E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυξήσεις ‑ «φωτιά» στα διόδια της Εγνατίας Οδού

Πόσο αυξάνεται το κόστος ανά διαδρομή. Πόσοι νέοι σταθμοί θα κατασκευαστούν.Καταργούνται απαλλαγές

Αυξήσεις ‑ «φωτιά» στα διόδια της Εγνατίας Οδού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 9/6/2018 | 17:42

Τσουχτερά γίνονται τα διόδια στην Εγνατία Οδό από την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς αυξάνεται η χρέωση από 0,03 σε 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα (αύξηση 66%). Επίσης ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τη χιλιομετρική απόσταση απογειώνει τις αυξήσεις ακόμα στα επίπεδα του 150% σε συγκεκριμένους σταθμούς, όπως στα Μάλγαρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει αυξημένη διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει ζώνη χρέωσης 59,7 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα το ύψος του κομίστρου να εκτινάσσεται από το 1,20 ευρώ σήμερα στα 2,98 ευρώ!, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυσβάσταχτες αυξήσεις προβλέπονται στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών και ορίζονται ενόψει του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτες με σύμβαση παραχώρησης, τον οποίο θα διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Με την ίδια ΚΥΑ καταργούνται από 1 Ιανουαρίου του 2019 όλες οι σημερινές απαλλαγές από τα διόδια, εκτός της κατηγορίας των ανέργων, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας. Εκτός της αύξησης του κόστους των διοδίων επί της Εγνατίας προβλέπεται η δημιουργία 43 συνολικά πλευρικών διοδίων.

Συγκεκριμένα, το κόστος των σταθμών διοδίων, όσων λειτουργούν σήμερα και όσων πρόκειται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον σταθμό διοδίων της Τύριας, στο οδικό τμήμα Νεοχωρίου-Σελλών-Τύριας, η περιοχή χρέωσης καθορίζεται σε 68,4 χιλιόμετρα (μεταξύ Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων), διαμορφώνοντας το κόμιστρο σε 3,42 ευρώ από 2,10 ευρώ. Για την Παμβώτιδα, το μήκος καθορίζεται σε 39,7 χιλιόμετρα με χρέωση 1,98 ευρώ (από 1,20 ευρώ), για το Μαλακάσι σε 48,1 χιλιόμετρα με χρέωση 2,40 ευρώ (από 2,10), για τη Σιάτιστα σε 48,6 χλμ. με χρέωση 2,40, για τον Πολύμυλο σε 48,2 χλμ. με 2,41 ευρώ (από 2,40), στα Μάλγαρα για μήκος 59,7 χλμ. με 2,98 ευρώ (από 1,20 ευρώ), στη Θεσσαλονίκη για μήκος χρέωσης 13,8 χλμ. σε 0,69 ευρώ, στην Ανάληψη για 58,8 χλμ. σε 2,94 ευρώ (από 2,40 ευρώ), στην Ασπροβάλτα για 28,5 χλμ. το κόστος ανέρχεται σε 1,42 ευρώ, στη Μουσθένη για 54,3 χλμ. η χρέωση γίνεται 2,71 ευρώ (από 2,40 ευρώ), στην Καβάλα με 47,2 χλμ. στα 2,36 ευρώ, στον Ιασμο για 46,2 χλμ. στα 2,31 ευρώ (από 1,90 ευρώ), στη Μέστη με 55,7 χλμ. σε 2,78 ευρώ (από 1,70 ευρώ) και στο Αρδάνιο για 40,5 χλμ. σε 2,02 ευρώ.
Κάθετοι άξονες

Σε ό,τι αφορά τους κάθετους άξονες, στην Ιεροπηγή το μήκος χρέωσης καθορίζεται σε 47,2 χλμ. με χρέωση 2,36 ευρώ (από 2,10 ευρώ), στους Ευζώνους για 60 χλμ. 3 ευρώ (από 1,80 ευρώ), στον Προμαχώνα για 48 χλμ. χρέωση 2,4 ευρώ (παραμένει σταθερό) και στο Στρυμονικό για 47,5 χλμ. κόστος 2,37 ευρώ.

Για να ισχύσουν οι νέες τιμές πρέπει να εγκριθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική από τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλιώς το ύψος των κομίστρων θα προσαρμοστεί στις παρατηρήσεις.

Μια άλλη συνέπεια των αυξήσεων είναι πως περισσότερα φορτηγά θα επιχειρούν να αποφεύγουν τα διόδια (το κόμιστρο για τα φορτηγά είναι πολύ υψηλότερο), περνώντας μέσα από τους επαρχιακούς δρόμους και τα χωριά της περιοχής. «Παρά τις χρόνιες επισημάνσεις μας προς τα αρμόδια υπουργεία για να διευθετήσουν το θέμα της θέσης των διοδίων στα Ν. Μάλγαρα, ώστε να μην μπορούν οι νταλίκες και τα βυτία να τα παρακάμπτουν μέσα από τα χωριά μας, η κολοσσιαία αύξηση των διοδίων είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει την επιβάρυνση του ενδοδημοτικού δικτύου και θα αυξήσει τους κινδύνους για τους κατοίκους και ιδίως τα μικρά παιδιά», δήλωσε ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Καρυστιανού δηλώνει αποφασισμένη: «Πάμε για κάτι πολύ μεγάλο» – «Καμία συνεργασία με το παλιό πολιτικό σύστημα»

Χτες

«Στις εκλογές πρέπει να υπάρχει εναλλακτική που να είναι 100% διαφορετική απ` όλες τις υπόλοιπες», είπε

Πέθανε ο ηθοποιός Αντονι Γκίρι σε ηλικία 78 ετών

Χτες

Ο ηθοποιός ήταν γνωστός για την συμμετοχή του στη σειρά General Hospital στην οποία υποδύθηκε τον Λουκ Σπένσερ

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή ίσως να μην είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ

Χτες

Τι αναφέρει ο Πέτρο Κουσουλό στην εκπομπή «Αποκαλύψεις»

Walled Off Hotel: Το ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ επαναλειτουργεί με μήνυμα ειρήνης

Χτες

Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τείχος στη Δυτική Όχθη, είχε μείνει κλειστό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον πολέμο που ακολούθησε στη Γάζα

Δεκαπέντε κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί σε φυλακή του Ισημερινού

Χτες

Ένα μακάβριο περιστατικό συνέβη στη φυλακή Λιτοράλ του Γουαγιακίλ

Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη, Ειρήνη

Χτες

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, στον Αγιο Νικόλαο, στον Πειραιά

«Δύσκολες» οι συνομιλίες στο Βερολίνο: «Πετάνε το μπαλάκι» στο Κίεβο για το εδαφικό

Χτες

Οι ΗΠΑ επιμένουν για απόσυρση της Ουκρανίας από την περιοχή του Ντόνετσκ

«Έπεσε» το Spotify: Δεκάδες χιλιάδες αναφορές προβλημάτων από χρήστες

Χτες

Προβλήματα στη χρήση της εφαρμογής καταγράφονται σε πολλά μέρη του κόσμου

Σίκινος: Εντοπίστηκε ανθρώπινος σκελετός – Ανήκει σε μία εκ των Γαλλίδων που αγνοούνταν από το 2024

Χτες

Τον σκελετό βρήκαν τυχαία δύο κυνηγοί που βρισκόντουσαν στο σημείο και αμέσως ειδοποίησαν τον δήμαρχο του νησιού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.