E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βάσεις 2018: Που θα πέσουν και που θα ανέβουν

Στα 4 επιστημονικά πεδία

Βάσεις 2018: Που θα πέσουν και που θα ανέβουν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/7/2018 | 10:18

Μοιραία αποδείχτηκαν τα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και της Χημείας στις πανελλήνιες εξετάσεις για τη φετινή πορεία των βάσεων. Τα μαθήματα με τον μικρότερο συντελεστή βαρύτητας (0,7) ήταν αυτά που καθόρισαν φέτος τον μέσο όρο των μαθητών και οδηγούν σε πτώση τις βάσεις δημοφιλών σχολών όπως οι ιατρικές και οι πολυτεχνικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταθερές λοιπόν αναμένεται να παραμείνουν, οι νομικές σχολές, ενώ οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου θα παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Παρόμοια αναμένεται η πορεία των βάσεων και στις οικονομικές σχολές με μικρές αυξομειώσεις. Στην πτωτική πορεία των περισσότερων βάσεων σε σχολές και τμήματα τρανή εξαίρεση αποτελούν τα παιδαγωγικά, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν και φέτος την ανοδική τους πορεία, με τα περιφερειακά τμήματα να καταγράφουν άνοδο ακόμα και 2.000 με 3.000 μόρια.

Δείτε τα στατιστικά των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και πώς οι επιδόσεις τους θα επηρεάσουν τις φετινές βάσεις.

1ο επιστημονικό πεδίο - Ανθρωπιστικές Σπουδές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεαματικά χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου επιστημονικού πεδίου στην Ιστορία. Από 18 και πάνω έγραψαν 2.524 υποψήφιοι ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.737. Χαμηλότερες ήταν, οι επιδόσεις και στη Νεοελληνική Έκθεση. Αντίθετα, το μάθημα των Αρχαίων ανέδειξε αρκετούς υποψήφιους με καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρσι με 2.949 άτομα να γράφουν από 17 και πάνω, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τα 2.016 άτομα.

Τα Λατινικά αποτέλεσαν ακόμα μία ευχάριστη έκπληξη για τους υποψηφίους, με το 1 /3 εξ αυτών να γράφει πάνω από 18, όταν πέρσι μόλις το 175 ήταν στην ίδια κατηγορία. «Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε 1.000 υποψήφιους λιγότερους σε σχέση με πέρσι στο εν λόγω πεδίο, 5% περισσότερες θέσεις αλλά και την επάνοδο των παιδαγωγικών τα οποία θα διεκδικήσουν κυρίως οι υποψήφιοι του 1 ου επιστημονικού πεδίου, διαμορφώνουν συνθήκες σταθερότητας των βάσεων με οριακές αυξομειώσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εντυπωσιακές. Η μόνη αναμενόμενη αύξηση θα είναι στα παιδαγωγικά τμήματα της περιφέρειας όπου δεν θα ήταν καθόλου περίεργο να δούμε ακόμα και 2.000 με 3.000 μόρια αυξημένες τις βάσεις», αναφέρει ο κ. Χατζητέγας.

Σημειώνεται ότι το 1ο επιστημονικό πεδίο αποτελεί το πεδίο με το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας, λόγω της υψηλής ζήτησης που είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον μικρό αριθμό θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ,.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2ο επιστημονικό πεδίο - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

Το μάθημα της Φυσικής είναι αυτό που θα συμπαρασύρει φέτος τις βάσεις προς τα κάτω. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι που έγραψαν φέτος 19-20 είναι 2.902, όταν πέρσι ήταν 4.81 7. Αντίστοιχα, υψηλό ήταν σε σχέση με πέρσι και το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση; ανεβασμένο κατά 12 μονάδες. Ειδικότερα, το '39,78% φέτος έγραψε κάτω από τη βάση όταν πέρσι ήταν το 27,9%.

Στα Μαθηματικά οι αριστούχοι κινήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι με μικρές αυξομειώσεις στους βαθμούς 18-19 και 19-20. Όσον αφορά τα ποσοστά κάτω από τη βάση, κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, στο 56%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι βάσεις θα κινηθούν προς τα κάτω, αλλά πρόκειται για ένα επιστημονικό πεδίο που έχει πολλά τμήματα, πολλές θέσεις για τους υποψηφίους. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο έχουμε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης καθώς οι θέσεις που διατίθενται είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων», συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας, σημειώνοντας ότι ειδικά στα περιφερειακά ΤΕΙ θα καταγραφούν και φέτος πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

3ο επιστημονικό πεδίο - Επιστήμες Υγείας

Λιγότεροι ήταν οι άριστοι σε Βιολογία, Χημεία και Φυσική, γεγονός που δείχνει ότι οι βάσεις θα πιεστούν προς τα κάτω στις ιατρικές σχολές. «Στα κεντρικά Ιδρύματα αναμένεται οριακή πτώση, ενώ στην περιφέρεια μεγαλύτερη, με την Ιατρική Αλεξανδρούπολης να πέφτει ακόμα και 300 μόρια», αναφέρει ο κ. Χατζητέγας.

Στη Βιολογία από 19 και πάνω έγραψαν 1.132 υποψήφιοι ενώ πέρσι 1.439, ενώ στη Χημεία 3.424 υποψήφιοι έναντι 3.758. Στα ίδια επίπεδα παρέμειναν τα ποσοστά κάτω από τη βάση με 31% στη Βιολογία και 26% στη Χημεία.

4ο επιστημονικό πεδίο - Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής

Θεαματικά καλύτερες βαθμολογίες είχε το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας σε σχέση με πέρσι. Τα στατιστικά είναι ενδεικτικά, καθώς φέτος το 12,07% έγραψε από 19 και πάνω ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,4%.

«Στον αντίποδα τα μαθήματα ΑΕΠΠ και Νεοελληνική Γλώσσα παρουσίασαν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να αναμένονται οριακές αυξομειώσεις. Ίσως βέβαια στα οικονομικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να παρατηρήσουμε αυξήσεις, καθώς μπαίνει στο παιχνίδι του μηχανογραφικού δελτίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».

Όπως και πέρσι, τα Μαθηματικά στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο αποδείχθηκαν 8α-τερλώ. Το 83,17% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ οι αριστούχοι ήταν μόλις 39 υποψήφιοι σε ποσοστό 0,17% και όσοι έγραψαν από 18 έως 19 έφτασαν τους 92 υποψηφίους, ελαφρώς αυξημένοι σε σχέση με πέρσι.

Οι ανατροπές

Μεγάλοι χαμένοι φέτος είναι οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών και των οικονομικών και πληροφορικής που αναζητούσαν μια θέση στα παραϊατρικά τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου. Στο 1 ο επιστημονικό πεδίο το 59% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ στο 4ο επιστημονικό πεδίο το 68,88% έγραψε κάτω από τη βάση. Ήδη οι υποψήφιοι αυτοί δέχονται ποινή μορίων, η οποία σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις κρατάει την πόρτα των παραϊατρικών τμημάτων κλειστή για αυτούς. Στην πτωτική πορεία των βάσεων, τρανή εξαίρεση αποτελούν τα παιδαγωγικά τμήματα, τα οποία πλέον έχουν ανοίξει από όλα τα επιστημονικά πεδία με αποτέλεσμα να είναι υψηλός πια ο ανταγωνισμός. Αντίστοιχα, υψηλή ζήτηση αναμένεται και στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε τμήματα που ήταν ήδη δημοφιλή στα δύο καταργημένα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά όπως τα παραϊατρικά.

Σε αυτά τα μαθήματα «πάτωσαν» οι περισσότεροι

Όπως κάθε χρόνο, τα ποσοστά και οι απόλυτοι αριθμοί των υποψηφίων που έπεσαν κάτω από τη βάση ήταν υψηλά. Σταθερά το 1/3 γράφουν κάτω από τη βάση σε αρκετά μαθήματα ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι υποψήφιοι πού δεν καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι του 10 αγγίζουν τους 8 στους 10.

Τις χαμηλότερες επιδόσεις σε μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας όπως τα Μαθηματικά, τις σημείωσαν οι υποψήφιοι του 4ου επιστημονικού πεδίου που αφορά τις σχολές της Πληροφορικής και των οικονομικών. Ενδεικτικά το 52,83% έγραψε από 0 έως 5, ενώ το 30,34% από 5 έως 10 εκτοξεύοντας πάνω από 80% το σύνολο. Το ποσοστό αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για το συγκεκριμένο πεδίο, καθώς και πέρσι 8 στους 10 έγραψαν κάτω από τη βάση. Πολύ χαμηλές επιδόσεις σημείωσαν και στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον με το 26,21% να γράφει κάτω από 5 και το 24,25% μέχρι Ί0.

Υψηλά επίπεδα σημειώνονται και στο 1ο επιστημονικό πεδίο που το 46,21% κατέγραψε βαθμό κάτω από τη βάση στην Ιστορία, το 36,59% κάτω από τη βάση στα Αρχαία και το 29,10% κάτω από τη βάση στα Λατινικά. Πολύ κακές επιδόσεις σημείωσαν φέτος οι υποψήφιοι και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας με το 59,33% να γράφει κάτω από τη βάση.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, το 56,21 % έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά και το 39,78% κάτω από τη βάση στη Φυσική, αυξημένο σε σχέση με πέρσι κατά 12 μονάδες.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, καταγράφονται τα μικρότερα ποσοστά κάτω από τη βάση (πρόκειται για το πιο ανταγωνιστικό πεδίο με τα λιγότερα τμήματα κάτω από τη βάση). Στη Βιολογία το 31,33% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ στη Χημεία το 26,25%.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι αλλάζει στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ με το νέο έτος ‑ Όλες οι απαντήσεις σε 17 ερωτήσεις

Σήμερα

Με 17 ερωτήσεις και απαντήσεις, η ΕΥΔΑΠ διευκρινίζει ποιους αφορά, ποια είναι η επιπλέον χρέωση και ποια τα οφέλη για τους πολίτες

Συναγερμός σε σχολείο στα Χανιά – Μαθήτρια λυκείου διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Σήμερα

Νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική του νοσοκομείου της πόλης - Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Παππάς: Δεν με αναζήτησε κανείς, δεν φυγαδεύτηκα – Ντρέπομαι για το επεισόδιο

Σήμερα

Οι πρώτες δηλώσεις μετά το επεισόδιο με τον δημοσιογράφο

Καμήλα κλώτσησε γυναίκα θεατή σε χριστουγεννιάτικη παράσταση εκκλησίας στο Χιούστον, δείτε βίντεο

Σήμερα

Η εκκλησία ανακοίνωσε ότι σταματά τη διέλευση ζώων από τους χώρους των θεατών

«Αλμυρό» το νερό των Αθηναίων: Αυξήσεις προτείνει η ΕΥΔΑΠ

Σήμερα

Από τις αυξήσεις εξαιρούνται όλοι οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου

Διαμαντής Καραναστάσης: Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ – Του πήραν το δίπλωμα και «έφαγε» πρόστιμο 350 ευρώ

Σήμερα

Ο πρώην βουλευτής ελέγχθηκε σε μπλόκο της τροχαίας στη λεωφόρο Αμαλίας

Περιορίζονται οι αναβολές στράτευσης – Στο χακί θα ντύνονται οι φοιτητές υποχρεωτικά στα 25 τους σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο

Σήμερα

Για σήμερα στις 11 το πρωί προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων έξω από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Για λίγο ακόμα ο ηλιόλουστος καιρός – «Κλείδωσε» η πρόγνωση για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Σήμερα

Γενικά αίθριος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 26
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.