E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σήμερα η κρίσιμη «σύνοδος» για το προσφυγικό: Τι φοβάται η Αθήνα

Υπέρ των κλειστών κέντρων στις χώρες υποδοχής τάχθηκαν Γαλλία-Ισπανία

Σήμερα η κρίσιμη «σύνοδος» για το προσφυγικό: Τι φοβάται η Αθήνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 24/6/2018 | 10:52

Στις 4 το απόγευμα ξεκινά στις Βρυξέλλες η συνάντηση εργασίας των αρχηγών δέκα κρατών-μελών της ΕΕ που έχει εξελιχθεί σε άτυπη μίνι σύνοδος κορυφής με αντικείμενο το προσφυγικό στη σκιά των πιέσεων που δέχεται η Μέρκελ στο εσωτερικό της χώρας της - με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού - προκειμένου να ληφθούν δραστικά μέτρα για τους μετανάστες και τη μετακίνησή τους στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ενώ επικρατεί αβεβαιότητα τόσο για τα αποτελέσματα της άτυπης σύσκεψης όσο και της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ αμφισβητεί το δικαίωμα της καγκελαρίου να αποφασίζει για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του . Όπως προειδοποίησε στη Süddeutsche Zeitung σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση στο θέμα της επαναπροώθησης στη Σύνοδο Κορυφής θα δώσει εντολή για απώθηση αιτούντων ασύλου στα γερμανικά σύνορα εφόσον τα στοιχεία τους έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η καγκελάριος έχει ήδη δηλώσει πως απορρίπτει αυτό το μέτρο επειδή θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ΕΕ. Σε περίπτωση πάντως που κ. Ζεεχόφερ επιδιώξει να το εφαρμόσει η Α. Μέρκελ έχει έμμεσα καταστήσει σαφές ότι θα τον παύσει από τα καθήκοντα του.

Η άτυπη συνάντηση θα γίνει στο κτίριο Berlaymont, όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πάρουν μέρος είναι προγραμματισμένες για τις 15.30 ώρα Ελλάδας, η έναρξη των εργασιών για τις 16.05 και η λήξη περίπου στις 20.00. Στην έκτακτη σύσκεψη στην οποία έχει καλέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχουν δηλώσει συμμετοχή 16 κράτη μέλη της ΕΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία και Κροατία.

Μια πρόγευση της στάσης που θα κρατήσουν ισχυροί «παίχτες» όπως η Γαλλία και η Ισπανία έδωσαν το Σάββατο ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Πέδρο Σάντσεθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, Παρίσι και Μαδρίτη προκρίνουν «τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος ήδη από την αποβίβαση των μεταναστών». «Μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων με τις προδιαγραφές της Υπάτης Αμροστείας για τους Πρόσφυγες, με ευρωπαϊκά μέσα που επιτρέπουν (...) άμεση οικονομική αλληλεγγύη, ταχεία εξέταση των φακέλων, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε κάθε χώρα να παίρνει με οργανωμένο τρόπο τα πρόσωπα που δικαιούνται ασύλου» τόνισε ο Μακρόν

Στη συνάντηση θα δώσει το παρών και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα δώσει έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Την άτυπη συνάντηση εργασίας συγκαλεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτή αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενόψει της ευρύτερης συζήτησης για αυτά τα θέματα που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή (28 και 29 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο: Βίντεο που ίσως δείχνει το κοριτσάκι ζωντανό έχει στα χέρια του το Λιμενικό

Χτες

Ο εντοπισμός της γυναίκας που συνόδευε τρία παιδιά, το ένα σε καρότσι, αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την έρευνα

«Κινδύνευσε η ζωή της, παραλίγο να χάσει το μάτι της»: Τι είπε ο δικηγόρος της Μουρτζούκου για την επίθεση στις φυλακές

Χτες

Οι δύο γυναίκες κρατούνται σε διαφορετικά κελιά στο τμήμα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Ρομποτικό χέρι μαγείρεψε πίτσα και δημιούργησε ελπίδες σε άτομα με κινητικά προβλήματα

Χτες

Tο ρομποτικό χέρι είναι εξοπλισμένο με προσαρμοστικές αρπάγες που μπορούν να χειριστούν αντικείμενα όλων των μεγεθών και υφών

Βρετανία: Έκλεισε ο εναέριος χώρος

Χτες

Καθηλωμένα τα αεροσκάφη

Στον αέρα προσωπικά δεδομένα γυναικών από εφαρμογή με πληροφορίες για τα «red flags» ανδρών

Χτες

Διέρρευσαν ονόματα και φωτογραφίες από την εφαρμογή Tea, που είναι μόνο για γυναίκες

Ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη

Χτες

Το χειρουργείο κράτησε περίπου 8,5 ώρες

Οι 12 παραλίες που χάνουν τη «Γαλάζια Σημαία» το 2025

Χτες

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, που επί το πλείστον, γίνονται απροειδοποίητα

Σοκ στον Αρη: Σε σοβαρή κατάσταση ο Κάρλες Πέρεθ μετά από επίθεση σκύλου

Χτες

Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής που νοσηλεύεται με βαθύ σχίσμα στα γεννητικά όργανα.

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Εξερράγη το ηφαίστειο Κλιουτσεφσκόι

Χτες

Στις ακτές των ΗΠΑ το τσουνάμι μετά τη Χαβάη και την Ιαπωνία

Νέο Φάληρο: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ο οδηγός παραβίασε φωτεινό σηματοδότη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.