E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έντονο παρασκήνιο για τα F‑35 και τα ρωσικά μαχητικά SU‑57 στην Τουρκία

Ανώμαλη προσγείωση για τον Ερντογάν από τη Ρωσία

Έντονο παρασκήνιο για τα F‑35 και τα ρωσικά μαχητικά SU‑57 στην Τουρκία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/6/2018 | 09:04

Η Τουρκία, που βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, φαίνεται ότι πλέον έχει να αντιμετωπίσει ένα διπλό χτύπημα από ΗΠΑ και Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ένταση στις σχέσεις της χώρας με την Ουάσιγκτον οδηγεί σε πάγωμα του προγράμματος για τα 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 που θέλουν οι Τούρκοι, ενώ το σενάριο του Ερντογάν ότι θα στραφεί προς τη Ρωσία για να αγοράσει από εκεί αεροσκάφη, συναντάει την άρνηση των Ρώσων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το CNN γράφει ότι κανονικά θα γίνει η παράδοση των δύο πρώτων F-35 της Τουρκίας, στο Fort Worth του Τέξας, όπου βρίσκεται και η βάση της κατασκευάστριας εταιρείας όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο.

«Η Lockheed Martin θα πραγματοποιήσει την τελετή παράδοσης των αεροσκαφών της Τουρκίας αυτή την Πέμπτη στο Fort Worth και τα δύο F-35 θα προσγειωθούν αργότερα στη αεροπορική βάση του Luke στην Αριζόνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Lt. Col Mike Andrews στο CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Τούρκοι πιλότοι και οι τεχνικοί των F-35 βρίσκονται για εκπαίδευση στη βάση», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις αντιτίθεται στις προσπάθειες του Κογκρέσου να αποκλείσει την παραλαβή των F-35 από την Τουρκία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ τροπολογία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδιστεί ή να καθυστερήσει η μεταφορά του προηγμένου μαχητικού F-35 και της τεχνολογίας του στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κείμενο της Γερουσίας προβλέπει το πάγωμα της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και αεροσκαφών έως ότου το αμερικανικό Πεντάγωνο καταρτίσει σχεδιασμούς προκειμένου η Άγκυρα να εκδιωχθεί από το πρόγραμμα.

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει περίπου 100 τέτοια μαχητικά, που είναι σχεδόν αόρατα για τα ραντάρ. Ωστόσο πολλοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ήγειραν διάφορες ανησυχίες για την πολιτική της Άγκυρας, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της να αγοράσει προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα, τη σύλληψη αμερικανών πολιτών και αμερικανών διπλωματών.

Η απόφαση της Γερουσίας να εγκρίνει νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται ρήτρα που απαγορεύει την πώληση μαχητικών F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία είναι ατυχής και αντίθετη με το πνεύμα στρατηγικής σύμπραξης, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, πως η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές και πως το νομοσχέδιο δεν θα καταστήσει ευάλωτη την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά την κίνηση της Γερουσίας των ΗΠΑ να απαγορεύσει την παράδοση μαχητικών F-35 στην Άγκυρα.

«Το να προκαλεί τεχνητές κρίσεις είναι το στυλ της Δύσης... Τι νόμους θα εφαρμόσετε (οι Ηνωμένες Πολιτείες) προκειμένου να επιβάλετε κυρώσεις για την αγορά των S-400; Είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, θα οδηγήσει σε κρίση. Έχουμε αγοράσει τους S-400 και ας σταματήσουμε να μιλάμε γι΄αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο NTV.

Η Ρωσία «προσγειώνει ανώμαλα» την Τουρκία για τα SU-57
Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της κρατικής Δούμας, Γιούρι Σβίτκιν, δήλωσε ότι είναι πρόωρο να πει κανείς ότι η Μόσχα θα πουλήσει στην Τουρκία ρωσικά μαχητικά SU-57 που θα αντικαταστήσουν τα F-35.

Αυτή ήταν η έμμεση απάντηση της Μόσχας στις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε πει ότι η Άγκυρα εξετάζει ως εναλλακτική λύση τα ρωσικά μαχητικά, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν τους πουλήσουν αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, επειδή η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

«Προτού γίνουν οι οποιεσδήποτε συμφωνίες που αφορούν πωλήσεις εξοπλισμών, όλα ελέγχονται, λαμβάνεται επίσης υπ όψιν και ο πολιτικός προσανατολισμός της μιας ή της άλλης χώρας, όπως και η στάση που τηρεί έναντι της χώρας μας… Η προσωπική μου άποψη είναι η ακόλουθη: θα έλεγα ότι προς το παρόν είναι πρόωρο να μιλάει κανείς για το ενδεχόμενο πώλησης των αεροσκαφών SU-57 σε αντικατάσταση των F-35» δήλωσε ο Σβίτκιν.

Το αεροσκάφος σχεδιάστηκε ως απάντηση στα αμερικανικά F-22 και F-35. Διαθέτει στοιχεία απόκρυψης ίχνους γνωστά ως stealth. Σε αυτή τη λογική κινείται και η ενσωμάτωση των όπλων του σε 2 αποθήκες, εσωτερικά στην άτρακτο και πιθανώς σε ακόμη 2 θέσεις στις βάσεις των ημιπτερύγων.

Το σχήμα του είναι αρκετά πεπλατυσμένο, είναι δικινητήριο και θα διαθέτει όπως λέγεται 5 ραντάρ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Εύβοια: 60χρονος χαράκωσε τη σύζυγό του στο πρόσωπο ‑ Τη βρήκαν αιμόφυρτη οι αστυνομικοί

Σήμερα

Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στην Εύβοια το απόγευμα της Κυριακής (14/9)

Ρόδος: Ελεύθερη αφέθηκε η influencer ‑ «Έπαιρνα ναρκωτικά για να παίρνω πιο εύκολα αποφάσεις»

Σήμερα

Την πόρτα του ανακριτή πέρασε το μεσημέρι γνωστή influencer, καθώς συνελήφθη στη Ρόδο για διακίνηση «ροζ κοκαΐνης»

Τέμπη: Κατατέθηκε η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή 36 κατηγορούμενων

Σήμερα

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Λάρισας εισηγείται να παραπεμφθούν στο εδώλιο 36 μη πολιτικά πρόσωπα και αυτό που μένει πλέον είναι η σύμφωνη γνώμη του προέδρου εφετών - Πιθανή η έναρξη της δίκης ακόμη και μέσα στο 2025

Κρήτη: Ημίγυμνος άντρας εισέβαλε σε εκκλησία και προσπάθησε να διαρρήξει το παγκάρι

Σήμερα

Μπορεί να μην κατάφερε να κλέψει χρήματα αλλά προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην εκκλησία

Συνδεδεμένες με άγνωστα emails οι κάμερες στο σπίτι του Μαζωνάκη

Σήμερα

«Θα προσφύγουμε στο ηλεκτρονικό έγκλημα»»

Ιταλία: Δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανή επίθεση από τη Ρωσία, είπε ο υπουργός Αμυνας

Σήμερα

«Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε έτσι ώστε η χώρα μας να είναι σε θέση να αμυνθεί, αν κάποιος αλλόφρονας αποφασίσει να μας επιτεθεί» είπε ο Γκουίντο Κροζέτο

Βίντεο: Ζευγάρι βουτάει σε κανάλι της Βενετίας, τρώει πρόστιμο και του απαγορεύεται η είσοδος για 48 ώρες

Σήμερα

Ο 35χρονος άνδρας και η 25χρονη Ρουμάνα σύντροφός του, που ζουν στη Βρετανία, βούτηξαν στο κανάλι και τους εντόπισαν οι γονδολιέρηδες οι οποίοι επικοινώνησαν με την αστυνομία

Καραλής από ατόφιο ασήμι! Στο δεύτερο «σκαλί» του κόσμου με άλμα στα 6 μέτρα

Σήμερα

Πρώτο μετάλλιο για τον Εμμανουήλ Καραλή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου

Τούρκοι μαφιόζοι έφτασαν με σκάφος στη Χιο για να παραλάβουν 12.500 κινητά αξίας 700.000 ευρώ – Πώς τους «ξεσκέπασε» η ΕΥΠ

Σήμερα

Θα τα μοίραζαν στα στελέχη της τουρκικής μαφίας - Οι αρχές συνέλαβαν τους δυο επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο, ηλικίας 72 και 62 ετων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.