E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Υπεγράφη η συμφωνία για το ονοματολικό της ΠΓΔΜ

Μέσα σε κλίμα λαϊκής οργής και δρακόντειων μέτρων

Υπεγράφη η συμφωνία για το ονοματολικό της ΠΓΔΜ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/6/2018 | 10:50

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς υπέγραψαν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Κυριακής την ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που «σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών και μας επιτρέπει σήμερα να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας και να τους καλέσουμε να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών».

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών. «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.


Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, που έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, του επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και της Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτριας γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτος έφθασε στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υποδέχτηκε τον ομόλογό του της πΓΔΜ, που έφθασε λίγα λεπτά αργότερα με σκάφος από την απέναντι πλευρά μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Όλοι μαζί πήγαν πεζή στην εξέδρα που στήθηκε στο σημείο και στην οποία υπογράφηκε η ιστορική συμφωνία.

Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη για να μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Ελλάδα Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Ελλάδα Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Ελλάδα Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Ελλάδα Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Ελλάδα Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Ελλάδα Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.