E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι κινήσεις Ερντογάν, ο γαμπρός του και οι εισαγγελείς

Οι κινήσεις του Τούρκου Προέδρου που είναι υπό την ασφυκτική πίεση του Τραμπ και των αγορών

Οι κινήσεις Ερντογάν, ο γαμπρός του και οι εισαγγελείς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/8/2018 | 13:43

Ο Ερντογάν απέρριψε το τελεσίγραφο Τραμπ για την απελευθέρωση του Πάστορα, κλιμακώνει την ένταση με τις ΗΠΑ και από σήμερα εφαρμόζει μέτρα τονίζοντας: «Εμείς γονατίζουμε μόνο στον Θεό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα δείχνουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα τραβήξει στα άκρα την κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ δέχεται πυρά από τον διεθνή Τύπο.

Σήμερα μπήκε στο «παιχνίδι» η δικαιοσύνη για να καταφέρει να ελέγξει τις πληροφορίες στο εσωτερικό της χώρας.

Συγκεκριμένα Ερντογάν επιστρατεύει τη Δικαιοσύνης προκειμένου να ανακόψει την κρίση της τουρκικής οικονομίας που αποτυπώνεται και στην ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας το κρατικό πρακτορείο Anadolu, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκινά έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια.

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης.

Πρόθεση της έρευνας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είναι η δικαστική διερεύνηση κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο πνεύμα το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ζημιές ο γαμπρός του Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι «από το πρωί της Δευτέρας οι θεσμοί μας θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα προβούν σε ανακοινώσει προς τις αγορές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι δέσμη -οικονομικών- μέτρων όπως τη σημαντική μείωση των ποσοστών υποχρεωτικής τήρησης ελάχιστων αποθεματικών σε λίρες, ανακοίνωσε στο μεταξύ τη Δευτέρα η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να στηρίξει το σκληρά δοκιμαζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας. Τα διορθωτικά μέτρα, στο πεδίο της οικονομίας, είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του ο γαμπρός του Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Τραπεζούντα επέμεινε στους υψηλός τόνους κατά των ΗΠΑ διακηρύσσοντας ότι «θα απαντήσουμε σε όσους κύρηξαν εμπορικό πόλεμο σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία προχωρώντας σε νέες συμμαχίες και σε νέες αγορές».

«Η Τουρκία έχει κάνει αρκετά για να επανορθώσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενήργησε εναντίον της συμμαχίας των δύο χωρών ως προς θεμελιώδη ζητήματα ασφαλείας.

Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μάθουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν οιαδήποτε αποτελέσματα απειλώντας την Τουρκία.

Παρέμβαση από Τράπεζα της Τουρκίας

Σε αυτό το κλίμα, η Τράπεζα της Τουρκίας με ανακοίνωσή της ανήγγειλε πως θα παρέχει όλη την ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες και πως τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξήθηκαν στα 20 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. ευρώ.

Καταρρέει η λίρα

Η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την «μαύρη Παρασκευή» για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε την ημέρα αυτή περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στις 09:30 ώρα Ελλάδος 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

Σήμερα

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Σήμερα

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Σήμερα

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

Σήμερα

Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

Σήμερα

Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

Σήμερα

Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Σήμερα

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

Σήμερα

Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

Σήμερα

Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Σήμερα

Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.