E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Διαχωρισμός Εκκλησίας ‑ Κράτους με Συνταγματική Αναθεώρηση

Η επόμενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα

Διαχωρισμός Εκκλησίας ‑ Κράτους με Συνταγματική Αναθεώρηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/6/2018 | 11:23

Αποφασισμένος να επιμείνει στη στρατηγική της ανάδειξης σαφών διαχωριστικών γραμμών με την Νέα Δημοκρατία φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έκανε το πρώτο βήμα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και ετοιμάζεται να κάνει την επόμενη κίνηση με μοχλό την αναθεώρηση του Συντάγματος, προωθώντας τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός θα «ανοίξει» τη συζήτηση για την αναθεώρηση τον επόμενο μήνα, παρότι επισήμως, ως νομικό κείμενο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Σημειώνεται πως το περίγραμμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας είχε περιγραφεί σε κείμενο πριν από περίπου έναν χρόνο και προβλέπει:

  • Πρώτον, ότι καθιερώνεται πλήρως η διακριτότητα Κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο.
  • Δεύτερον, τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας.
  • Τρίτον, την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει τον κίνδυνο αντιδράσεων από τους κόλπους της Εκκλησίας. Όμως, εκτιμά πως θα αποδειχθούν ελεγχόμενες. Εξάλλου η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει λειτουργικές σχέσεις με την ηγεσία της, όπως καταδεικνύει και η υποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, η δρομολόγηση των διαδικασιών της αναθεώρησης του Συντάγματος εισάγει μια νέα κρίσιμη παράμετρο στο πολιτικό «παζλ» μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, που παραμένει η ισχυρή πιθανότητα να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές.

Κοντονής: Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες

«Πρέπει να τεθεί κατά τη γνώμη μου το θέμα. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωνε, έτσι, σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες για την επιθυμία του Πρωθυπουργού.

Υπέρ διαχωρισμού Εκκλησίας - Κράτους οι Τέρενς Κουίκ και Γιώργος Κυρίτσης

Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησιάς τάχθηκε σήμερα με δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουικ, λέγοντας ότι θα δώσει μάχη στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, όπου αναμένεται ζωηρή συζήτηση όπως είπε, για να περάσουν οι απόψεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησιάς γιατί θα συσπειρώσει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε τη Δευτέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης.

«Οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησιάς είναι σημαντικότερες από το όνομα των Σκοπίων» πρόσθεσε σημειώνοντας πάντως ότι μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός με τη συμφωνία της Εκκλησίας.

Τι θα κάνει η ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιταχθεί στην πρόταση για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, παρότι ο κ. Τσίπρας θα την αξιοποιήσει προκειμένου να τον κατηγορήσει ότι εγκαταλείπει οριστικά τον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει, όμως, πώς θα χειριστεί συνολικά την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξετάζοντας δύο εναλλακτικές στρατηγικές. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή η πρώτη είναι να κινηθεί σε μια λογική συνολικής άρνησης διαλόγου με την κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι εντάσσει την αναθεώρηση στο εκλογικό παιχνίδι. Η δεύτερη, να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων, ώστε να διασφαλιστεί η υπερψήφισή της αλλαγής τους από τουλάχιστον 180 βουλευτές της παρούσας Βουλής.

Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια, ως πρωθυπουργός να τις μορφοποιήσει με βάση τις δικές του πολιτικές κατευθύνσεις, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούν να υπερψηφιστούν από μόλις 151 βουλευτές από την επόμενη Βουλή.

Το χρονοδιάγραμμα

Σημειώνεται, τέλος, ότι η διαδικασία της αναθεώρησης θα συμπέσει σε μεγάλο βαθμό χρονικά με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές: Με το άνοιγμα της νέας συνόδου, τον Οκτώβριο, θα πρέπει να αναμένεται η κατάθεση της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, συγκροτείται με απόφαση προέδρου της Βουλής Επιτροπή Αναθεώρησης, και με πρότασή του που εγκρίνεται από την Ολομέλεια, ορίζεται προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της και την κατάθεση της έκθεσής της. Και αυτή η διαδικασία, δηλαδή η συγκρότηση της επιτροπής και η έναρξη λειτουργίας της εκτιμάται ότι θα γίνει το πολύ ως τις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί τρίμηνη προθεσμία για την έκθεσή της.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι αλλάζει στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ με το νέο έτος ‑ Όλες οι απαντήσεις σε 17 ερωτήσεις

Σήμερα

Με 17 ερωτήσεις και απαντήσεις, η ΕΥΔΑΠ διευκρινίζει ποιους αφορά, ποια είναι η επιπλέον χρέωση και ποια τα οφέλη για τους πολίτες

Συναγερμός σε σχολείο στα Χανιά – Μαθήτρια λυκείου διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Σήμερα

Νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική του νοσοκομείου της πόλης - Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Παππάς: Δεν με αναζήτησε κανείς, δεν φυγαδεύτηκα – Ντρέπομαι για το επεισόδιο

Σήμερα

Οι πρώτες δηλώσεις μετά το επεισόδιο με τον δημοσιογράφο

Καμήλα κλώτσησε γυναίκα θεατή σε χριστουγεννιάτικη παράσταση εκκλησίας στο Χιούστον, δείτε βίντεο

Σήμερα

Η εκκλησία ανακοίνωσε ότι σταματά τη διέλευση ζώων από τους χώρους των θεατών

«Αλμυρό» το νερό των Αθηναίων: Αυξήσεις προτείνει η ΕΥΔΑΠ

Σήμερα

Από τις αυξήσεις εξαιρούνται όλοι οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου

Διαμαντής Καραναστάσης: Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ – Του πήραν το δίπλωμα και «έφαγε» πρόστιμο 350 ευρώ

Σήμερα

Ο πρώην βουλευτής ελέγχθηκε σε μπλόκο της τροχαίας στη λεωφόρο Αμαλίας

Περιορίζονται οι αναβολές στράτευσης – Στο χακί θα ντύνονται οι φοιτητές υποχρεωτικά στα 25 τους σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο

Σήμερα

Για σήμερα στις 11 το πρωί προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων έξω από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Για λίγο ακόμα ο ηλιόλουστος καιρός – «Κλείδωσε» η πρόγνωση για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Σήμερα

Γενικά αίθριος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.