E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Gezici

Νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/6/2018 | 20:46

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ενώ το κυβερνών κόμμα AKP προβλέπεται ότι θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, κατέδειξε η δημοσκόπηση του ινστιτούτο Gezici που δημοσιεύτηκε σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα του Gezici, σε δείγμα 6.811 ερωτηθέντων, διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 25ης-26ης Μαΐου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Ερντογάν θα εξασφάλιζε το 48,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ το 25,8%.

Τους Ερντογάν και Ιντζέ ακολουθεί στην τρίτη θέση η Μεράλ Ακσενέρ, που έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και ίδρυσε πέρυσι το Iyi Party. Η Ακσενέρ εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 14,4% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόποηση του Gezici. Ο φυλακισμένος υποψήφιος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς θα λάμβανε το 10,1 των ψήφων.

Αν και διεξάγει εκστρατεία από τη φυλακή, ο Ντεμιρτάς αναμένεται να δώσει ώθηση στο κόμμα του αυξάνοντας τις πιθανότητες να υπερβεί το όριο του 10% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοινοβουλευτική Πλειοψηφία

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gezici δείχνει ότι η συμμαχία του AKP με το εθνικιστικό MHP δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 600 εδρών, συγκεντρώνοντας το 48,7% των ψήφων.

Ο αντίπαλος συνασπισμός κομμάτων, που αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Iyi Party και το κόμμα Saadet, θα λάμβανε ποσοστό 38,9% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ το HDP θα έπαιρνε 11.5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιδόσεις του HDP στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές είναι σημαντικές διότι συμμετέχει αυτόνομα στις εκλογές. Εάν δεν μπορέσει να υπερβεί το όριο του 10%, οι έδρες του θα καταλήξουν στο κόμμα που θα κατακτούσε τη δεύτερη θέση στις περιοχές όπου το HDP επικράτησε.

Αυτό το ενδεχόμενο θα λειτουργούσε προς όφελος του κυβερνώντος AKP, που τυγχάνει ισχυρής υποστήριξης στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές, με έντονο το κουρδικό στοιχείο.

«Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παρά τις συμμαχίες των κομμάτων που θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, κανένα κόμμα ή συμμαχία δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντούτοις, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Murat Gezici στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι ψηφοφόροι δεν επιδεικνύουν συμπάθεια προς τις συμμαχίες και αυτός ο παράγοντας προκαλεί τη μεταβολή της κατανομής των ψήφων στη δημοσκόπηση.

Αυτόνομα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξασφαλίζει το 43,1%, ενώ οι εθνικιστές εταίροι του συγκεντρώνουν ποσοστό 6,2%.

Πάντως, όπως τονίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και η επιδείνωση των στοιχείων αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 οδήγησαν σε μια μεταβολή του αισθήματος των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με το ινστιτούτου Gezici, «αυτές οι γενικές και προεδρικές εκλογές θα είναι οι δυσκολότερες των τελευταίων 20 ετών στην Τουρκία».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Χτες

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Χτες

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Χτες

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Χτες

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Χτες

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Χτες

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.