E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ

Άγνωστοι πέταξαν μπογιές

Βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 10/7/2018 | 22:34

Στόχος βανδάλων έγινε το μνημείο που αναγέρθηκε στο campus του ΑΠΘ, κοντά στη κεντρική βιβλιοθήκη, σε ανάμνηση του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, άγνωστοι πέταξαν μπλε μπογιές στο μνημείο και έγραψαν συνθήματα.

Συνεργείο καθάρισε το μνημείο και η εικόνα του είναι αρκετά βελτιωμένη.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείο στην Πανεπιστημιούπολη, υπογραμμίζοντας πως «ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν προσφέρουν λύσεις αλλά αποτελούν το πρόβλημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λύσεις προσφέρουν η μόρφωση και η παιδεία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ζημιά αποκαταστάθηκε άμεσα.

«Σήμερα άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Αποκαταστήσαμε άμεσα τη ζημιά και καταδικάζουμε την απαράδεκτη πράξη» τονίζεται και προστίθεται: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερη παιδεία και για μια πιο ανεκτική κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι βέβηλοι, αυτοί που προέβησαν σε ασεβείς πράξεις και καταστροφές του Εβραϊκού Μνημείου στο ΑΠΘ, δεν έχουν θέση στην πόλη και στην κοινωνία μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

«Ας σταματήσουν όλοι, από όλες τις πλευρές, να ρίχνουν λάδι στη φωτιά του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας. Ας σταματήσουν όλοι, που ο καθένας με το δικό του τρόπο προκαλεί, να προσβάλλουν τον πατριωτισμό, την πίστη και την υπερηφάνεια των κατοίκων της Θεσσαλονίκης μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τον «έντονο αποτροπιασμό» της εκφράζει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη βεβήλωση - για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων - του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η βεβήλωση του Μνημείου που θυμίζει ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο της πόλης χτίστηκε πάνω στο ξεριζωμένο νεκροταφείο των Εβραίων συμπολιτών μας αποτελεί μέγιστη προσβολή όχι μόνο στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά κυρίως στην ίδια τη συλλογική μνήμη και την ιστορία της πόλης», αναφέρει η διοίκηση σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας ως ένα μνημείο παγκόσμιας αναφοράς κατά του ρατσισμού. Δεν αρμόζουν, επίσης, στην πόλη που σφύζει από επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που αποτελεί τουριστικό προορισμό ακριβώς χάρη στην πλούσια ιστορία της και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η πόλωση που κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη χώρα ολόκληρη το τελευταίο διάστημα, με αφορμή θέματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν την δημόσια ατζέντα, οπλίζει ακραίους και περιθωριακούς που βρίσκουν ευκαιρία να πλήξουν την ίδια τη δημοκρατία, αλλά και την ανοικτή και ανεκτική κοινωνία. «Ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η βία κάθε είδους, οι βανδαλισμοί και οι προσβλητικές ύβρεις απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό, η απουσία ανοχής και αποδοχής του Άλλου, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κρίση, οικονομική και κοινωνική, που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και χρόνια. Όμως, δεν πρέπει να περάσουν, δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά, οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν», υπογραμμίζει.

«Ακόμη ένα κρούσμα φασιστικής επιθετικότητας ήρθε να προστεθεί στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη από ακροδεξιές ομάδες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών», αναφέρει τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση του, με αφορμή τον βανδαλισμό του μνημείου στο ΑΠΘ

«Αυτήν τη φορά οι αυτοαποκαλούμενοι “πατριώτες” βεβήλωσαν το Εβραϊκό Μνημείο που βρίσκεται μέσα στο ΑΠΘ πετώντας μπογιές και γράφοντας συνθήματα», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και καταδικάζει τη βεβήλωση του μνημείου «θεωρώντας την, ύψιστη προσβολή προς τους συμπολίτες μας Εβραίους οι οποίοι πέθαναν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης».

«Δηλώνουμε πως δε θα ανεχτούμε καμία μορφή εθνικιστικής μισαλλοδοξίας και δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας και καλούμε ενωμένο τον δημοκρατικό κόσμο να αντιδράσει», καταλήγει η ανακοίνωση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Χτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Χτες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Χτες

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Χτες

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Χτες

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Χτες

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Χτες

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Χτες

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.