E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αισθητά έχει μειωθεί το κάπνισμα στην Ελλάδα

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ

Αισθητά έχει μειωθεί το κάπνισμα στην Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/5/2018 | 22:08

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τη διακοπή του καπνίσματος, ιδίως ανάμεσα στους νέους, την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ,33,3% είναι η μείωση των καπνιστών ηλικίας 16-24 ετών, μεταξύ των ετών 2009-2014, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων που φτάνει το 57% μεταξύ των ετών 2007 και 2017, χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπόψιν και η παράνομη διάθεση καπνού.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα με αφορμή την Ημέρα κατά του Καπνίσματος, από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Παναγιώτης Μπεχράκης αναφέρθηκε στη μείωση του συνόλου των καπνιστών κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχειά από την KAPA Research και την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όπως είπε, «ο Έλληνας έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία. Η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία σε ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Στόχος είναι μία νέα γενιά χωρίς τσιγάρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Μπασκόζος τόνισε πως το υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες για έλεγχο του καπνίσματος σαν μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας και συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει άμεσα τη δημιουργία διυπουργικού οργάνου για τον συντονισμό των δράσεων που σχετίζονται με τον έλεγχο του καπνίσματος και την εφαρμογή του νόμου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κύριος Μπεχράκης απένειμε τιμητική πλακέτα στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και στην Αλεξάνδρα Στασινοπούλου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Στασινόπουλος - ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για τη μακροχρόνια συνεισφορά τους στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων SmokefreeGreece που πραγματοποιούνται στα σχολεία για την πρόληψη του καπνίσματος.

Στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας Δ. Κόκκινος τόνισε ότι το κάπνισμα είναι κύριος παράγων κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος μυοκαρδίου, περιφερικής αγγειακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και ανευρυσμάτων αορτής, υποστηρίζοντας έτσι την αφιέρωση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στην επίδραση της χρήσης προϊόντων καπνού στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο κύριος Κόκκινος ανέφερε ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 28% του θανάτου ανδρών και 13% του θανάτου γυναικών ηλικίας 35-60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και ότι το 12% των θανάτων από αυτήν αποδίδεται στο κάπνισμα. Επίσης, όπως είπε, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20% με 30%. «Δεν υπάρχει κατώτατο όριο αριθμών τσιγάρων όσον αφορά στον κίνδυνο, ο κίνδυνος αυξάνει από το πρώτο τσιγάρο. Το ευχάριστο είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει διαχρονικά τις επιπλοκές από πολύ νωρίς και υποτριπλασιάζει τον κίνδυνο υποτροπής εμφράγματος του μυοκαρδίου», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βάσω Ευαγγελοπούλου, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, παρουσίασε το νέο τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω», η φιλοσοφία του οποίου είναι, με τρόπο ευχάριστο, να λαμβάνουν τα παιδιά θετικά μηνύματα για τη ζωή, μαθαίνοντας να μην καπνίζουν. Το τετράδιο εκτυπώθηκε σε 160.000 αντίτυπα από το Εθνικό Τυπογραφείο με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και μοιράζεται με χορηγία των ΕΛ.ΤΑ. σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Ε' και της ΣΤ'.

Η πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ., Ευφροσύνη Σταυράκη δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στο να φτάσουν στα παιδιά και να διδαχτούν με γλαφυρότητα και επιστημοσύνη, μηνύματα σχετικά με την εξάρτηση και τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, αλλά και θετικά μηνύματα, που προάγουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις, ουσιαστικά ελεύθερο».

Ο βουλευτής περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Δέδες τόνισε πως η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δεν έχει χαρακτήρα επετειακό, ούτε σαφώς εορταστικό. «Είναι γεγονός ότι οι αντικαπνιστικές διατάξεις αποτελούν αρνητικό παράδειγμα καταστρατήγησης και μη εφαρμογής, και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στην προσπάθεια αυτή, η Πολιτεία δεν εστιάζει σε κατασταλτικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά αντίθετα στη δημιουργία αντικαπνιστικής συνείδησης στη νεολαία μας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, έγινε και η χορηγία της έκδοσης των 160.000 μαθητικών τετραδίων "Μαθαίνω να μην καπνίζω" από τη Βουλή των Ελλήνων», τόνισε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο: Βίντεο που ίσως δείχνει το κοριτσάκι ζωντανό έχει στα χέρια του το Λιμενικό

Χτες

Ο εντοπισμός της γυναίκας που συνόδευε τρία παιδιά, το ένα σε καρότσι, αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την έρευνα

«Κινδύνευσε η ζωή της, παραλίγο να χάσει το μάτι της»: Τι είπε ο δικηγόρος της Μουρτζούκου για την επίθεση στις φυλακές

Χτες

Οι δύο γυναίκες κρατούνται σε διαφορετικά κελιά στο τμήμα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Ρομποτικό χέρι μαγείρεψε πίτσα και δημιούργησε ελπίδες σε άτομα με κινητικά προβλήματα

Χτες

Tο ρομποτικό χέρι είναι εξοπλισμένο με προσαρμοστικές αρπάγες που μπορούν να χειριστούν αντικείμενα όλων των μεγεθών και υφών

Βρετανία: Έκλεισε ο εναέριος χώρος

Χτες

Καθηλωμένα τα αεροσκάφη

Στον αέρα προσωπικά δεδομένα γυναικών από εφαρμογή με πληροφορίες για τα «red flags» ανδρών

Χτες

Διέρρευσαν ονόματα και φωτογραφίες από την εφαρμογή Tea, που είναι μόνο για γυναίκες

Ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη

Χτες

Το χειρουργείο κράτησε περίπου 8,5 ώρες

Οι 12 παραλίες που χάνουν τη «Γαλάζια Σημαία» το 2025

Χτες

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, που επί το πλείστον, γίνονται απροειδοποίητα

Σοκ στον Αρη: Σε σοβαρή κατάσταση ο Κάρλες Πέρεθ μετά από επίθεση σκύλου

Χτες

Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής που νοσηλεύεται με βαθύ σχίσμα στα γεννητικά όργανα.

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Εξερράγη το ηφαίστειο Κλιουτσεφσκόι

Χτες

Στις ακτές των ΗΠΑ το τσουνάμι μετά τη Χαβάη και την Ιαπωνία

Νέο Φάληρο: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ο οδηγός παραβίασε φωτεινό σηματοδότη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.