E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η τρομοκρατική επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros»

Στα ανοιχτά της Αίγινας

Σαν σήμερα: Η τρομοκρατική επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros»
@wikipedia
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 11 Ιουλίου του 1988, ο εφιάλτης της τρομοκρατίας χτύπησε στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» και τους 471 επιβάτες του, που είχε ξεκινήσει το «αξέχαστο», όπως διαφήμιζε, ταξίδι του από το Τροκαντερό. Αυτοσχέδιοι μηχανισμοί εξερράγησαν με αποτέλεσμα το πλοίο να παραδοθεί στις φλόγες. Ο απολογισμός τραγικός. 13 νεκροί και 98 τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν 6.45 το απόγευμα και το πλοίο απομακρυνόταν από την Αίγινα. Η κρουαζιέρα στα νησιά του Σαρωνικού έφτανε κοντά στο τέλος της, με τους επιβάτες να επιστρέφουν στην Αθήνα. Όταν το πλοίο βρέθηκε ανάμεσα στα ερημονήσια Λαγούσες, ένας ένοπλος (που είχε επιβιβαστεί στην Αίγινα) έβγαλε το αυτόματο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Φυσικά επικράτησε πανικός. Οι επιβάτες έτρεχαν από εδώ και από κει και πολλοί έπεσαν στην θάλασσα. Λέγεται μάλιστα πως μερικοί από αυτούς έχασαν τις ζωές τους όταν μπλέχτηκαν στις προπέλες του πλοίου.

Ο ένοπλος συνέχισε να πυροβολεί σε κάθε κατεύθυνση και να πετά χειροβομβίδες. Ένας αυτοσχέδιος μηχανισμός που βρισκόταν μέσα σε μια τσάντα θα εκραγεί λίγο αργότερα και θα σκοτώσει τον τρομοκράτη. Το πλοίο θα παραδοθεί στις φλόγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ημέρα στις 2.45 το μεσημέρι στο Τροκαντερό, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο μάρκας Datsun Sunny, θα εκραγεί ακριβώς απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας. Οι 4 επιβάτες θα εξαϋλωθούν, ενώ η έκρηξη θα διαλύσει το αυτοκίνητο και θα δημιουργήσει ζημιές σε απόσταση 300 μέτρων.

Περίπου 5 ώρες αργότερα θα συμβεί και η επίθεση στο «City of Poros», ολοκληρώνοντας το έργο των τρομοκρατών. 13 νεκροί, οι τέσσερις στο αυτοκίνητο και 9 επιβάτες του πλοίου, ενώ οι τραυματίες έφταναν τους 98. Οι επιβάτες ήταν κατά την συντριπτική του πλειοψηφία ξένοι, Ευρωπαίοι κατά κύριο λόγο αλλά και Αμερικανοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάρτυρες είπαν αργότερα πως οι ένοπλοι ήταν δυο και αλληλοεξοντώθηκαν. Επρόκειτο για τον 21χρονο Μοχάμεντ Σοζαντ Αντνάν, που βρισκόταν στην Ελλάδα για τρεις μήνες και έναν επίσης 21χρονο εβραϊκής καταγωγής Γάλλο φοιτητή που δεν διευκρινίστηκε ποτέ ο ρόλος του. Τα αινίγματα και οι συνδέσεις των δυο επιθέσεων ήταν κάτι που ανέλαβε να λύσει η αστυνομία.

Όπως αποδείχτηκε, οι δυο επιθέσεις είχαν ένα κοινό: τα τέσσερα άτομα που σκοτώθηκαν στο αυτοκίνητο ήταν Άραβες, όπως και ο ένας εκ των δυο ενόπλων στο πλοίο. Ο ένας Άραβας του αυτοκινήτου ήταν ο Αμούντ Αμπούλ Χαμίντ, ο οποίος είχε ταξιδέψει από την Βηρυτό στην Σόφια και από κει μέχρι το Βελιγράδι, απ' όπου ήρθε στην Αθήνα. Μαζί του μέχρι το Βελιγράδι, είχε ταξιδέψει και ο Μοχάμεντ Σοζάντ Αντνάν, ο δράστης του «City of Poros», ο οποίος, για ευνόητους λόγους, έφθασε στην Ελλάδα με τρένο στις 8 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από τον Χαμίντ.

Ένας ακόμα από τους νεκρούς του αυτοκινήτου ήταν ο 38χρονος Χετζαμπ Τζαμπάλ, ο οποίος είχε συμμετάσχει το 1978 στην δολοφονία του Αιγύπτιου δημοσιογράφου, Γιουσούφ Ελ Σαμπάι στην Λευκωσία, την οργάνωση της οποίας είχε αναλάβει ο διαβόητος Παλαιστίνιος τρομοκράτης Αμπού Νιντάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη δολοφονία του Αιγύπτιου δημοσιογράφου, ο οποίος συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο στο Χίλτον της Λευκωσίας, οι ένοπλοι δράστες πήραν ομήρους δεκάδες συνέδρους ζητώντας από την κυπριακή κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει αεροπορικώς τη διαφυγή τους. Όταν το αεροπλάνο οδηγήθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, θα επακολούθησε η αιφνιδιαστική έφοδος Αιγύπτιων κομάντος, η οποία κατέληξε σε σφαγή μεταξύ Αιγυπτίων και κυπριακών ειδικών δυνάμεων. Αν και ο Τζαμπαλά είχε συλληφθεί από τις κυπριακές αρχές, αφέθηκε ελεύθερος, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση δύο κύπριων φοιτητών που είχαν απαχθεί στη Βηρυτό!

Η οργάνωση του Αμπού Νιντάλ ανέλαβε την ευθύνη και για την βόμβα και για την επίθεση στο πλοίο. Η δίκη για τα τρία πρώην μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης του Αμπού Νιντάλ, ξεκίνησε χωρίς την παρουσία του στο Παρίσι το 2012. Το διεθνές ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί από το 1992. Ο Αμπού Νιντάλ βρέθηκε νεκρός την Βαγδάτη το 2002, ενώ είχε οργανώσει 12 ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Πριν 9 ώρες

Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Πριν 9 ώρες

Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Πριν 9 ώρες

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Πριν 9 ώρες

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Πριν 9 ώρες

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.