E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το BBC συγκρίνει την άνοδο του Χίτλερ με τη Χρυσή Αυγή

Η ανησυχητική άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη...

Το BBC συγκρίνει την άνοδο του Χίτλερ με τη Χρυσή Αυγή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/11/2012 | 00:00

Ο ιστορικός αρθρογράφος του BBC, Laurence Rees, σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο site του BBC, αναλύει τις ιστορικές συνθήκες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, να επαναληφθεί το "φαινόμενο" του ναζισμού στην Ευρώπη. Στο άρθρο του κάνει λόγο και για την Ελληνική Χρυσή Αυγή.

Το δημοσίευμα με τίτλο "Το σκοτεινό χάρισμα του Χίτλερ" (His Dark Charisma) επικεντρώνεται σε ένα ερώτημα:
Πώς ήταν δυνατόν ένας επικίνδυνος άνθρωπος όπως ο Χίτλερ, να κερδίσει την εξουσία σε μια τόσο εξελιγμένη χώρα, και στη συνέχεια να αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους οδηγώντας τους σε πόλεμο.

Ο Rees αναφέρεται στην υποδοχή της ¶γκελα Μέρκελ στην Αθήνα, "στην καρδιά της οικονομικής κρίσης με ορισμένους Έλληνες διαδηλωτές να φορούν σβάστικες, για να καταγγείλουν την γερμανική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας " και σημειώνει ότι είναι  η "απόλυτη ειρωνεία" σε μία χώρα που φωνάζει κατά της  Γερμανίας (εναντίον της οποίας πολέμησε στο παρελθόν), να "ενισχύεται η Χρυσή Αυγή που καταδιώκει τις μειονότητες".

Ο Laurence Rees σημειώνει ακόμη:
"Η Χρυσή Αυγή καθοδηγείται από έναν άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξαν θάλαμοι αερίων στο ¶ουσβιτς. Υπάρχει μεγαλύτερη προειδοποίηση (κινδύνου για την Ευρώπη) από αυτό;".

Σημειώνει, μάλιστα, πως όταν ο Χίτλερ "ανέβηκε" στην εξουσία, η ανεργία στη Γερμανία ήταν στο 30%, ενώ σήμερα η ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 25% και ανεβαίνει με σταθερό ρυθμό.

Στις περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας στη Γερμανία, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 20, ο Χίτλερ θεωρήθηκε χαρισματικός μόνο από πολύ λίγους φανατικούς. Σε τέτοιο βαθμό που στις εκλογές του 1928 οι Ναζί είχαν μόνο το 2,6% των ψήφων.

Ωστόσο, σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ο Χίτλερ ήταν καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης του πιο δημοφιλούς πολιτικού κόμματος στη χώρα.

Αυτό που άλλαξε ήταν η οικονομική κατάσταση στην χώρα. Στον απόηχο του Wall Street Crash το 1929 υπήρξε μαζική ανεργία στη Γερμανία.

"Οι άνθρωποι πραγματικά πεινούσαν," δήλωσε ο Jutta Ruediger στο δημοσίευμα του BBC. Ο Ruediger άρχισε να υποστηρίζει τους Ναζί αυτό το διάστημα και τόνισε ότι ήταν σε αυτό το πλαίσιο που ο Χίτλερ άρχισε να έχει την εικόνα του 'Σωτήρα'.

Αυτή ακριβώς η ιστορία είναι που έχει σημασία σήμερα. Όχι επειδή επαναλαμβάνεται, σημειώνει ο ιστορικός Laurence Rees άλλα επειδή περιέχει προειδοποιήσεις.

Στα πλαίσια μιας οικονομικής κρίσης εκατομμύρια άνθρωποι ξαφνικά αποφάσισαν να στραφούν προς ένα αντισυμβατικό ηγέτη που νόμιζαν είχε "χάρισμα", επειδή συνδεόταν με τους φόβους τους, τις ελπίδες τους και την λανθάνουσα επιθυμία να κατηγορούν τους άλλους για την κατάσταση τους.

Και το τελικό αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

πηγή: BBC

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 1
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.