E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τσακαλώτος: Δεν πήραμε όσα θέλαμε για το χρέος, αλλά έχουμε καθαρό διάδρομο

Eίπε 44 φορές στην ομιλία του τις λέξεις «ψεύτες και αναξιόπιστοι»

Τσακαλώτος: Δεν πήραμε όσα θέλαμε για το χρέος, αλλά έχουμε καθαρό διάδρομο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/7/2018 | 20:25

Στις διαφορές της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με αυτές της ΝΔ, στο παρελθόν, σήμερα και στο μέλλον, επικέντρωσε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ταυτοχρόνως ανέλυσε τα οφέλη της Συμφωνίας για το χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσακαλώτος, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ είπε 44 φορές στην ομιλία του τις λέξεις «ψεύτες και αναξιόπιστοι» δεν ανέφερε ούτε μία φορά την λέξη «χρέος», σαν να μην ήταν το βασικό θέμα στο Γιούρογκρουπ.

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στην Συμφωνία επισημαίνοντας ότι όσα κριτήρια είχε θέσει γι’ αυτή, έχουν επιτευχθεί και επικαλέστηκε τον ξένο Τύπο σύμφωνα με τον οποίο «η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα δίνει ελπίδα μετά από χρόνια λιτότητας». Επίσης τόνισε ότι παραδέχονται όλοι ότι με τα μέτρα που λήφθηκαν τουλάχιστον για 15 χρόνια θα έχουμε τον καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές. Εξήγησε ότι «δεν πήραμε τον γαλλικό μηχανισμό» μεν, πήραμε όμως την υπόσχεση – «διαφορετική από το 2012» - ότι θα ξανακοιτάξουμε το χρέος μετά από 15 χρόνια, αλλά με επιστημονικό τρόπο όχι με βάση πως θα αισθάνονται οι υπουργοί τότε. «Είναι συγκεκριμένη πρόταση και δέσμευση για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές μακροπρόθεσμα» τόνισε.

«Βάλαμε τα κριτήρια και τα κερδίσαμε. Πόσο διαφορετικά από το 2014» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και αντιπαρέβαλλε με τα όσα είπε η ΝΔ ότι ήταν από τότε στο τραπέζι. «Το κείμενο του 2014 του ΔΝΤ λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αφού ήταν βιώσιμο, γιατί θα μας έδιναν κάτι;», διερωτήθηκε και προσέθεσε πως ακόμη κι αν ήταν βιώσιμο ήταν γιατί η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν πήρατε τίποτα για το χρέος και δεν είχατε και "μαξιλάρι". Δεν θα μπορούσατε να βγείτε μόνοι σας, άρα υπήρχε τρίτο μνημόνιο», είπε προς την ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών ενώ υπογράμμισε ότι και τα όσα σήμερα λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα πράξει στο μέλλον αφορούν σε «μαγικές λύσεις».

«Κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ένα διάγραμμα που δείχνει ότι φτάσαμε στον πάτο το 2011 με -9% ανάπτυξη, πήγε -7%, μετά -3% και είχαμε ένα χρόνο με 0,8%. Το καταθέτω τώρα κι εγώ ως μαρτυρία υπεράσπισης. Ότι φέρατε μετά από πέντε χρόνια 0,8%», είπε αναφερόμενος στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η μεγάλη διαφορά μας όμως με την ΝΔ είναι ότι χτίζουμε την πολιτική μας πάνω σε πραγματικές τάσεις στην Οικονομία», προσέθεσε και κατέθεσε διάγραμμα σύμφωνα με το οποίο τον Ιούνιο υπήρξε δριμεία αύξηση εξαγωγών. «Πάει κι αυτό το αφήγημα» ανέφερε. Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι ταυτοχρόνως μειώνεται η φτώχεια και ιδίως την παιδική φτώχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Άρα όχι μόνο ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη που μειώνει την φτώχεια, μειώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό, την παιδική φτώχεια», είπε.

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης τόνισε ότι στρέφεται στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στην Δικαιοσύνη και στο επενδυτικό κλίμα και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει «ποιες δεσμεύσεις δεν ήταν στο τρίτο πρόγραμμα» και ακόμη να ξεκαθαρίσει αν θέλει να υπάρχει ανοιχτή διαδικασία στην επιλογή των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών, ή επιμένει στην διαδικασία που ο ίδιος επέλεξε «να τους αλλάξει όλους σε μία νύχτα πριν έρθει η επόμενη κυβέρνηση».

«Η διαφορά μας είναι ότι υπάρχει η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των ΣΣΕ, όσα δηλαδή μας δίνουν την εμπιστοσύνη για δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενόψει των Ευρωεκλογών σε ένα χρόνο, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ΝΔ να ξεκαθαρίσει με ποιές θέσεις προχωρεί για το μεταναστευτικό, για το ζήτημα της μη επέκτασης του εθνικισμού και την ανάπτυξη. «Εμείς στο μεταναστευτικό δεν βλέπουμε ορδές μεταναστών αλλά τον Χασάν και τη Φατίμα και την ιστορία τους. Εσείς θα πάτε με τον λόγο του πρώην αρχηγού σας θα πάτε ότι θα μας πάει στα ειδικά δικαστήρια επειδή έχουμε ανοιχτά σύνορα;», διερωτήθηκε προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος, έκανε λόγο για αντίφαση στον τρόπο που η κυβέρνηση και η ΝΔ αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας πως αυτή η κυβέρνηση προωθεί την ανάπτυξη που θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος, απευθύνθηκε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καλώντας τους:

«Ο,τι έχουμε καταφέρει το έχουμε καταφέρει μαζί. Σας λέω μην φοβάστε και εξηγείστε στο κόσμο τί διακυβεύεται τον επόμενο χρόνο, εξηγείστε ότι δεν φοβάστε τίποτα εκτός από τον φόβο, ότι μπορούμε να πάμε μπροστά, ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και όλοι μαζί μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Χτες

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Χτες

Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Χτες

Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Χτες

Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Χτες

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Χτες

Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Χτες

«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Χτες

Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Απίστευτο: Πόνταρε 30.000 δολάρια στην πτώση του Μαδούρο και έγινε πλούσιος

Χτες

Το «χρυσό» ποντάρισμα για την πτώση του καθεστώς Μαδούρο

Ο «Αϊνστάιν της Wall Street» αποκαλύπτει το μυστικό για να γίνετε πλούσιοι

Χτες

Η συμβουλή του ανθρώπου που ζει τη Wall Street εδώ και 40 χρόνια

ΥΠΑ: Προβλήματα στις επικοινωνίες του FIR Αθηνών ‑ Έχει εκδοθεί NOTAM

Χτες

Για την απόλυτη διατήρηση της ασφάλειας των πτήσεων, προς το παρόν εξυπηρετείται μόνο μέρος των υπερπτήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.