E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μεγάλη διάκριση για τον έλληνα επιστήμονα Κωνσταντίνο Δασκαλάκη

Τιμήθηκε για τη συμβολή του στον κόσμο των θετικών επιστημών

Μεγάλη διάκριση για τον έλληνα επιστήμονα Κωνσταντίνο Δασκαλάκη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/8/2018 | 12:37

Το βραβείο Rolf Nevanlinna κέρδισε για το έργο του ο 37χρονος Έλληνας θεωρητικός επιστήμονας της πληροφορικής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εν λόγω βραβείο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε μία σπουδαία προσωπικότητα κατά τη συνεδρίαση του International Congress of Mathematicians.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, τιμήθηκε για τη συμβολή του στον κόσμο των θετικών επιστημών κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Στην ηλικία των 27 ετών έλυσε το γρίφο του μαθηματικού και νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, που απασχολούσε τους επιστήμονες εξήντα χρόνια, στα 36 του διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο περίφημο ΜΙΤ, και σήμερα διακρίθηκε με το βραβείο Rolf Nevanlinna Prize για το έργο του, που απονέμεται μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια σε μια σπουδαία προσωπικότητα κατά τη συνεδρίαση του International Congress of Mathematicians.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος είναι

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε με τους Κρητικούς -καθηγητές μέσης εκπαίδευσης- γονείς του. Ο πατέρας του μαθηματικός, η μητέρα του φιλόλογος, του άρεσαν εξίσου και οι δύο επιστήμες, αλλά όταν ανακάλυψε τα πανεπιστημιακά συγγράματα του πατέρα του στη βιβλιοθήκη, φάνηκε ότι ένας νέος, ιδιαίτερος κόσμος ξετυλίχθηκε μπροστά του. Και ναι, κάθε απορία την έλυνε με συζήτηση με τους δικούς του και στη... βιβλιοθήκη, στην οποία ανέτρεχε για τα πάντα.

Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, από όπου αποφοίτησε με βαθμό 9,98!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησαν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ζωή του στην Αμερική. Στη συνέχεια ήρθε στη ζωή του η Microsoft, από όπου παραιτήθηκε για να γίνει, σε ηλικία 27 ετών, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.

Αυτό που τον κατέταξε στα καλύτερα μυαλά του κόσμου και έκανε τους πάντες να παραληρούν μαζί του ήταν το γεγονός ότι αποφάσισε να σταθεί απέναντι στην αήττητη «ισορροπία των παιγνίων», λύνοντας το γρίφο του Νας (John Forbes Nash), την εξίσωση που επί 60 χρόνια προσπαθούσαν να λύσουν όλοι οι μαθηματικοί του κόσμου, χωρίς αποτέλεσμα! Το άλυτο επιστημονικό ερώτημα υπήρχε στη δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών (1994).

Στα πολύπλοκα οικονομικά συστήματα δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει το σημείο ισορροπίας. Ούτε καν κατά προσέγγιση. Εν ολίγοις, αμφισβήτησε την καθολικότητα του περιβόητου «Nash equilibrium», το οποίο για έξι δεκαετίες ήταν το κατεξοχήν εργαλείο πρόβλεψης του αποτελέσματος στρατηγικών συγκρούσεων στα Οικονομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την απάντηση αυτή την έδωσε στη διδακτορική του διατριβή στην οποία μελέτησε το Θεώρημα του Νας. Τίτλος της «Υπολογιστική Πολυπλοκότητα των Ισορροπιών Νας».Η διατριβή του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών μέχρι σήμερα, και δείχνει την ανάγκη για καινούργιες, πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας.

Για τη δουλειά του αυτή έχει τιμηθεί και από τη Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων, με το βραβείο Πληροφορικής και Θεωρίας Παιγνίων.

Έχει τιμηθεί επίσης με πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις, όπως το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από τη διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για την τελευταία, την Τεχνητή Νοημοσύνη δηλαδή, τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΛΤΑ: Αυτά είναι τα πρώτα 46 καταστήματα που κλείνουν τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου

Χτες

Ξεκινά η πρώτη φάση αναστολή της λειτουργίας καταστημάτων των ΕΛΤΑ στα αστικά κέντρα

Νέα εμφάνιση λύκου στη Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Κάτοικος της περιοχής αντιλήφθηκε την παρουσία του άγριου ζώου και κατέγραψε τον λύκο να κινείται σε δρόμο του οικισμού κοντά σε κάδους απορριμμάτων αναζητώντας τροφή

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Οι πρώτες ώρες στην Ελλάδα – Οι επόμενες υποχρεώσεις μετά τη δεξίωση και τη γνωριμία με τον Νίκο Δένδια

Χτες

Την Τρίτη θα υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο

Βεντέτα στα Βορίζια: Ταυτοποιήθηκαν οι 5 καταζητούμενοι για το μακελειo

Χτες

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν ζώσει τα Βορίζια, έχουν κάνει ελέγχους σε 10 σπίτια και εκτιμούν ότι όσοι συμμετείχαν στο μακελειό ακόμα και τώρα προσπαθούν να ξεφορτωθούν οπλισμό

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο: Όσα έγιναν στα εγκαίνια ‑ Φαραωνικό θέαμα στο Κάιρο

Χτες

Το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν μόνο πολιτισμό

Νεκρός ο Γιάννης Λάλας, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία Καραϊβάζ ‑ Τον σκότωσαν με καλάσνικοφ σε ξενοδοχείο στην Αράχωβα

Προχτές

Ο χώρος έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, που διενεργούν έρευνα για τους δράστες

Καλαμάτα: Μεμονωμένη στιγμή, λέει ο γιος του 76χρονου για την επίθεση του ροτβάιλερ

Προχτές

Η ανάρτηση του γιου του 76χρονου που τον δάγκωσε το ροτβάιλερ

Ποιες είναι οι πρώτες επίσημες υποχρεώσεις της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την επόμενη εβδομάδα

Προχτές

Πότε θα υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στον Κωνσταντίνο Τσούλα

Ρωσία: Η αποστολή των αμερικανικών πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία δε θα βοηθήσει

Προχτές

Η Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε την αποστολή πυραύλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δε θα βοηθήσει στη διευθέτηση της σύγκρουσης

Σκηνές οδύνης στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, συγγενείς θρηνούν τους ανθρώπους τους από τη βεντέτα

Προχτές

Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς συγγενείς και κάτοικοι του χωριού έχουν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο, περιμένοντας νέα για τους τραυματίες και τους νεκρούς - Αστυνομική δύναμη στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.