E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στο ράφι οι συνομιλίες με Αλβανία για τις διμερείς διαφορές

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει ακόμα ένα εθνικό θέμα, εν μέσω αντιδράσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Στο ράφι οι συνομιλίες με Αλβανία για τις διμερείς διαφορές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 7/7/2018 | 13:11

Για πιο "κατάλληλο" πολιτικό χρόνο αφήνει η κυβέρνηση τις αποφάσεις που αφορούν την επίλυση των διμερών διαφορών με την Αλβανία. Η θύελλα αντιδράσεων που προέκυψε από τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονοματολογική διαφορά Ελλάδας - ΠΓΔΜ έχει ανησυχήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και προκρίνεται η μετάθεση της επίλυσης των συγκεκριμένων διαφορών αφού ολοκληρωθεί η μακρά και επίπονη πορεία επικύρωσης των πολλών βημάτων της συμφωνίας της Πρέσπας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πολιτική απόφαση η οποία ελήφθη, κατά κύριο λόγο, από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρακτικά οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, ιδιαίτερα ανάμεσα στις επιτροπές οι οποίες ασχολούνται με την τεχνική επεξεργασία των προβλέψεων για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Πέρα από την πολιτική διάσταση του ζητήματος, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία στο συγκεκριμένο ζήτημα (ΑΟΖ) συχνά περιπλέκονται λόγω των ευαίσθητων πολιτικών ισορροπιών στη γειτονική χώρα. Εκεί, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα εμφανίζεται μάλλον σκεπτικός για την έγκριση μιας συμφωνίας που, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα είναι αρκετά πιο πρόθυμος να προωθήσει.

Στην εσωτερική ατζέντα της Αλβανίας (στην οποία η θεματολογία τίθεται πάντα σε ακραίους τόνους) ψηλά βρίσκεται και το θέμα της αποκαλούμενης «Τσαμουριάς», που, όπως έχει επανειλημμένως κοινοποιήσει η ελληνική πλευρά, δεν βρίσκεται επί τάπητος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιθέτως, εκείνο που συζητείται είναι οι περιουσίες που βρίσκονται σε μεσεγγύηση. Ως αυτή τη στιγμή, πάντως, έχουν γίνει επιμέρους βήματα στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως είναι η κατάργηση της προξενικής διατίμησης (για τους Αλβανούς) ή η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκταφής και αναγνώρισης των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41.

Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν δηλωθεί και από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, πρόοδος έχει σημειωθεί και στα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Ηπειρο. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται, ακόμη, το εμπόλεμο, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και την αλβανική, καθώς περιλαμβάνει ορισμένες νομικές δυσκολίες.
Έντυπη

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ατομο έπεσε στις ράγες του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια

Σήμερα

Το συμβάν δημιούργησε προβλήματα στην λειτουργία της Γραμμής 1

Αγρια επεισόδια στα VIP του Αλ Νασρ‑Αλ Χιλάλ: Ξύλο με κοντάρια και εκτοξευόμενα ποτήρια, δείτε βίντεο

Σήμερα

Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνονται φίλοι της Αλ Νασρ που βρίσκονται σε σουίτα να δέχονται επίθεση όταν τους... περικύκλωσαν οπαδοί της Αλ Χιλάλ

Ξαφνικό «λουκέτο» σε σχολεία στην Αττική

Σήμερα

Οι γονείς είχαν ήδη ενημερωθεί από τις σχολικές μονάδες

Νέες ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες: Οι ημερομηνίες κλειδιά

Σήμερα

72 δόσεις, εξωδικαστικό και προστασία κατοικίας

Συνέλαβαν δασκάλα που έκανε σeξ με 16χρονο μαθητή ‑ ποιος την κατέδωσε

Σήμερα

Η οικογένεια του 16χρονου ήταν φίλη με αυτή της 25χρονης Μακενζί Νοτ, η οποία είναι μητέρα ενός παιδιού

Απεργία 13 Μαΐου: Ποιοι συμμετέχουν σήμερα ‑ Τι ισχύει τελικά για τα ΜΜΜ και τα σχολεία

Σήμερα

Τι ώρα θα γίνει η συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας

Έξι παιδιά ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες στο Περιστέρι – Συνελήφθησαν οι γονείς

Σήμερα

Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν μετά από ανώνυμη καταγγελία

Νεκρό βρέφος στην Ξάνθη: Τι έδειξε το ιατροδικαστικό πόρισμα

Χτες

Για την υπόθεση με το νεκρό βρέφος στην Ξάνθη συνελήφθη η 33χρονη μητέρα του - Νοσηλεύεται φρουρούμενη στο τοπικό νοσοκομείο

Σοκ στο NBA: Έφυγε από τη ζωή ο Μπράντον Κλαρκ των Μέμφις Γκρίζλις σε ηλικία 29 ετών

Χτες

Ο ξαφνικός θάνατος του Κλαρκ έρχεται σχεδόν έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψή του στο Αρκανσο για αντικανονική προσπέραση, κατοχή ουσιών, φυγή και υπέρβαση του ορίου ταχύτητας όπως επίσης και διακίνηση ουσιών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.