E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πρωτιά της Ελλάδας στην αναρχική τρομοκρατία

Τι αναφέρει κείμενο της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol

Πρωτιά της Ελλάδας στην αναρχική τρομοκρατία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 23/6/2018 | 09:09

Μια θλιβερή πρωτιά έχει η χώρα μας σύμφωνα με τη Europol καθώς στην έκθεσή της για την τρομοκρατία στην ΕΕ, αναφέρεται ότι η χώρα μας έχει την πρώτη θέση ως προς τις αναρχικές τρομοκρατικές επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση αναφέρει επί λέξει: «Οι αναρχικές τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα διατηρούν ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου οπλισμό». Στο κείμενο συμπερασμάτων της, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα και, δευτερευόντως, η Ιταλία και η Ισπανία αποτελούν τις μόνες χώρες της Ενωσης που αντιμετωπίζουν φαινόμενα αναρχικής τρομοκρατίας.

Το 2017, οι τρομοκρατικές επιθέσεις από αναρχικούς στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 24 αντί 27 το 2016. Οκτώ κρούσματα καταγράφηκαν στην Ελλάδα, επτά στην Ιταλία και επτά στην Ισπανία. Επιπλέον, Ελληνες τρομοκράτες βρίσκονται πίσω από την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2017. «Η οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” ανέλαβε την ευθύνη για τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) που στάλθηκε στη Γερμανία. Σε μια παρόμοια επίθεση τον Μάιο ένα δέμα-βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο πρώην πρωθυπουργού (σ.σ. του Λουκά Παπαδήμου) τραυματίζοντας αυτόν και τους δύο αστυνομικούς συνοδούς του», επισημαίνει η Europol.

Στην έκθεση γίνεται ακόμα αναφορά στη δράση των οργανώσεων «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών - ΟΛΑ». Η πρώτη οργάνωση επιτέθηκε δύο φορές με καλάσνικοφ στους αστυνομικούς των ΜΑΤ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΟΛΑ ανέλαβε την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις, η πρώτη τον Απρίλιο στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας και η δεύτερη στο Εφετείο, στις 22 Δεκεμβρίου. Μολονότι τρομοκρατικές οργανώσεις σε Ελλάδα και Ιταλία δηλώνουν ότι συγκροτούν την «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία - FAI», Ευρωπαίοι αναλυτές επισημαίνουν ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις επιχειρησιακής συνεργασίας ή κοινού συντονισμού, εκτός από την ανταλλαγή μηνυμάτων αλληλεγγύης μέσω αναρχικών ιστοσελίδων». Στην Ιταλία, οι συνολικά επτά επιθέσεις έγιναν κυρίως σε ένδειξη συμπαράστασης σε φυλακισμένους αναρχικούς. Ενδεικτικά, την 7η Ιουνίου δέματα-βόμβες στάλθηκαν σε δύο εισαγγελείς στο Τορίνο που είχαν ασκήσει διώξεις εις βάρος αναρχικών και πέντε ημέρες αργότερα ένα ακόμα τρομο-δέμα έφθασε σε φυλακή της Ρώμης. Στην Ισπανία, αντιθέτως, «η αναρχική τρομοκρατική δράση συνέχισε για τρίτη χρονιά να καταγράφει ποσοτική και ποιοτική πτώση», διαπιστώνει η Europol.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, 36 άτομα συνελήφθησαν για συμμετοχή σε ομάδες ακροαριστερής-αναρχικής τρομοκρατίας, εκ των οποίων 12 στην Ελλάδα. Σε αυτούς, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία υπολογίζει τους 9 Τούρκους ακροαριστερούς, μέλη της DHKP-C, που η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον Νοέμβριο στην Αττική. Οι συλλήψεις των Τούρκων μάλιστα αξιολογούνται ως απόδειξη ότι η DHKP-C διατηρεί «δομές» εντός της Ε.Ε. που υποστηρίζουν οικονομικά και τη δράση της.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται, τέλος, στις πέντε χώρες της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν φαινόμενα αναρχικού εξτρεμισμού. Μάλιστα, η Europol επισημαίνει ότι σε Ελλάδα και Ιταλία οι ομάδες των αναρχικών εξτρεμιστών αποτελούν δεξαμενή για στρατολόγηση τρομοκρατών. Ειδική αναφορά γίνεται στις καταδρομικές επιθέσεις στις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, δίχως ωστόσο να σημειώνονται οι δράστες («Ρουβίκωνας»).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βενετία: Απρόοπτο για τουρίστες, αναποδογύρισε η γόνδολα και έπεσαν στο νερό – Δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι τουρίστες σκαρφάλωναν στα κάγκελα για να απεγκλωβιστούν από το κανάλι

Μύκονος: Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα σε ξενοδοχείο ‑ Ανασύρθηκε και ένας 23χρονος

Σήμερα

Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ - Ένα ακόμη άτομο φέρεται να βρισκόταν στην ιδιωτική πισίνα και σώθηκε την τελευταία στιγμή

Κίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» η Αθηνών – Κορίνθου, από την Κινέτα έως τη Νέα Πέραμο

Σήμερα

Οι εκδρομείς του δεύτερου γκρουπ του Αυγούστου επιστρέφουν στην Αθήνα

Ανδρας ένιωσε χαρά για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες χάρη σε καινοτόμο μέθοδο εγκεφαλικής διέγερσης

Σήμερα

«Δεν είμαι λυπημένος, είμαι απλά χαρούμενος. Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτά τα συναισθήματα», είπε ο άνδρας κλαίγοντας σύμφωνα με τον Ziad Nahas, επικεφαλής της μελέτης

Κατερίνη: ΙΧ έπεσε σε γκρεμό στον Ανω Αγιο Ιωάννη – Απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη γυναίκα

Σήμερα

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπου επιχείρησαν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα

Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας

Σήμερα

Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, γιος του αείμνηστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα και πατέρας του επίσης δημοσιογράφου Λάμπρου Κωνσταντάρα, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας

Βόλος: Με αλεξίσφαιρο και με σκυμμένο το κεφάλι έφτασε στον εισαγγελέα ο συζυγοκτόνος

Σήμερα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου ο 40χρονος δράστης

Θηριωδία στην Ηλεία: Πέταξαν φόλες ακόμα και μέσα σε αυλές – Τουλάχιστον 10 σκυλιά νεκρά

Σήμερα

Εκτός από αδέσποτα έχασαν τις ζωές τους και δεσποζόμενα σκυλιά μέσα σε σπίτια!

Τραγωδία σε λίμνη: Νεκρός άνδρας από αμοιβάδα που του... έφαγε τον εγκέφαλο

Σήμερα

Ο άτυχος άνδρας στο Μιζούρι των ΗΠΑ έκανε θαλάσσιο σκι το οποίο εκτυλίχθηκε σε τραγωδία

Αποκάλυψη: Είχε απειλήσει με μαχαίρι τον εργοδότη του ο συζυγοκτόνος του Βόλου ‑ Ιστορικό βίας

Σήμερα

Βεβαρυμένο το ιστορικό του 40χρονου - Ήταν βίαιος και οπλοφορούσε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.