E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η συνάντηση κορυφής που τερμάτισε τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Και που έδωσε την σκυτάλη στον Ψυχρό Πόλεμο

Σαν σήμερα: Η συνάντηση κορυφής που τερμάτισε τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για την τελευταία διασυμμαχική διάσκεψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που καθόρισε την τύχη της ηττημένης Γερμανίας και τις διαδικασίες για τις μελλοντικές συνθήκες ειρήνης στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πραγματοποιήθηκε από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου, αλλά τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν στις 26 Ιουλίου με την Διακήρυξη του Πότσνταμ. Στην συνδιάσκεψη συμμετείχαν ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ (αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Κλίμεντ Άτλι) και o Χάρι Τρούμαν.

Πρόεδρος ήταν ο Χάρι Τρούμαν και από την έναρξή της προέκυψαν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Ο Στάλιν δυναμίτισε αρκετές φορές την διάσκεψη με την άρνησή του για ανάμειξη των Δυτικών στην Πολωνία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία, που ήθελε να μείνουν υπο την επιρροή του. Υπενθύμισε μάλιστα στους συμμάχους, ότι είχαν στην ζώνη επιρροής τους την Ιταλία και την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η στάση του Στάλιν, οδήγησε πολλές φορές την συνδιάσκεψη ακόμα και στον κίνδυνο της πλήρους αποτυχίας. Στο τέλος όμως, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, έκανε μια πρόταση και κατέστησε την συμφωνία εφικτή με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Σύμφωνα μ’ αυτήν, η ΕΣΣΔ απέσυρε κάποιες απαιτήσεις της, όπως επιρροή στη Λιβύη, ελεύθερη πρόσβαση στη Μεσόγειο και διεθνοποίηση του Ρουρ. Από την άλλη οι δυτικές δυνάμεις, έμεναν χωρίς κανένα δικαίωμα επέμβασης στη σοβιετική σφαίρα επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη.

Τελικά επήλθε η συμφωνία. Η Γερμανία χωρίστηκε σε 4 ζώνες κατοχής. Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης, υπογράφτηκε η διακήρυξη στις 26 Ιουλίου του 1945 και αποφασίστηκε η άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας. Κάτι που η ιαπωνική πλευρά απέρριψε, συνεχίζοντας τον πόλεμο. Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ρίψη των ατομικών βομβών στο Ναγκασάκι και στην Χιροσίμα.

Η Συνδιάσκεψη του Πότσνταμ μπορεί να τερμάτισε ουσιαστικά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως με τον διαχωρισμό της Γερμανίας σε τέσσερις ζώνες, όπως και τον προσδιορισμό των πολιτικών και οικονομικών αρχών που τέθηκαν ώστε να ορίζουν την κατοχή της, η Γερμανία και ειδικότερα το Βερολίνο, έγινε η πρωτεύουσα ενός κατασκοπικού «παιχνιδιού» και το επίκεντρο ενός πολύ μακροβιότερου πολέμου, του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φοιτητικά ενοίκια στην Αθήνα: 550 ευρώ για 40 τ.μ. ‑ Πού είναι φθηνότερα

Σήμερα

Η ΠΟΜΙΔΑ δίνει οδηγίες για ασφαλή μίσθωση, ενώ η επιστροφή ενοικίου φοιτητικής κατοικίας μέσω ΑΑΔΕ μπορεί να φτάσει τα 800 ευρώ.

Πόρτο Γερμενό: Μετά τη φωτιά έχει αυξηθεί ως και 14 βαθμούς η θερμοκρασία του εδάφους

Σήμερα

Τεράστιες είναι οι συνέπειες από την φωτιά που ξέσπασε στις αρχές Αυγούστου στο Πόρτο Γερμενό και έκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης

Συνελήφθη ο σύζυγος της παρουσιάστριας για ενδοοικογενειακή βία

Σήμερα

Ο άνδρας οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Ευελπίδων – Αρχικά η παρουσιάστρια δεν ήταν σε θέση να καταθέσει, στη συνέχεια έκανε μήνυση

Εύβοια: Καβγάς σε καφενείο κατέληξε σε εκδικητικό εμπρησμό

Σήμερα

Ο συλληφθείς κρατείται και αναμένεται να περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα την ερχόμενη Πέμπτη

Βρέθηκαν κυλίδες αίματος στο ιστιοφόρο του Ισπανού επιχειρηματία ‑ Τα κενά στη μαρτυρία της συζύγου

Σήμερα

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Ισπανό ενώ οι Αρχές εντοπίζουν διαρκώς κενά στα όσα ισχυρίζεται η σύζυγός του που ήταν μαζί του

Σκύλος επιτέθηκε σε 16χρονη και σκότωσε το σκυλάκι της στο Μενίδι, συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

Σήμερα

Η ανήλικη τραυματίστηκε ελαφρά κατά την επίθεση – Ο 54χρονος συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε χωριό στη Γαλλία: Δύο αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίες, δείτε βίντεο

Σήμερα

Ζημιές σε περίπου 100 σπίτια από το φαινόμενο, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά στην περιοχή έμειναν χωρίς ρεύμα

Σκληρό βίντεο: Η στιγμή που ο πιο επικίνδυνος εγκληματίας του Ισραήλ δολοφονείται εν ψυχρώ

Σήμερα

Οι αστυνομικοί έστησαν μπλόκα στους δρόμους και επιστράτευσαν ελικόπτερο προκειμένου να εντοπίσουν τον ένοπλο

Σχολεία: Πότε ξεκινούν τα μαθήματα και επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία

Σήμερα

Μάθετε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις. Ετοιμαστείτε έγκαιρα για τη νέα σχολική χρονιά.

Αντιδράσεις στην Ιθάκη για πρόταση αντιπεριφερειάρχη να ονομαστούν τα Ιόνια, «Νησιά του Οδυσσέα»

Σήμερα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιθάκη η ιδέα να προωθηθούν τουριστικά τα Ιόνια Νησιά με το όνομα «Νησιά του Οδυσσέα».

Εξαφάνιση επιχειρηματία στο Ιόνιο: Η κατάθεση της συζύγου δεν πείθει ‑ Το τρίημερο «κενό»

Σήμερα

Νέα ερωτήματα γεννώνται γύρω από την εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από το υποτιθέμενο ατύχημα στο Ιόνιο πέλαγος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.