E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καταναλωτές του δυτικού κόσμου χρηματοδοτούν τον ISIS χωρίς να το ξέρουν

Όπως αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα

Καταναλωτές του δυτικού κόσμου χρηματοδοτούν τον ISIS χωρίς να το ξέρουν
@voanews.ψομ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ισλαμικό κράτος και οι Ταλιμπάν πολεμούν καθημερινά για τον έλεγχο των ορυχείων στο Αφγανιστάν, στα οποία βρίσκεται το ορυκτό Τάλκης, ένα πυριτικό ορυκτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της ταλκ, προϊόν το οποίο φτάνει σε εκατομμύρια σπίτια του δυτικού κόσμου. Το ορυκτό χρησιμοποιείται σε πολλά καθημερινά προϊόντα, από την ταλκ των μωρών, μέχρι καλλυντικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαμάχη για τον έλεγχο των ορυχείων είναι σφοδρή, με τον Τάλκη να μην είναι το μόναδικό ορυκτό που είναι πολύτιμο στα συγκεκριμένα ορυχεία. Η ιστορία έγινε πρόσφατα γνωστή από την οργάνωση Global Witness, η οποία διερεύνησε για μήνες την διαδρομή που ακολουθεί η εξόρυξη του ορυκτού.

Περίπου 500.000 τόνοι ταλκ μέσα σε μόλις τρεις μήνες εξήχθησαν από το Αφγανιστάν, καταλήγοντας στο Πακιστάν. Το 1/3 των αμερικανικών εισαγωγών ταλκ, προέρχεται από το Πακιστάν και όπως αναφέρει η έκθεση, μεγάλη ποσότητα καταλήγει και στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως έμμεσα, ο δυτικός κόσμος χρηματοδοτεί τους εξτρεμιστές του Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας τοτυ Global Witness Nick Donovan, πρόκειται για ένα “ματωμένο ορυκτό”, μια παρόμοια περίπτωση με τα “ματωμένα διαμάντια” της Αφρικής. 

Οι Ταλιμπάν κερδίζουν πολλά από την εξόρυξη της ταλκ, ενώ ο ISIS,  προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε όλο και περισσότερα ορυχεία ώστε να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του στο Ιράκ και στην Συρία. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ISIS ελέγχει πλέον πολλά ορυχεία Τάλκη, Χρωμίτη και Μαρμάρου στην περιοχή του Νανγκαρχάρ, μιας περιοχής που βρίσκεται σε μια από τις κύριες διαδρομές που χρησιμοποιούνται για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων εμπορευμάτων.

https://theintercept.com/2018/05/22/afghanistan-mining-talc-taliban-islamic-state/

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συνολικά κέρδη των Ταλιμπάν από όλα τα ορυκτά που εξάγουν, είναι 300 εκατ. δολάρια τον χρόνο, με την ταλκ να είναι ένα από αυτά. Από την άλλη ο ISIS κερδίζει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, όμως τα πλάνα του δείχνουν πως θέλει να εξαπλωθεί κι άλλο.

“Ανυποψίαστου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι καταναλωτές χρηματοδοτούν άθελα τις εξτρεμιστικές ομάδες στο Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Donovan, ζητώντας ταυτόχρονα να ισχύσει η απαγόρευση του εμπορίου τάλκη στο Αγφανιστάν, που επιβλήθηκε το 2015, αλλά δεν εφαρμόστηκε λόγω ανάμειξης πολιτικών προσώπων στο εμπόριο της.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γλώσσα που θεωρείται η πιο «ελκυστική» στον κόσμο

Πριν 11 ώρες

Ρομαντικός ήχος, παθιασμένη κουλτούρα και εκατομμύρια άνθρωποι που τη μιλούν

Οι έρωτες της Μέριλιν Μονρόε που έγιναν θρύλος

Πριν 11 ώρες

Από τον JFK μέχρι τον Αρθουρ Μίλερ

10 αποφθέγματα από παιδικά βιβλία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα παιδιά

Πριν 11 ώρες

Η πραγματική δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας κρύβεται στις βαθιές αλήθειες που αφήνει φυλαγμένες μέσα στην ψυχή μας

Επιστήμονες σε αγώνα δρόμου ‑ Μήπως η ιατρική δεν προλαβαίνει τoυς νέους ιούς;

Πριν 11 ώρες

Γιατί εξακολουθούμε να βλέπουμε ιούς να ξεφεύγουν τόσο γρήγορα από τον έλεγχο;

Ο Δημήτρης Μυστακίδης κοιτάζει μπροστά μετά από 30 χρόνια μουσικής

Χτες

Ο Δημήτρης Μυστακίδης μας μιλά για τη μουσική, την ανάγκη να παίρνει θέση και τη μεγάλη επετειακή συναυλία στην Τεχνόπολη

Η συγκινητική ιστορία πίσω από το αστέρι της Miley Cyrus στο Hollywood Walk of Fame

Χτες

Οι βραδινές βόλτες με τον πατέρα της στη Hollywood Boulevard και το όνειρο που έγινε πραγματικότητα χρόνια μετά

Meta, TikTok και Google αντιμέτωπες με νέες καταγγελίες για online απάτες

Χτες

Οργανώσεις κατηγορούν τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες ότι δεν προστατεύουν επαρκώς τους χρήστες

Η γυναίκα που πήδηξε από τον 86ο όροφο αλλά έσπασε μόνο τη λεκάνη της...

Προχτές

Η σπάνια επιβίωση και η δεύτερη ευκαιρία

Πώς τα drones των 50.000 δολαρίων αλλάζουν τον πόλεμο

Προχτές

Τα φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη απέναντι σε οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων

Το χάπι από την Ινδία που σπέρνει τον τρόμο στην Αφρική

Προχτές

Πώς ένα παυσίπονο μετατράπηκε σε τεράστια κρίση οπιοειδών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.