E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ιταλία‑Μάλτα αρνούνται να υποδεχθούν πλοίο με 629 μετανάστες

Αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό από Ιταλία

Ιταλία‑Μάλτα αρνούνται να υποδεχθούν πλοίο με 629 μετανάστες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/6/2018 | 11:03

Η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής 10 Ιουνίου 2018 ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί, όπως απαίτησε η κυβέρνηση της Ιταλίας, το πλοίο που μισθώνει μια γαλλική ΜΚΟ, το οποίο μεταφέρει πάνω από 600 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.

Η Μάλτα αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην απαίτηση που πρόβαλε νωρίτερα την Κυριακή η ιταλική κυβέρνηση, με μια κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, αρμόδιων για τον έλεγχο των ιταλικών ακτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μαλτέζικη κυβέρνηση, ανέφεραν οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση, «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και «για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση της Βαλέτας να υποδεχθεί το Aquarius προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό».

Το Ακουάριους, το πλοίο που μισθώνει η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Μεσόγειος SOS περισυνέλεξε 629 μετανάστες κατά τη διάρκεια έξι χωριστών επιχειρήσεων στα ανοικτά της Λιβύης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Εκπρόσωπος των αρχών της Μάλτας όμως δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και υπόκειντο στον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλοίο έπλεε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μάλτας και της Σικελίας και ανέμενε άδεια για να αποβιβάσει τους ανθρώπους που διέσωσε σε ένα λιμάνι.

Η γαλλική ΜΚΟ ανέφερε ότι ανάμεσα στους μετανάστες αυτούς είναι 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά έγκυες.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η Ιταλία έστειλε προς την κατεύθυνση του Ακουάριους δύο περιπολικά σκάφη με γιατρούς, «έτοιμους να επέμβουν για να προστατεύσουν την υγεία κάθε ανθρώπου που βρίσκεται πάνω στο Ακουάριους και μπορεί να το έχει ανάγκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Σαλβίνι απείλησε, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια σε όλα τα πλοία που διασώζουν μετανάστες εάν η Μάλτα δεν υποδεχθεί το πλοίο της Μεσόγειος SOS.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο ηγέτης της Λέγκας (άκρα δεξιά) – του ήσσονος εταίρου της νέας κυβέρνησης συμμαχίας στην Ιταλία – έχει πολλαπλασιάσει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τις επιθετικές δηλώσεις για την κρίση των μεταναστών με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα του εδώ και πολλά χρόνια.

«Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν. Η Γαλλία απωθεί ανθρώπους στα σύνορα. Η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα», έγραψε ο Σαλβίνι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Από σήμερα, η Ιταλία επίσης αρχίζει να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης».

Η υπόθεση απειλεί να οδηγήσει σε ρήξη ανάμεσα στην Ιταλία και στη Μάλτα, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μεταξύ της Ρώμης και της ΕΕ.

Ο Σαλβίνι διατράνωνε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα φρενάρει τη ροή των μεταναστών προς τις ιταλικές ακτές. Πάνω από 600.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης από την Αφρική τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι, όμως οι διασώσεις αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες, κάτι που χαρακτηρίζεται η πρώτη πρόκληση της θητείας του αφεντικού της Λέγκας στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο οποίος χαρακτηρίζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που σώζουν μετανάστες «θαλάσσια ταξί», είχε καλέσει την Παρασκευή το NATO να βοηθήσει την Ιταλία να υπερασπιστεί τις νότιες ακτές της.

Ωστόσο ο Σαλβίνι δεν έχει δικαιοδοσία στα λιμάνια και δεν είναι σαφές εάν η στάση του θα ακολουθηθεί σε τοπικό επίπεδο. Ο δήμαρχος της Νάπολης, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον αρχηγό της Λέγκας, έκανε γνωστό ότι το Ακουάριους είναι καλοδεχούμενο. «Η Νάπολη είναι έτοιμη, χωρίς κεφάλαια, να σώσει ζωές», τόνισε ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής το 2018 αποπειρώμενοι τον επικίνδυνο διάπλου της κεντρικής Μεσογείου. Ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο το 2017 υπολογίζεται ότι είχε φθάσει τους 2.853.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.