E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τουρκικές απειλές στις ΗΠΑ για τα F‑35

«Αν δεν μας δώσετε τα F-35, θα κλείσουμε τη βάση του Ιντζιρλίκ»

Τουρκικές απειλές στις ΗΠΑ για τα F‑35
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/5/2018 | 15:35

Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, ότι δεν συντρέχουν λόγοι να ακυρώσουν την πώληση οι ΗΠΑ - Υπογράμμισε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα στραφούν στη Ρωσία ή σε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ
Με ενδεχόμενο κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ προειδοποίησε η Άγκυρα, εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν την πώληση και παράδοση με μαχητικά F-35 στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το NTV, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ενδέχεται να συζητήσουν το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης, σε περίπτωση που οι σχέσεις με τις ΗΠΑ φτάσουν σε οριακό σημείο.

Όπως διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «σχετικά με τα F-35, δεν ανησυχώ, καθώς αυτή η σύμβαση δεν μπορεί να τερματιστεί. Αλλά, αν αυτά τα μαχητικά δεν δοθούν στην Τουρκία, θα καλύψουμε της ανάγκες μας από κάπου αλλού», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το NTV.

«Δεν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν θα μας παρέχουν F-35. Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας. Τα αεροσκάφη θα πρέπει να φτάσουν στην Τουρκία, όπως έχει σχεδιαστεί. Αλλά σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μείνουμε χωρίς εναλλακτικές. Μπορεί να αγοράσουμε αερσκάφη είτε από τη Ρωσία, είτε από κάποι άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μία συμφωνία για τα F-35 και αν αποσυρθεί μία από τις δύο πλευρές, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από λίγες ημέρες δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, είχε αναφέρει ότι η Τουρκία μπορεί να στραφεί στην αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57 εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αναστείλουν την πώληση των F-35.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι αναφορές βασίζονται σε αποψεις ειδικών. «Τα δημοσιεύματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης», είχε προσθέσει η ίδια πηγή.

Η viral δήλωση του Αμερικανού Γερουσιαστή: Θα τα χρησιμοποιήσουν κατά της Ελλάδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει «παγώσει» ατύπως την αποστολή των F-35 στην Τουρκία, υπό τη σκιά της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο είναι ασύμβατο με την ψηφιακή «αρχιτεκτονική» του NATO.

Στο πλαίσιο του «παγώματος», η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να εκπονήσει ειδική έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του μέλους του αμερικανικού Κογκρέσου, Μπραντ Σέρμαν, που σε παρέμβασή του στις 23 Μαΐου, κάλεσε τη διακυβέρνηση Τραμπ να μην επιτρέψει την πώληση των F-35 στην Τουρκία, καθώς, όπως είπε, θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όσον αφορά στην Τουρκία, ελπίζω η Κυβέρνηση να εμποδίσει τη πώληση του F-35. Δεν είναι ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί κατά τρομοκρατών. Είναι ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας. Ελπίζω τουλάχιστον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραμείνει ουδέτερο», τόνισε, υπενθυμίζοντας «την αναγνώριση, την ανάμνηση εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Σύρων θυμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.»

Ισραήλ προς ΗΠΑ: Μην πουλήσετε F-35 στην Τουρκία

Παράλληλα, το Ισραήλ, που θέλει να διατηρήσει το μονοπώλιο στην κατοχή και χρήση των υπερσύγχρονων F-35 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αποφασίσουν την πώληση και παράδοση των υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα Haaretz ότι το Ισραήλ επιδιώκει να είναι η μοναδική δύναμη που κατέχει F-35 στο οπλοστάσιό της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Οι ανησυχίες μας για την Τουρκία είναι μεγάλες, καθώς απομακρύνεται από τις θέσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και από το ρόλο ως σύμμαχος εναντίον των τρομοκρατών. Αυτή δεν είναι συμπεριφορά συμμάχου», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ήταν σημαντικός σύμμαχός μας για χρόνια, όταν όμως δεν γνωρίζουμε μία χώρα σε ποια κατεύθυνση θα βαδίσει, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Πριν 11 ώρες

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

Πριν 11 ώρες

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Πριν 11 ώρες

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Πριν 11 ώρες

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

Πριν 11 ώρες

Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Πριν 11 ώρες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Πριν 11 ώρες

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Τρομακτικό βίντεο: Παρά τρίχα γλίτωσε πεζός στη Νέα Υόρκη – Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

Πριν 11 ώρες

Δύο αυτοκίνητα καρφώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα σε κτίριο στο Μπρούκλιν, τραυματίζοντας οδηγούς και πεζό - οι δύο οδηγοί συνελήφθησαν αμέσως.

Βίντεο‑σοκ από την Ινδία: Τι συνέβη μετά τον βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης ‑ δεκάδες συλλήψεις

Πριν 11 ώρες

Εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρισε άνδρα κατά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Δυτική Βεγγάλη μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός 11χρονου κοριτσιού σε λίμνη.

Ο Τεντόγλου «πέταξε» στα 8.61μ. με την κορυφαία επίδοση παγκοσμίως φέτος ‑ και απογοητεύτηκε που δεν έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ των 8.66μ.

Πριν 11 ώρες

Στη 2η προσπάθειά του ο Έλληνας πρωταθλητής είχε ήδη κάνει 8.52μ., ενώ το προσωπικό του ρεκόρ αγγίζει τα 8.65μ.

Βόμβα στο ελληνικό μπάσκετ: Ο ΠΑΟΚ αποκτά τον Όσμαν με 9 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια – Δίνει 2.000.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό

Πριν 11 ώρες

Ο ΠΑΟΚ εξασφαλίζει τον Τούρκο φόργουορντ για την επόμενη τριετία – Το παρασκήνιο της κορυφαίας μεταγραφής – Στο στόχαστρο και ο Βασίλης Τολιόπουλος με προσφορά έως δύο εκατ. ευρώ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.