E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η έκρηξη βόμβας που ξετύλιξε το κουβάρι της 17 Νοέμβρη

Στις 29 Ιουνίου 2002

Σαν σήμερα: Η έκρηξη βόμβας που ξετύλιξε το κουβάρι της 17 Νοέμβρη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαν σήμερα πριν από 16 ακριβώς χρόνια, που μια πρόωρη έκρηξη βόμβας έγινε η αφορμή για να αρχίσει η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Η δράση της οργάνωσης είχε ξεκινήσει από το 1975 και παρόλο που αρκετές φορές η αστυνομία έφτασε κοντά στην σύλληψη, για 27 χρόνια η οργάνωση παρέμενε ακλόνητη, μοιάζοντας για πολλούς με οργάνωση-φάντασμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2002 ήρθε η στιγμή να σταματήσει την δράση της. Στις 29 Ιουνίου στο λιμάνι του Πειραιά, μια βόμβα εξερράγη πρόωρα στα χέρια του ανθρώπου που πήγε να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins. Ο τραυματίας θα συλληφθεί από το Λιμενικό Σώμα και πάνω του βρίσκεται ένα περίστροφο το οποίο ανήκε στον αστυνομικό Χρήστο Μάτη. Ο αστυνομικός είχε σκοτωθεί το 1984 κατά την διάρκεια ληστείας και το περίστροφο, όπως ανακάλυψε η αστυνομία, είχε χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις και δράσεις της «17 Νοέμβρη». Ο δράστης μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με σοβαρά τραύματα στα μάτια, στον θώρακα και στο δεξί χέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυο μέρες μετά, ο τραυματίας ταυτοποιείται. Πρόκειται για τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε μετακομίσει από την Φλώρινα στην Αθήνα, όπου εργαζόταν ως αγιογράφος. Γιος ιερέα με εννέα αδέρφια, εντάχθηκε στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς όταν φοιτούσε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στις 3 Ιουλίου η αστυνομία ανακαλύπτει μια γιάφκα στην οδό Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια και μια δεύτερη στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι. Λίγο αργότερα συνελήφθη ο αδερφός του Σάββα, ο Χριστόδουλος Ξηρός στην Αθήνα, ενώ θα συλληφθούν και οι Βασίλης Ξηρός και Διονύσης Γεωργιάδης στην Θεσσαλονίκη, στις 16 Ιουλίου.

Μια μέρα αργότερα, θα συλληφθεί στους Λειψούς ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που θεωρήθηκε ο ιθύνων νους της οργάνωσης. Ακολούθησαν πολλές συλλήψεις σε Αθήνα κυρίως αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως στην Καρδίτσα και στο Μόρφιο Θεσπρωτίας. Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ακόμα ένα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, παραδίδεται μόνος του στις Αρχές, αφού για περισσότερο από δυο μήνες κρυβόταν στο Αγκίστρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έναν χρόνο αργότερα, οι 17 συλληφθέντες δικάστηκαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Οι 13 από τους 17 καταδικάζονται σε διάφορες ποινές, που έφτασαν και τις 21 φορές ισόβια. Τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι και αφεθήκαν ελεύθεροι.

Με αυτόν τον κινηματογραφικό τρόπο εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», που δρούσε σχεδόν ανενόχλητη για 27 χρόνια, σκοτώνοντας 23 ανθρώπους και προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς και η δράση της έφτασε στο τέλος της.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.