E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κρασιά Τουρκίας ξεγελούν με ετικέτες που παραπέμπουν στην Ελλάδα

Oι καταναλωτές βλέποντας τα ονόματα στις ετικέτες νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικό κρασί

Κρασιά Τουρκίας ξεγελούν με ετικέτες που παραπέμπουν στην Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/6/2018 | 13:40

Οσο αυξάνεται η δημοτικότητα του ελληνικού κρασιού τόσο πληθαίνουν οι περιπτώσεις οίνων του εξωτερικού με ελληνοπρεπή εμφάνιση. Ο στόχος είναι φυσικά η παραπλάνηση των καταναλωτών στο εξωτερικό, οι οποίοι βλέποντας το όνομα «Εgeo» ή «GEORGOS Santorini» νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικό κρασί. Μέλη του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) εντόπισαν ανάλογες περιπτώσεις στην Αμερική, στην Πολωνία και στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Εgeo», ποικιλίας malbec και το «Εgeo» Cabernet Sauvignon με Merlot είναι κρασί που έχει παρασκευαστεί και εμφιαλωθεί στην Τουρκία. Οσο για τον «Γεωργό της Σαντορίνης» είναι κρασί που έχει παρασκευαστεί στην Ελλάδα και στη συνέχεια έχει εξαχθεί χύμα στις ΗΠΑ. Ο «Γεωργός» είναι, όπως αποδείχθηκε Ελληνας που ζει στις ΗΠΑ, ονομάζεται Γιώργος και εμφιάλωνε το κρασί στις ΗΠΑ με αυτή την επωνυμία. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να κερδίσει από το όνομα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κρασί στην αγορά των ΗΠΑ. Και η ΠΓΔΜ όμως βγάζει κρασί ποικιλίας Merlot με την επωνυμία Alexander the Great και την ανάλογη εικόνα στην ετικέτα. Η «Ancient Thrace» από την άλλη είναι κρασί από τη Βουλγαρία.

Για να περιοριστεί η συγκεκριμένη πρακτική, ο ΣΕΟ ενημέρωσε τα υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αποφασιστούν συγκεκριμένες από κοινού ενέργειες.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Συνδέσμου και εκπροσώπων των δύο υπουργείων με τη συμμετοχή του πρέσβη κ. Λ. Παπακωνσταντινίδη, γενικού διευθυντή του ΥΠΕΞ και του προϊσταμένου του τμήματος Αμπέλου και Οίνου κ. Δ. Γραμματικού, αποφασίστηκε να σταλεί άμεσα εγκύκλιος από το ΥΠΕΞ προς τις οικονομικές και εμπορικές υπηρεσίες των ελληνικών πρεσβειών. Με την εγκύκλιο έχει ζητηθεί έως το τέλος Ιουνίου να εντοπιστούν οι ετικέτες οίνου τρίτων χωρών που παραπέμπουν σε ελληνικά ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης ) ή ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης) κρασιά ή έχουν στοιχεία «ελληνικότητας» και να υποβάλουν σχετική αναφορά. «Με βάση αυτό το υλικό θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να αναζητηθούν με τη συνδρομή του ΣΕΟ νομικές οδοί και βάσεις για την προστασία του ελληνικού οίνου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναζήτηση νομικών λύσεων

Για τα κρασιά που η ετικέτα τους παραπέμπει σε συγκεκριμένες ποικιλίες ελληνικών κρασιών τα οποία έχουν κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η νομοθεσία προσφέρει περισσότερες δυνατότητες διεκδίκησης, δεδομένου ότι με τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπάρχει σχετική διακρατική συμφωνία.

Οσον αφορά τις άλλες περιπτώσεις που με λέξεις ή εικόνες τα κρασιά προσπαθούν να μοιάζουν ελληνικά για εκείνους που δεν θα διαβάσουν τα μικρά γράμματα, από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του Συνδέσμου αναφέρεται ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν νομικές λύσεις για την προστασία όχι μόνο του ελληνικού κρασιού αλλά και της φήμης του στο εξωτερικό.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λιβαδειά: Ένταση με αγρότες – Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, «περικύκλωσαν» τον Κώστα Τσιάρα

Χτες

Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε η στάθμευση των τρακτέρ έξω από το διοικητήριο, όπου ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση.

Λήξη «συναγερμού», δεν αποσύρεται ο ΛεΜπρόν Τζέιμς – Τι αφορούσε η πολυαναμενόμενη «second decision»

Χτες

Αγωνία τέλος για τα εκατομμύρια των οπαδών του ΛεΜπρόν Τζέιμς ανά τον κόσμο και γενικότερα τους οπαδούς του

Πότε «πέφτει» η Black Friday 2025

Χτες

«Κλείδωσε» η μέρα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο υβρίδιο λύκου‑σκύλου στην Ελλάδα

Χτες

Για πρώτη φορά, ένα υβρίδιο λύκου-σκύλου επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα

Κατέρρευσε μπαλκόνι στο Λαύριο – Μία γυναίκα τραυματίστηκε

Χτες

Μπαλκόνι κατέρρευσε στο Λαύριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μία γυναίκα

Μαχαίρωσαν δήμαρχο σε πόλη της Γερμανίας – Δίνει μάχη για τη ζωή της

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δέχθηκε 13 μαχαιριές

Νομπελίστας «εκτός δικτύου»: Η επιτροπή δεν μπορεί να τον εντοπίσει ‑ Κάνει πεζοπορία στη φύση

Χτες

Ο Φρεντ Ράμσντελ, ένας από τους φετινούς νικητές του Νόμπελ Ιατρικής, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τη βράβευσή του

Έφηβος έκανε στο ChatGPT αυτή την ερώτηση και κατέληξε με χειροπέδες

Χτες

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ο μαθητής ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για αστείο

Κατέρρευσε εξαώροφο κτίριο στη Μαδρίτη ‑ Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

Χτες

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν αποκλείσει την περιοχή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.