E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ελπίδες για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;

Συμπλήρωσαν τέσσερις μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης

Ελπίδες για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/7/2018 | 11:58

Τέσσερις μήνες κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης συμπληρώνουν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, χωρίς μέχρι στιγμής να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ελπίδα ότι η επικείμενη άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υπόθεση κράτησης του Αγγέλου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη στις φυλακές της Αδριανούπολης εκφράζουν στη RealNews ο πατέρας του ενός εκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και έγκριτοι συνταγματολόγοι.

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πολιτικό του σύμμαχο και ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί –βάσει των φιλοκυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ – συμφώνησαν να μην επεκτείνουν άλλο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ο τερματισμός των έκτακτων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως μέσα στον Ιούλιο, οπότε και συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια μετά την προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είναι γνωστό, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται για περισσότερο από 4 μήνες στην Αδριανούπολη, δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι η αναστολή της ισχύος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει υπογραφεί και από την Τουρκία.

Στο άρθρο 5 η Συνθήκη αναφέρει: «Αν σε συλλάβουν, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις γιατί. Αν συλληφθείς, έχεις το δικαίωμα να περάσεις σε σύντομο χρόνο από δίκη ή να αφεθείς ελεύθερος μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στην εφημερίδα RealNews ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του κρατούμενου ανθυπολοχαγού δηλώνει πως ήταν ήδη ενήμερος για την εξέλιξη. «Εκ πρώτης όψεως είναι μία θετική εξέλιξη. Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν ξέρουμε ακριβώς την τουρκική νομοθεσία και τι δικαιώματα έχουν αρθεί με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και δεδομένου ότι πάντα ισχύει ο επιεικέστερος για τους κατηγορούμενος νόμος, τουλάχιστον στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι σίγουρα θα επηρεάσει και εμάς», αναφέρει ο πατέρας του Α. Μητρετώδη, διατηρώντας πάντα τις επιφυλάξεις του.

«Με τους Τούρκους δικηγόρους δεν μιλάμε καθημερινά. Ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες ημέρες. Έπειτα υπάρχει και ένα άλλο ζητούμενο. Αποφάσισαν ότι θα αρθεί η κατάσταση, αλλά από την ώρα που το είπαν μέχρι να εφαρμοστεί μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πάντως πως είναι μία ευνοϊκή εξέλιξη», επανέλαβε ο κ. Μητρετώδης.

Για τις νέες ελπίδες αποφυλάκισης μίλησε και ο Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, εκφράζοντας αισιοδοξία και επιφυλάξεις. «Σίγουρα βελτιώνει το τοπίο η άρση της κατάστασης πολιορκίας στην Τουρκία. Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις της Άγκυρας. Λογικά θα είναι ότι είτε θα τους απαγγελθούν κατηγορίες είτε θα τους αφήσουν ελεύθερους. Βέβαια, η κατηγορία που θα τους απαγγείλουν μπορεί να είναι πολύ βαριές π.χ να τους κατηγορήσουν για κατασκοπεία».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό stage του Tomorrowland – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Χτες

Συναγερμός λίγες ώρες πριν την έναρξη του μεγαλύτερου φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στον κόσμο – Καμία απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, αλλά σημαντικές υλικές ζημιές

Κυψέλη: Θρίλερ σε σουπερμάρκετ ‑ 34χρονος άρπαξε μαχαίρι και το κάρφωσε στο λαιμό του

Χτες

Έντρομοι παρακολουθούσαν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες

Συρία: Περισσότεροι από 300 οι νεκροί από τις επιθέσεις κατά Δρούζων ‑ Στον «αέρα» η εκεχειρία

Χτες

Σε μια κλωστή κρέμεται η ούτως ή άλλως ιδιαίτερα εύθραυστη ειρήνη στη Μέση Ανατολή

ΗΠΑ: Δασκάλα απέκτησε παιδί με 13χρονο μαθητή της ‑ Η λεπτομέρεια που το αποκάλυψε

Χτες

Κακοποιούσε σeξουαλικά το παιδί από τα 11 του - Αντιμετωπίζει φυλάκιση 10 ετών

Δολοφονία Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή: Προσήχθησαν η πρώην σύζυγος, ο σύντροφός της και 3 ακόμα άτομα

Χτες

Η πρώην σύζυγος του Πολωνού καθηγητή που δολοφονήθηκε στις 4 Ιουλίου στην Αγία Παρασκευή και τέσσερα ακόμη άτομα προσήχθησαν από την ΕΛΑΣ

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο 76χρονος που κατηγορείται πως έκαψε το σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του

Χτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 76χρονος έβαλε φωτιά με εύφλεκτο υγρό στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του - Εκείνη απουσίαζε από το σπίτι

Πάτρα: Ανδρας χτύπησε σύζυγο, ανήλικα παιδιά και μητέρα – Επιτέθηκε και σε αστυνομικό

Χτες

Τελικά συνελήφθη και αντιμετωπίζει αρκετές κατηγορίες με κύρια αυτή της ενδοοικογενειακής βίας.

Βίντεο: Πήγαν να σκοτώσουν μαχητή του ΜΜΑ έξω από το σπίτι του στο Νταγκεστάν

Χτες

Αντεπιτέθηκε, πάλεψε, δέχτηκε σφαίρες και κατάφερε να βγει ζωντανός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.