαλύτερη ανεργία και μικρότερη παραγωγικότητα. Οι θεσμοί εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με προϋπόθεση όμως πως το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά και με βάση τις αντοχές της αγοράς και της οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και για τον κατώτατο μισθό ο αξιωματούχος εκτιμά πως σε κάποια φάση θα γίνουν αυξήσεις αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και πόσο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Πριν 7 ώρες

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Πριν 7 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Χτες

Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Χτες

Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Χτες

Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.